Arsurile solare, prevenire si tratament

Arsurile solare, prevenire si tratament

Sumar articol

Soarele arde mai intens decat in anii trecuti, iar riscul de a face arsuri este mai mare si poate avea consecinte complexe asupra organismului. Inrosirea pielii, usturimea si durerea nu trebuie ignorate, ci, dimpotriva, se impun masuri cat mai rapide de interventie.

Cea mai buna metoda de prevenire a arsurilor este evitarea expunerii la soare. Sa petrecem cat mai mult timp in interior, daca e necesar sa iesim sa evitam locurile fara umbra. Sa purtam haine lejere in culori deschise, palarii si sepci adecvate. Obligatoriu, sa folosim crema de protectie solara (gasesti AICI) pentru ten, decolteu, umeri, maini si picioare. Regulile sunt si mai importante atunci cand mergem la mare, unde intensitatea razelor solare este de cateva ori mai mare. Nu este un moft evitarea orelor “fatale”, intre 10 si 15, chiar daca va ispiteste un somn mai lung dimineata.

Comprese cu ingrediente din bucatarie

Daca totusi ne-am procopsit cu arsuri, este bine sa avem la indemana cateva remedii. Compresele cu apa rece sunt cele mai uzuale. Aplicati-le pe piela afectata si schimbati-le cand s-au incalzit. De asemenea, iaurtul poate avea efecte imediate supra pielii. Se lasa sa actioneze cateva minute, apoi se spala temeinic. Alt ingredient pe care il putem lua rapid din bucatarie este amidonul de porumb. Se acopera cu apa, se amesteca pana se transforma in pasta si se aplica pe arsuri. Aceeasi reteta se poate realiza si cu bicarbonat de sodiu, de asemenea cu rol de calmare a usturimilor.

Haine pentru copii

Concepute cu dragoste pentru micutii tai

Laptele calmeaza senzatiile neplacute

Laptele degresat are efect calmant daca se amesteca cu apa si se aplica periodic peste pielea afectata. Chiar si laptele simplu face parte din lista de remedii eficiente pentru arsuri solare. Se aplica pur si simplu pe piele de mai multe ori. De asemenea, un cartof ras sau mixat la blender se poate transforma in leac pentru ameliorarea senzatiilor date de arsuri. Se pot folosi pentru asta dischete demachiante sau comprese. Chiar si banalul otet poate avea efect calmant asupra acestor arsuri, in combinatie cu apa si aplicat cu un vaporizator. Nu in ultimul rand daca ai in casa o planta aloe vera, compresele cu funzele ei pot avea efect imediat de racorire a pielii arse de soare.

Nu neglijati dotarea trusei medicale

Pe langa leacurile “babesti”, este bine sa te asiguri ca ai in casa ori in trusa de vacanta cateva produse care se gasesc la farmacie si au efecte studiate si experimentate stiintific. Intre acestea, cremele care contin hidrocortizon, in concentratie de 1%, sunt printre cele mai eficiente. Pentru durere se iau comprimate ca piafenul sau clasicul algocalmin, iar pentru inflamatii aspirina sau ibuprofen. Se recomanda citirea cu atentie a indicatiilor.

Daca este nevoie de aplicarea de bandaje, operatiunea se va face cu atentie la igiena. Daca apar basici, se va evita stoarcerea lor sau ruperea membranei care le acopera. In caz de nevoie, se sparg usor la baza cu ace sterile de seringa. Se aplica creme si unguent cu rol antiseptic, cum ar fi dermazin, polimicina sau bacitracina. Se va evita purtarea de haine care pot atinge arsura.

Una peste alta, sfatul si interventia medicului este nepretuita, asa ca nu ezitati sa va prezentati la un cabinet de specialitate, mai ales daca observati ca simptomele se agraveaza.

(sursa foto: Bustle)

Gene false profesionale

Vrei sa ai o privire atragatoare?

Distribuie acum