Intoleranta la gluten este o afecțiune în care glutenul provoacă o reacție a sistemului imunitar în organism. Acest lucru poate duce la o serie de simptome, inclusiv dureri de stomac, diaree și pierdere în greutate.
Principala problemă cu glutenul este că este o proteină care se găsește în grâu și alte cereale. Glutenul face ca aluatul să fie elastic, dându-i structură și făcându-l mai ușor de modelat în pâini sau rulouri. De asemenea, ajută pâinea să crească bine în timpul coacerii și conferă pâinii textura sa mestecată.
Intoleranța la gluten poate fi cauzată de o tulburare autoimună sau de sensibilitatea la gluten. Acesta din urmă nu este la fel de grav ca primul, dar poate provoca totuși unele simptome neplăcute precum balonare, oboseală, dureri articulare și multe altele.
Friteuze cu aer cald
Pregateste mancare prajita mult mai sanatoasa
Ce este glutenul
Glutenul este o proteina din structura unor cereale ca graul, orzul, ovazul sau secara, ingloband componentele numite prolamina si gluteina. I se datoreaza elasticitatea aluatului, aspectul pufos al produselor de panificatie si faptul ca anumite alimente au o textura solida. Se gaseste in foarte multe alimente de pe piata. Din pacate, un alt mod in care se manifesta glutenul in corpul uman este intoleranta.
Din ce in ce mai multe persoane se confrunta cu o suita de probleme de sanatate aparent fara legatura intre ele, extrem de suparatoare, care par fara leac. Digestie prea rapida, slabire accelerata, dureri extinse si multe altele. Cauza acestor necazuri este intoleranta la anumite alimente, cel mai adesea la gluten.
Cum se declanseaza intoleranta la gluten
Practic, faptul ca ingeram alimente care contin gluten declanseaza o reactie autoimuna anormala, de multe ori foarte agresiva.
Prima faza a respingerii este diareea persistenta, de lunga durata. Alimentele sunt evacuate prea repede, fara sa mai fie asimilate componente nutritive, iar asta da peste cap tot organismul. Mai exact, se formeaza anticorpi care ajung sa il atace in diverse forme.
Ca sunt simptomele intolerantei la gluten
Intoleranta la gluten se manifesta printr-o mare varietate de simptome. Le trecem adesea cu vederea, insa ne simtim din ce in ce mai rau. Avem mereu diaree, balonare, arsuri la stomac, senzatii de greata si de lipsa a poftei de mancare.
Colectie noua Smartwatch
Tu pe care il alegi ?
Invariabil apare si energia scazuta, lipsa de concentrare, memoria slaba, problemele cu somnul si scaderea accentuata in greutate. In timp, apar diverse boli autoimune, de la vitiligo la tiroidita Hashimoto si pana la afectiuni foarte grave cum este scleroza multipla.
Ce analize se fac pentru depistarea bolii celiace
Se poate intampla sa mergi la medic, sa iti recomande analize uzuale, iar acestea sa iasa bine si sa nu rezolvi nimic. Ca sa ai dovada ca ai intoleranta la gluten, trebuie sa iti faci testele pentru anticorpii antigladina. Acestea se regasesc pe listele majoritatii laboratoarelor, avand denumirile lgA, si lgG.
Daca rezultatele sunt in afara valorilor normale, medicul poate recomanda extinderea investigatiilor cu recoltarea de tesut din intestinul subtire, analiza care poate releva afectarea acestei zone. Daca rezultatul este pozitiv, se pune diagnosticul de intoleranta la gluten sau boala celiaca.
Cum se trateaza intoleranta la gluten
Pana in prezent nu s-a descoperit un medicament care sa vindece acesta boala. Singura masura eficienta cu adevarat este renuntarea totala la alimente care contin gluten.
Se elimina din meniu tot ce inseamna paine si panificatie sau paste, dar si toate produsele care au intre ingrediente glutenul. Sunt mai multe decat am crede, asa ca va trebui sa citim intotdeauna eticheta fiecarui aliment.
Vacante in parcuri de distractie
Pentru vacante memorabile împreună cu familia
Vom regasi glutenul chiar si in mezeluri, alune sau anumite tipuri de alcool. Exista produse create special pentru acesti bolnavi, ba chiar si cereale inlocuitoare. Este vorba de quinoa, hrisca, mei, orez brun si altele.
Ce dieta se impune in caz de intoleranta la gluten
Dupa cateva saptamani de la adoptarea regimului, celiacii se vor simti din ce in ce mai bine. Practic, a fost eliminata cauza bolii lor. Totusi, este obligatoriu sa fie mereu in garda cu privire la ceea ce consuma, pentru ca cea mai mica doza de gluten ingerata declanseaza iar toate simtomele.
Se mai pot lua suplimente despre care se spune ca imbunatatesc rezistenta fata de aceste intolerante. Se numara aici vitamina A, cele din gama B, vitamina D, magneziul sau seleniul.
Lista cu alimente fără gluten – Ce alimente sunt sigure de consumat?
Glutenul este o proteină găsită în grâu, secară și orz. Este un compus din două proteine numite glutenină și gliadină. Glutenul nu se găsește în ovăz, porumb, orez sau quinoa.
Curatenia devine o joaca
Aspiratoare verticale pentru o curatenie rapida si mai usoara
Alimentele fără gluten sunt adesea alimente procesate care au fost făcute fără gluten, cum ar fi pâinea și pastele. Alte alimente fără gluten includ fructele, legumele, ouăle, carnea și produsele lactate.
Următoarele sunt câteva dintre cele mai comune alimente într-o dietă fără glute : – Pâine – Cereale – Paste – Batoane granola și gustări – Carne procesata precum bacon sau hot dog – Condimente precum ketchup și muștar Boala celiacă este o afecțiune autoimună care afectează intestinul subțire.