Sosul de peste nu este prea popular la noi, insa are arome subtile care confera savori minunate preparatelor pe care le completeaza, asa incat ne poate schimba perceptia despre mancare si despre gatit. In prezent e cunoscut ca ingredient de baza in bucataria thailandeza, insa orginile sale strabat istoria. Ar fi pacat sa nu il incercati macar o data in bucataria de acasa, asa ca va prezentam ce este sosul de peste si in ce retete se adauga.
Sosul de peste are o culoare brun-aramie, un iz de peste si o aroma sarat-dulce-picanta. Se gaseste la raionul de condimente, mai ales asiatice, ambalat in sticlute lunguiete, alaturi de alte sosuri, cum ar fi cel de soia sau Worcestershire. Pe eticheta poate sa fie mentionat si ca Fish Sauce sau Nam Pla.
Ce este sosul de peste
Sosul de peste are o istorie foarte veche, se poate spune ca este un urmas al celebrului garum. Acesta era rezultat din fermentarea indelungata a unor bucati de peste in sare. Lichidul care se ridica deasupra amestecului era colectat si aromatizat cu anumite mirodenii, devenind in acest fel un foarte cautat si scump condiment. Este mentionat in scrieri importante ale antichitatii. Se folosea, de asemenea, si ca medicament. Procesul de producere si comercializare a stravechiului sos de peste era un factor important in economia regiunilor respective.
Electrocasnice pentru bucatarie
Tu cu ce vrei sa gatesti?
Pentru ca procesul de fabricatie implica si mirosuri greu de suportat din cauza alerarii pestelui, de regula garumul se producea in afara oraselor. Cu timpul, reteta s-a modificat si s-a rafinat, cunoscand mai multe variante, de la o perioada istorica la alta si de la o zona a lumii la alta. A fost mereu un fel de “vegeta” pentru o gama foarte variata de bucatarii.
Care sunt beneficiile sosului de peste
Sosul de peste aduce in mancare o savoare cu totul speciala, tinand si loc de sare. Izul de peste, nu foarte placut, se evapora si dispare prin evaporare, in timpul prepararii termice. Sosul de peste ne poate imbogati alimentatia cu vitamine din gama B, calciu, magneziu si fier, amonoacizi si proteine sanatoase. Se spune ca este mai sanatos sa adaugati sos de peste in mancare decat sare procesata sau piper din comert. Gustul picant poate fi completat cu varietati de mirodenii din ardei iute. Proportia corecta in care se adauga in mancare este de o lingura pentru patru-cinci portii.
Retete cu sos de peste
O reteta destul de rapida si satioasa pe care sosul de peste o imbogateste cu savori bogate este cea cu felii de porc si mix de legume congelate. Aveti nevoie de o jumatate de kilogram de carne proaspata de porc si aproximativ 700 de grame de legume congelate. Puteti alege amestecuri chinezesti, mexicane sau speciale pentru tigaie. De asemenea, Puteti sa va creati propriul amestec din legumele de la raionul de congelate: broccoli, conopida, morcovi, mazare, pastai si multe altele. Mai este nevoie de un pahar de orez cu bob lun, sos de peste si sos de soia.
Cum se prepara carnea de porc cu legume congelate si sos de peste
Se pune la fiert orezul, cu trei pahare de apa, la foc mic. Carnea se taie in felii lunguiete si subtiri si se rumeneste un ulei incins. Puteti adauga inainte de asta o lingurita de seminte de susan, pentru un plus de savoare. Cand bucatile ede carne sunt bine rumenite, se scot intr-un castron si se lasa deoparte. In uleiul ramas se adauga legumele congelate si se amesteca bine. Dupa 5 minute se adauga carnea si se amesteca bine. Se adauga o lingurita de sos de peste si doua de sos de soia. Se maia mesteca doua minute, la foc mare, dupa care amestecul se aseaza frumos in farfurii, alaturi de doua globuri de orez.
Orez prajit cu ciuperci si sos de peste
Se incinge putin ulei in wok, se presara o mana de ceapa verde taiata marunt si apoi doua cesti cu ulei. Se prajeste totul un sfert de ora, amestecand mereu. Se adauga doi catei de usturoi maruntiti si o cana de ciuperci urechi de lemn deshidratate. Totul se prajeste bine impreuna si apoi se toarna o lingurita de sos de peste. Dupa doua minute, se ia totul de pe foc. Se serveste alaturi de frunze proaspete de salata, rucola si spanac, stropite cu suc de lamaie si ulei de masline.
Una peste alta, sosul de peste se poate adauga in orice fel de mancare preparata in wok. Pentru a evita mirosul neplacut, respectati cantitatile indicate in retete si timpul de gatire.