Sezonul rece vine la pachet cu nas infundat, gat rosu si senzatie de vlaguiala. Este vorba despre nesuferita raceala de toamna care ne sacaie in fiecare an.
Pe langa medicamentele de raceala ce iti sunt recomandate si odihna, exista si alte sfaturi ca sa scapi de ea. Hrana joaca un rol important cand vine vorba de imunitatea organismului nostru.
Iata cele mai bune alimente impotriva racelii pentru ca tu sa treci cat mai repede peste simptomele neplacute.
Vacante in parcuri de distractie
Pentru vacante memorabile împreună cu familia
Consuma proteine din carne slaba ca sa-ti refaci imunitatea
Celebra supa de pui care te pune pe picioare cand suferi de raceala nu este chiar un mit. Se pare ca alimentele bogate in proteine ajuta corpul sa produca anticorpi si sa lupte cu infectiile. Proteinele nu sunt utile doar pentru mentinerea muschilor, ci si pentru sustinerea imunitatii. In plus, cele mai multe alimente ce contin proteine au si vitaminele B6 si B12 care te ajuta, la randul lor, sa faci fata racelii.
Consuma proteine din carne slaba ca sa nu iti ingreunezi digestia cu grasime animala. Cele mai bune surse de proteine sunt carnea de curcan, de pui, chiar si carnea de porc si vita, slabe. Ai grija sa alegi sursele de carne fara hormoni si antibiotice.
Studiile arata ca dezvoltam raceli mai rezistente in zilele noastre deoarece corpul nostru este deja obisnuit cu antibioticele pe care le absorbim din carnea de pui tratata astfel. Cauta, pe cat posibil, sa consumi carne de pui din surse cat mai curate, adica pui crescuti in mediul natural.
Bea sucuri de fructe cu legume ca sa lupti cu raceala
Deseori, cand suntem raciti nici nu avem prea multa pofta de mancare. Iar acest lucru ne poate face sa ne subalimentam si sa nu furnizam organismului nutrientii necesari. Bogate in vitamine si antioxidanti sucurile de legume si fructe te ajuta sa lupti cu raceala.
Studiile au aratat ca antioxidantii sunt benefici in ceea ce priveste scaderea proceselor inflamatorii din corp, procese care au loc si atunci cand suntem raciti.
Oferte vacante exotice
Tu ce destinatie exotica preferi?
Cele mai bune sucuri de fructe si legume includ morcovi, citrice, legume cu frunze verzi si ghimbir. Morcovii contin betacaroten, acesta fiind benefic in cazul racelii, iar citricele si legumele cu frunze verzi sunt bogate in vitamina C. Ghimbirul iti elibereaza tractul respirator de mucus si decongestioneaza nasul.
Prepara combinatii de smoothie-uri si sucuri de fructe cu legume in asa fel incat sa incluzi si pulpa acestora deoarece contine si ea suficienti nutrienti de care ai nevoie.
Ia o gustare cu cartofi copti dulci si morcovi ca sa-ti revii mai repede
Cartofii copti dulci si morcovii contin betacaroten. Aceasta este un tip de antioxidant despre care stim ca ne ajuta sa avem pielea frumoasa. Insa nu este singurul sau beneficiu. Se pare ca betacarotenul este convertit de catre corp in vitamina A. Aceasta are un rol in intarirea imunitatii si te ajuta sa iti revii mai repede atunci cand esti racita.
Poti sa gatesti cartoful la microunde, adaugand mirodenii precum: sare, oregano, chili sau clasic, la cuptor. Iar daca te gandesti sa il consumi cu cateva linguri de iaurt natural, cu atat mai bine. Iaurtul contine probiotice, care iti imbunatatesc sanatatea sistemului digestiv. Ultimele cercetari arata o legatura directa intre sanatatea intestinelor si imunitatea corpului.
Mananca peste pentru a reduce nivelul inflamatiei din organism
Nu mai este deloc o noutate ca pestele are numeroase beneficii. Si in cazul racelii, grasimile sanatoase din peste te ajuta sa reduci nivelul inflamatiei din organism. Pestele creste activitatea celulelor albe, acestea fiind benefice in lupta cu raceala.
Fashion Stiletto
Adauga un plus de incredere cu pantofii stilleto
In acest caz, poti face linistita exceptie de la regula consumului de carne slaba. Cu cat pestele este mai gras, cu atat este mai benefic. Gateste somon la cuptor sau pastrav cu legume. La fel de bune sunt si heringul si sardinele. Iar daca le consumi sub forma de conserva, ai grija la cantitatea de sodiu. Cauta conservele in ulei sau in sos tomat cu continut redus de sodiu.
(sursa foto: Reader’s Digest)