Imediat dupa nasterea copilului, corpul tau are nevoie sa revina la ritmul sau obisnuit. Iar daca ai trecut si printr-o operatie de cezariana, atunci este nevoie de mai multa recuperare.
Pe langa recomandarile medicale, utile sunt si sfaturile nutritionale corecte care te pot ajuta sa te simti mai bine, fara sa puna in pericol starea bebelusului.
Iata cateva sfaturi pentru o alimentatie optima dupa nastere:
Friteuze cu aer cald
Pregateste mancare prajita mult mai sanatoasa
Alege alimente satioase
Recomandarile nutritionistilor includ revenirea la o dieta naturala, bazata pe proteine animale si vegetale, carbohidrati si lipide sanatoase.
Programul de somn va fi modificat pana ce te vei acomoda cu ritmul bebelusului si este posibil sa te simti slabita si obosita.
Alege alimente care te mentin satula mai mult timp, astfel incat atunci cand te trezesti noaptea sa nu fie nevoie sa mananci de fiecare data.
Opteaza pentru:
- carne slaba
- peste
- pui
- fructe oleaginoase
- fructe de sezon
Daca alegi pestele, intreaba medicul ce variante poti consuma linistita. Unele specii pot contine mercur si pot sa aiba efect negativ asupra sistemului nervos al bebelusului.
Spatii de joaca pentru copii
Descopera bucuria copilariei intr-un spatiu de joaca
Nu uita nici de legumele bogate in fibre precum morcovi, telina, salata sau spanac. Ai grija la leguminoase precum linte, fasole, naut!
Cu toate ca sunt satioase si sanatoase, pot pune mici probleme sistemului digestiv al bebelului care nu este inca suficient pregatit pentru a procesa si asimila unele substante regasite in aceste alimente. Cere parerea medicului tau ca sa fii sigura ce poti sa consumi.
Mizeaza pe alimente cu fibre
Noaptea poate exista tentatia de a consuma snacks-uri sau dulciuri, mai ales atunci cand ai la activ multe ore nedormite. Nu e nevoie sa te privezi complet de pofte, ci doar sa le adaptezi.
Poti consuma budinca de chia sau iaurt grecesc cu seminte si fructe proaspete. In plus, dupa nastere, apare nerabdarea de a-ti recapata cat mai repede silueta.
Evita dietele imediat dupa nastere
Specialistii recomanda evitarea dietelor deoarece corpul tinerei mame face deja suficient efort ca sa produca laptele si sa cicatrizeze operatia de cezariana, in cazul in care exista. Dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa renunti la idea de a-ti recapata silueta.
Saletele pentru toata familia
Daca somnul este important pentru tine, avem ce ai nevoie
Atata vreme cat optezi pentru alimente sanatoase, pline de fibre si nutrienti, corpul tau va fi ajutat sa isi recapete greutatea. Multe femei pot sa sufere de constipatie, atat datorita modificarilor hormonale, cat si ritmului haotic de alimentatie din timpul travaliului.
Alege sa cresti aportul de fibre, adaugand seminte de psyillium si de in, tarate de grau sau orz in dieta ta.
Elimina alimentele rafinate
Cu siguranta, acesta este un sfat deja cunoscut a sta departe de alimentele rafinate. Imediat dupa nastere si in perioada alaptarii, poti intampina pofte pentru alimente “interzise”.
Acest lucru se intampla deoarece intervine oboseala si nevoia de a te recompensa dupa nastere. Alegand dulciuri, snacks-uri, produse de patiserie nu vei face decat sa ramai la fel de slabita.
Jucarii - papusi - lego - jocuri
La noi gasesti jucarii pentru toate varstele
In plus, nu ii vei da corpului tau nutrientii importanti care sa te ajute la producerea laptelui. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca vei fi iritabila si nervoasa in contact cu bebelusul. De aceea, este important sa stai departe de alimentele nesanatoase.
Poti face mai usor acest lucru, avand deja in casa o rezerva sanatoasa. Cumpara batoane de cereale si seminte neindulcite sau prepara-le singura.
Evita produsele care contin cofeina
Evita ciocolata, cacaoa si orice produs pe baza de cofeina pentru ca are efect excitant asupra sistemului nervos al tau si al bebelusului.
Daca totusi te simti atrasa de ceva dulce pe baza de cacao, opteaza pentru variante precum:
- pudra de cicoare
- orz sau roscove
Recomandarile prezentate in acest articol au caracter informativ si nu inlocuiesc sfaturile medicale. Ne bazam pe surse stiintifice in redactarea articolelor.
Sustinem solicitarea parerii specialistilor (medici, asistenti), fara a generaliza recomandarile din acest articol.
(sursa foto: Baby Center)