Mirodeniile ne condimenteaza viata si ne fascineaza, cu atat mai mult cu cat cartile de bucate din vremea parintilor nostri propuneau retete in care mancarea era asezonata doar cu sare si piper.
Cum lumea ni se deschide in tot mai multe feluri, avem acces la o varietate spectaculoasa de condimente din toate colturile pamantului. Fiecare noua aroma ne deschide simturile si viziunea asupra vietii, asa ca va propunem mai jos cateva condimente mai putin cunoscute si beneficiile condimentelor.
Fiecare condiment nou pe care il descoperim ne ajuta sa intelegem mai bine lumea din care provine. Beneficiile condimentelor sunt incontestabile. Mai mult, este o cale de a experimenta noi feluri de mancare, de cele mai multe ori simple si cu ingrediente ieftine, dar cu savori neasteptate.
Totul pentru bucataria ta
Vrei sa gatesti ca un chef?
Le putem cauta in magazinele cu specific libanez, turcesc sau arab, sau, si mai spectaculos, in marile targuri orientale. O asemenea calatorie va garanteaza experiente si senzatii nebanuite. Asta ca sa nu mai pomenim de faptul ca o calatorie in cautare de noi mirodenii poate fi pretext pentru calatorii fabuloase.
Ce este sumacul
Nu ne-am astepta sa existe si condimente acre, insa in alte tari acestea sunt ingredient de baza in retete foarte populare de mancaruri si bauturi.
Sumacul este un bun exemplu in acest sens. Are o culoare negru-sangerie si o aroma acrisoara, puternic astringenta.
Ce este sumacul? Este un condiment care se produce din fructele zdrobite ale unei plante cunoscute ca otetar mirositor, sau, in latina, Rhus Coriaria. Aceasta se cultiva cu precadere in America de Nord si in Africa.
In ce mancaruri se pune sumac
Sumacul este un ingredient de neinlocuit in gastronomia tarilor Orientului Mijlociu. Gustul sau special este foarte potrivit pentru a echilibra savoarea mancarurilor cu multa carne si grasime.
Friteuze cu aer cald
Pregateste mancare prajita mult mai sanatoasa
Sumacul poate inlocui cu succes lamaia adaugata in preparatele cu peste, carne sau in salate. Merge si la orez, la sortimentele de patiserie sau in prepararea apreciatului hummus. De asemenea, adaugati cu incredere sumac in mancarurile cu ciuperci.
Se pot prepara chiar si bauturi din sumac, acrisoare si consistente ca cele facute din citrice.
In tarile din care provine, sumacul se afla la loc de cinste in randul plantelor terapeutice. Exista, de asemenea, si tratamente homeopate care au la baza acest condiment. Cert este ca are un continut foarte mare de vitamina C, calciu, magneziu, Omega – 3 si potasiu. Sumacul este antioxidant, antimicrobian si reduce glicemia.
Ce este cardamomul
Cardamomul este un condiment cu aroma puternica, provenit din macinarea semintelor unei plante cultivate intens in India si Guatemala. La noi este importat cardamomul verde, cu un iz puternic de lamaie. Este unul dintre condimentele care se pot adauga in mod curent la prepararea deserturilor.
Cardamomul confera un gust special produselor de patiserie, prajiturilor, dulciurilor cu orez sau siropurilor. Cardamomul este unul dintre putinele mirodenii care se pot servi in cafea si este chiar recomandat sa facem asta.
Friteuze cu aer cald
Pregateste mancare prajita mult mai sanatoasa
Are ca beneficiu neutralizarea efectelor nocive ale acestei bauturi. In plus, ne confera un plus de energie in fiecare dimineata. Cardamomul ste utilizat in tarile de provenienta in curele de slabire. In plus, reduce senzatia de arsura la stomac si se spune ca poate duce la reducerea si eliminarea litiazei renale.
Ce este tonka
Tonka este un condiment care are aroma de vanilie, dar si de migdale si nucsoara. Sunt fructele unui arbore care creste in America. Tonka este excelent pentru prepararea unor prajituri, inghetate, siropuri sau alte deserturi. Pentru asta este nevoie de pisarea sau raderea fina a boabelor inainte de a trece la preparare.
Beneficiile condimentelor se manifesta in special in sfera digestiva. Preparate la recomandarea specialistului, boabele de tonka pot duce la eliminarea parazitilor intestinali, le este de ajutor celor care sufera de retentie de apa si se spune ca are efect afrodisiac.
Cum se foloseste feniculul
Boabele de fenicul se pot gasi in magazinele de condimente, dar si in farmaciile naturiste, unde se vand pentru ceaiuri. Acestea aduc un aport important de vitamine si antioxidanti, precum si saruri minerale.
Totul pentru bucataria ta
Vrei sa gatesti ca un chef?
Beneficiile feniculului ar fi, intre altele, echilibrarea sistemului digestiv, a celui cardiovascular si intarirea imunitatii. Feniculul este din ce in ce mai apreciat in forma cruda, ca legume. Bulbii se gatesc la abur sau la cuptor si asezoneaza cu succes pastele, dar si mancarurile cu carne. Beneficiile feniculului sunt de necontestat.
Boabele de fenicul sunt dulci si aromate si se adauga mai ales in preparate cu carne, cu o consistenta grasa. O trasatura speciala a feniculului este ca ofera o aroma mai puternica pe masura ce este fiert sau copt.