In zilele noastre, a devenit o provocare sa fim in contact constant cu o stare de spirit pozitiva. Ritmul slujbelor incarcate, cerintele familiei sau simplele griji cotidiene contribuie la reducerea dispozitiei noastre benefice. Multi oameni cred ca cei bucurosi si relaxati se nasc cu astfel de trasaturi, dar realitatea este ca noi toti putem sa ne obisnuim sa ne aducem emotii pozitive, indiferent de ceea ce se intampla in viata noastra.
Unul dintre secretele celei mai relaxate si fericite natiuni la ora actula (Danemarca) este reprezentat de cultura savurarii clipei. Regasita si in practicile buddhiste, savurarea momentelor din zi este o metoda prin care ne canalizam atentia si gandurie inspre un singur aspect. Astfel, putem face acest lucru incetinind ritmul normal al activitatilor obisnuite. De exemplu, in loc sa ne bem cafeaua pe fuga, putem sa ne rezervam macar 15 minute si sa incercam sa fim atenti la mirosul, gustul, temperatura lichidului preferat. Sau am putea sa ingrijim florile, nu doar udandu-le, ci si stergand frunzele, atingand petalele si mirosindu-le.
O alta cale prin care putem invata sa ne bucuram de momentele din viata noastra este sa ne amintim si sa retraim episoade placute, intamplari sau simple stari petrecute de-a lungul vietii noastre. Nu e nevoie sa fi avut bucurii substantiale precum castiguri financiare sau relatii ideale, e suficient sa ne imaginam o plimbare pe care am facut-o intr-o excursie din adolescenta sau cat de mult ne-a umplut de caldura inima mangaierea unei pisici, chiar in fata blocului. Insa este esential sa mizam pe imaginarea cat mai realista, sa ne transpunem in acel episod, sub toate formele simturilor noastre. Astfel, mintea noastra se va imersa in emotiile pozitive.
Produse pentru ingrijirea parului
Tu ce folosesti pentru parul tau?
Nu in ultimul rand, practicarea unei activitati placute in mod repetat ne poate ajuta sa fim in contact cu laturile noastre pozitive. Insa nu simplul fapt ca apelam la o activitate placuta este ceea ce ne aduce emotii pozitive in repetate randuri, ci anticiparea acesteia. Cu atat mai mult cand stim ca aceasta activitate face parte din hobby-urile noastre. Nu este important sa facem acest lucruri la un nivel inalt de performanta, ci pur si simplu sa capatam suficienta experienta cu ele. Putem observa cat de binedispusi sunt oamenii care reiau o pasiune demult abandonata. Probabil ca nici ei nu mai au acelasi talent la desen sau nu mai inoata cu acceasi rapiditate ca in anii copilariei, dar cu siguranta acest lucru nu ii opreste sa fie voiosi.
Iata cateva sfaturi utile care ne demonstreaza ca nu e nevoie sa facem schimbari considerabile in viata noastra ca sa redevenim bucurosi zi de zi. Tot ce trebuie sa facem este sa ne lasam cufundati de amintiri placute, sa invatam sa incetinim ritmul, fiind atenti la fiecare clipa si poate sa reinviem un hobby abandonat. Pana la urma, nu e oare acesta si secretul bucuriei pure specifice copilariei?