Multa lume se intreaba ce sunt fibrele alimentare si ce rol au fibrele in organism. Un lucru e cert: fibrele alimentare sunt utile si trebuie sa faca parte din alimentatia noastra ca sa avem un corp sanatos si chiar o imunitate de fier.
Iata ce trebuie sa stii despre fibrele alimentare si cate fibre trebuie consumate zilnic pentru a te bucura de efectele benefice ale acestora.
Ce sunt fibrele alimentare si unde se gasesc
Fibrele alimentare sunt parti nedigerabile din plante. Ele se impart in doua categorii: fibre solubile si fibre insolubile. Prima categoria intarzie digestia si ne da senzatia de satietate. Cand sunt consumate, fibrele solubile formeaza un lichid cu consistenta gelatinoasa care este usor fermentabil. Ele au un rol important in mentinerea florei intestinale.
Saletele pentru toata familia
Daca somnul este important pentru tine, avem ce ai nevoie
Cele mai bune surse de fibre solubile sunt: legume radacinoase precum morcovi, pastarnac, mere, pere, fulgi de ovaz, fulgi de secara, tarate de grau, tarate de psyllium, cicoare. In general, fibrele solubile se gasesesc in coaja fructelor si legumelor. Inca un motiv in plus sa nu mai cureti merele sau sa consumi castravetii cu tot cu coaja.
Cea de a doua categorie, fibre insolubile, nu se dizolva in apa, dupa cum le spune si denumirea, nu contin nutrienti, dar imbunatatesc tranzitul intestinal, prevenind constipatia. Totodata, ele regleaza glicemia persoanelor cu diabet. Gasesti fibre insolubile in mazare, fasole, telina, conopida, avocado, coaja rosiilor.
Fibrele alimentare ne ajuta sa scapam de kilogramele in plus
Fibrele ne ajuta sa scapam de kilogramele in plus prin simplul fapt ca raman mai mult timp in stomac si prelungesc digestia, fibrele ne modifica apetitul alimentar. In plus, deoarece fibrele au rol benefic in mentinerea florei intestinale, ele ajuta la prevenirea formarii acelorasi mecanisme care stau la baza obezitatii.
Fibrele nu ajuta pentru ca previn constipatia, deoarece caloriile din alimente sunt deja asimilate si folosite de organism, ci pentru ca, prin caracteristicile lor, cresc vascozitatea din intestine, incetinind absorbtia glucozei si crescand timpul petrecut de bolul alimentar in stomac.
Este recomandat sa folosesti suplimente de fibre ce contin pectina si guma arabica, dupa ce consulti parerea medicului. Desi deosebit de benefice pentru slabit si nu numai, fibrele sunt contraindicate atunci cand ai anumite probleme precum colon iritabil.
Saletele pentru toata familia
Daca somnul este important pentru tine, avem ce ai nevoie
Daca te intrebi cate fibre se consuma zilnic, raspunsul este intre 20 si 35 grame de fibre solubile si insolubile.
Fibre alimentare pentru a sustine sistemul imunitar
Un beneficiu mai putin cunoscut este acela ca fibrele sustin sistemul imunitar al organismului. In ultimii ani, cercetarile au aratat o legatura directa intre imunitate si flora intestinala, in special cea din colon. Microbiomul, adica totalitatea populatiei de bacterii din intestine, influenteaza puternic imunitatea organismului si chiar dispozitia psihica.
Fibrele alimentare solubile fermenteaza in intestine si sunt consumate de bacteriile benefice. Unele studii au aratat ca simplul consum regulat al fibrelor solubile, creste populatia de Lactobacillus si Bifidobacterium, aceastea avand un rol important in sanatatea colonului.
In plus, fibrele alimentare faciliteaza si absorbtia unor minerale cu rol important in imunitate, precum este magneziul. Afla mai multe despre rolul magneziului in organism.
(sursa foto: Aussie Doggie Bag)
Saletele pentru toata familia
Daca somnul este important pentru tine, avem ce ai nevoie