Cele mai uzuale semne ca am putea avea intoleranta la lactoza sunt balonarea, durerile in jurul ombilicului si in partea de jos a abdomenului.
Daca aveti neplaceri cum ar fi balonarea, flatulenta, diareea, greata si variatiile dramatice in greutate, este foarte posibil sa va confruntati cu intoleranta alimentara. Alaturi de gluten, laptele si produsele derivate se afla la loc de frunte pe lista alimentelor pe care organismul nu le poate asimila asa cum ar trebui.
Va prezentam, asadar, in cele de mai jos cateva repere si masuri cu care ne putem proteja de efectele acestui tip de intoleranta.
Spatii de joaca pentru copii
Descopera bucuria copilariei intr-un spatiu de joaca
Laptele se afla in fruntea preferintelor multora dintre noi in materie de alimente, fie ele lichide sau solide. Am fost crescuti cu ideea ca este cel mai pretios nutrient, ca fara el nu putem fi puternici si sanatosi. Ne este greu sa concepem, asadar, ca acesta poate sta la baza sacaitoarelor dezechilibre digestive care ne storc adesea de puteri.
Cum se produce intoleranta la lactoza
Una dintre cauze este faptul ca organismul nu produce destula lactoza, adica enzima care transforma laptele in substante usor de asimilat de catre organismul uman.
Exista teorii care spun ca aceasta intoleranta este atat de raspandita din cauza ca organismul uman nu este adaptat perfect la digerarea acestui produs. In alte cazuri, se crede ca poate fi declansata de gastroenterocolite, de boli intestinale sau de anumite medicamente. Cu toate ca nu a fost descoperit un tratament care sa o inlature, putem sa o depistam si sa ii evitam efectele.
Intoleranta la lactoza see manifesta cu diaree sau chiar varsaturi. Adesea, toate acestea apar abia la cateva ore dupa ce am mancat lactate, asa ca nu facem legatura dintre cauza si efect.
Cat de grave pot fi intolerantele alimentare
In timp, intolerantele alimentare pot duce la carente grave, la fel ca cele de dupa dietele draconice. Ne pomenim cu deshidratare, anemie, valori scazute de vitamine si minerale care pot degenera in alte afectiuni grave. Este motivul pentru care slabim fizic si ne pierdem cheful de viata, energia si concentrarea.
Imbracaminte pentru femei
Tu ce porti in acest sezon?
De asemenea, exista teorii potrivit carora intolerantele si agresiunea lor asupra sistemului digestiv ar putea fi cauzele declansarii bolilor autoimune. Poate fi vorba de sindromul Hashimoto, lupus, vitiligo sau scleroza.
Cum se pune diagnosticul de intoleranta la lactoza
Daca banuiti ca ati putea sa va confruntati cu aceasta problema, cel mai indicat pas ar fi sa va prezentati la medic. In urma simptomelor descrise, acesta va va indruma sa faceti cateva teste de laborator. Intre acestea, testul de absorbtie a lactozei. Acesta masoara glicemia dupa consumarea unui lichid care o contine.
De asemenea, testul de absorbtie a lactozei presupune masurarea hidrogenului din aerul expirat la anumite perioade dupa ingestia lichidului. Un alt test presupune prelevarea de sange si anumite investivatii de tip genetic care pot releva atat prezenta intolerantei, cat si a gradului acesteia.
Ce produse mai pot contine lactoza
Daca sunteti nevoit sa eliminati lactoza din alimentatie, va trebui sa fiti mai atenti si la etichetele tuturor produselor pe care le ingerati. Substanta se poate regasi si in preparate la care nu va asteptati. Se incadreaza aici mezelurile, produsele de patiserie, indulcitorii sau alimentele care se prepara instant.
De asemenea, lactoza se foloseste pe scara larga si la fabricarea medicamentelor.
Colectie produse make-up
Ce produse iti lipsesc din trusa de machiaj ?
Ce dieta impune intoleranta la lactoza
In functie de rezultatele investigatiilor medicale, medicul va poate recomanda terapia cea mai potrivita daca suferiti de intoleranta la lactoza.
Se recomanda excluderea intr-o proportie mai mica sau mai mare a lactatelor din alimentatie. De asemenea, consumarea din alte surse a calciului, vitaminei D si altor nutrienti. Specialistul mai poate recomanda si suplimente alimentare, dar si enzime digestive.
Una peste alta, pentru a face fata acestei reactii a organismului fata de lactoza trebuie sa ne schimbam stilul de viata. Si asta pentru ca suntem nevoiti sa ne diversificam alimentatia cu alte surse de calciu si vitamina D. Putem sa alegem ca alternative laptele si derivatele din soia, dar si cele din migdale, cocos sau orez.
De asemenea, trebuie sa fim mult mai atenti la etichetele tuturor produselor pe care ajungem sa le consumam. Mesele trebuie sa fie regulate, cu mai multe fructe si legume. De asemenea, nu strica sa consumam mai multe lichide si sa dormim suficient.
Incaltaminte dama de sezon
Vrei incaltaminte ?
(sursa foto: Marie Claire)