Din motive de sanatate sau spirituale, alegem sa eliminam carnea din alimentatia noastra pe perioade de timp mai scurte sau mai extinse.
Vegetarianismul presupune eliminarea produselor animale, pastrand derivatele acestora (lapte, branza, oua). Oricare ar fi motivul, este esential sa asiguram proteinele, mineralele si vitaminele ce sustin functiile corpului nostru.
In mass-media circula de ani buni o serie de mituri cu privire la inlocuitorii de carne. Cu toate acestea, mezelurile din soia, cerealele, fainoasele si pateul vegetal nu sunt alimente prea nutritive, ba chiar sunt la fel de procesate ca si produsele tip fast food.
Colectie canapele
Vrei o canapea noua ?
Iata ce trebuie sa consumi daca esti vegetariana, conform recomandarilor nutritionistilor:
Leguminoase pentru aportul de fibre
Linte, mazare, fasole rosie, fasole Pinto sau pestrita – toate sunt plin de beneficii. Pe langa cantitatea de fibre care te va mentine satula mai mult timp, leguminoasele contin un aport ridicat de vitamine si minerale. Ele ofera si proteine vegetale de calitate, pe langa toate acestea.
Lintea este bogata in zinc, fier, potasiu, contribuind la prevenirea anemiei, pastrarea sanatatii parului si unghiilor.
Fasolea ne ajuta sa prevenim cancerul si sa avem o piele sanatoasa si luminoasa. Aceste efecte se datoreaza prezentei unor antioxidanti denumiti isoflavone si fitosteroli.
In plus, acestea te ajuta sa iti tii sub control colesterolul daunator, denumit LDL. Ai toate motivele sa faci din leguminoase un candidat ideal al pranzul tau vegetarian.
Fashion Stiletto
Adauga un plus de incredere cu pantofii stilleto
Lactate integrale pentru mentinerea imunitatii
Inca din vremea bunicilor, am aflat despre beneficiile laptelui care iti intareste oasele. Astazi, studiile stiintifice pun la loc de cinste lactatele integrale fermentate: chefir, sana, lapte batut.
Acestea contin bacterii benefice pentru flora intestinala si au chiar rol in mentinerea imunitatii corpului nostru.
Nu sunt recomandate lactatele complet degresate deoarece sunt mai bogate in lactoza si pot avea si zahar adaugat din gemuri si dulceturi.
Branzeturile aduc si ele un important aport de vitamina D, ajutand la fixarea calciului in oase si avand rol in mentinerea satietatii datorita lipidelor din acestea. Ai grija sa nu exagerezi cu branza si cascavalul deoarece sunt alimente calorice si pot sa conduca la ingrasare.
Antioxidanti din seminte si nuci crude
Printre cele mai bogate alimente in antioxidanti sunt nucile si semintele. Surse excelente de grasimi sanatoase vegetale, cunoscute drept ALA, nucile asigura mineralele si vitaminele necesare corpului. Un rol important il au si in prevenirea diabetului si reglarea metabolismului.
Imbracaminte pentru femei
Tu ce porti in acest sezon?
Nucile sunt recomandate in portii de aproximativ 25-50 grame. Include-le in regimul tau alimentar daca iti doresti sa slabesti. Grasimile sanatoase suprima poftele si te ajuta sa fii satula mai mult timp.
Alege nuci braziliene pentru seleniu, fistic si caju pentru 25% din doza de vitamina B6 si 15% pentru doza de vitamina B1.
Iar daca preferi variantele locale, opteaza cu incredere pentru nucile clasice. Sunt bogate in compusi neuroprotectivi: antioxidanti si grasimi Omega-3, ajutand chiar si procesele cognitive.