In ultimii ani stilul nordic sau scandinav a devenit si la noi din ce in ce mai popular. Articolele de mobilier si decoratiuni interioare care fac furori in toata lumea au doua calitati de baza. Sunt extrem de simple si, in acelasi timp, sunt concepute pentru o functionalitate maxima. Cu toate acestea, nu le lipseste caldura si poezia.
Daca aruncati o privire pe o macheta sau o imagine a unei camere decorate in stil nordic, prima impresie va fi una foarte familiara. Aceasta pentru ca nu vorbim de un concept nou, ci de reinterpretarea in termeni moderni a unui stil care a avut un succes fulminant in anii ‘50.
Cand a aparut stilul nordic sau scandinav
Totul a inceput cu o expozitie intitulata “Scandinavian Way of Living”, vernisata in 1954 si deschisa vizitatorilor timp de trei ani. Lucrarile erau semnate de designeri din America de Nord care au frapat audienta acelei vremi cu structuri si forme de o simplitate inspirata de natura zonelor nordice.
Articole pentru baia ta
Transforma baia intr-un sanctuar de rafinament si relaxare
Totusi, obiectele de mobilier, accesoriile si decoratiunile propuse de autorii expozitiei nu erau abstracte. Dimpotriva, erau centrate spre ideea de camin primitor si pe nevoile unei gospodarii. Totul s-a reluat in ultima perioada si minimalismul primitor, ca sa ii spunem asa, a devenit trend mondial.
Ce inseamna stil scandinav in decoratiuni interioare
Sursa de inspiratie a acestui stil este modul in care locuitorii tarilor din zona Scandinava – Finlanda, Norvegia si Suedia s-au adaptat la spatiul din locuintele moderne.
La fel ca si in Romania – si aproape peste tot in lume – oamenii obisnuiti dispun de case si apartamente cu spatiu redus. Ca urmare, este mobilat si decorat intr-un stil care permite depozitarea, dar si un stil relaxat de viata. Una peste alta, fara decoruri incarcate si obiecte inutile. Totul este luminos, aerisit, foarte confortabil si prietenos.
Organizarea spatiului din locuinta
Un detaliu specific locuintele decorate in stil scandinav este functionalitatea. Este folosit la maximum de capacitate fiecare centimetru de spatiu, cu accent pe spatiul vertical.
Mobilierul nu se mai lateste pe orizontala, ocupand doar jumatate din lungimea peretilor, asa cum se poate vedea in mare parte din apartamentele si casele vechi din Romania. Dimpotriva, mesele, dulapurile, noptierele se “alungesc” in sus si sunt dotate cu rafturi, sertare si alte spatii de depozitare. Adesea, acestea sunt inguste, dar ajung pana la nivelul tavanului.
Colectie canapele
Vrei o canapea noua ?
Camerele celor mici au paturi fie supraetajate, fie integrate intr-un modul care include masa de birou, dulap si sertarele. Canapelele si paturile adultilor sunt confortabile si minimaliste. Totusi, sunt dotate de fiecare data cu sertare pentru asternuturi sau alte obiecte.
Balconul este si el valorificat la maximum si poate gazdui o mica sufragerie, o gradina in miniatura sau chiar un birou. Nimic nu mai este lasat la voia intamplarii, nici un colt nu mai ramane vraiste si acoperit de praf. In locul scaunelor asezate prin casa, vor fi utilizate taburetele, capitonate cu textile moi si catifelate. Acestea sunt in acelasi timp si spatii de depozitare, pentru ca sunt concepute ca niste cutii cu capac.
Ce materiale se aleg pentru decorarea in stil scandinav
Pe langa toate acestea, stilul nordic este si un manifest ecologist, indemnand la o intoarcere spre natura si la protejarea ei. Sunt utilizate, astfel, materiale reciclate si reciclabile, textile 100% naturale, lemn si cat mai putine elemente sintetice. In aceeasi ordine de idei, toate obiectele din casa trebuie sa fie accesibile oricarui buzunar, departe de orice idee de lux si exclusivitate.
Aparenta raceala a stilului minimalist poate fi inveselita cu paturi pufoase, pernite simpatice si covorase foarte confortabile. Corpurile de iluminat sunt si ele minimaliste, extrem de flexibile. Tehnologia LED defineste bine aceste tendinte, oferind o lumina puternica cu un consum foarte mic de energie.
Ce culori definesc stilul scandinav
Albul este culoarea dominanta in locuintele amenajate in stil scandinav. Peretii sunt complet imaculati, mobila pastreaza pe alocuri textura si culoarea lemnului. Totul este punctat de negru, uneori bleumarin inchis si, din cand in cand cate o pata de culoare intensa. Accesoriile au uneori tonuri pastel, si, pe alocuri, straluciri metalice.
Saletele pentru toata familia
Daca somnul este important pentru tine, avem ce ai nevoie
Culorile din natura sunt mereu recomandate, pentru ca aduc o stare de liniste si de confort. Totusi, membrii familiei sunt incurajati sa isi puna amprenta in ansamblul locuintei, asa ca pot fi inserate obiecte de cele mai diverse culori.
(sursa foto: Behance)