Daca v-ati plictisit de gustul cafelei sau simtiti ca nu va mai face bine sa o beti in fiecare dimineata, cateva condimente pentru cafea va pot scoate din impas. Se gasesc la magazinele cu mirodenii si va pot suprinde cu arome si efecte nebanuite.
Suntem dependenti de ceasca de cafea aburinda de dimineata si parca nu mai putem functiona daca nu o bem. Si totusi, nu ii mai savuram cu atata drag aroma dupa mai mult timp. Devine un ritual monoton si nu ne mai face nici o placere.
Mai mult, cafeaua prajita ne poate da si senzatii neplacute. Simtim dupa ce bem o cana din aceasta bautura arsuri la stomac, senzatii de greata si rau. Are efecte diuretice si laxative, asa ca ne putem pomeni cu carente in organism. Cea mai frecventa este lipsa de calciu. In plus, nici sistemul nervos nu e avantajat de consumul de cafea.
Scaune pentru living
Transforma livingul intr-o oaza de confort si eleganta
Cardamomul, condiment pentru cafea cu aroma puternica
Cardamomul (gasesti AICI) este folosit din vechime pentru aromarea ceaiurilor, cafelei si a anumitor mancaruri, mai ales dulci. Daca in Orientul mijlociu este un condiment foarte comun, la noi inca nu este popular, din cauza ca nu stim prea multe despre beneficiile sale. Este ruda cu ghimbirul si se cultiva la scara larga mai ales in India si tarile din sudul Asiei.
Produse naturiste cu cardamom – vezi AICI
Se consuma sub forma de seminte uscate sau de pudra. Degaja o aroma foarte puternica, fructata, cu iz puternic de lamaie. In Roma antica se folosea ca parfum. In zilele noastre este folosit in bauturi si mancaruri, dar si ca planta de leac. Face parte din condimentele mixate pentru curry. Este un condiment costisitor, pe locul al treilea in lume, dupa sofran si vanilie.
Efectele cafelei cu cardamom
Cafeaua cu cardamom este apreciata mai ales in India si in tarile arabe. Reteta este simpla. In cafeaua fierbinte se adauga un varf de cutit de pulbere si apoi se amesteca bine. Se pot pune in cana si seminte, insa e nevoie de mai mult timp pentru impregnare.
Primul efect al consumului acestei cafele este improspatarea respiratiei. Poate fi, de altfel, remediu in cazul unor afectiuni respiratorii. De asemenea, trateaza leziunile bucale, cum ar fi aftele sau infectiile. Are efect de anulare a efectelor secundare ale cafelei. Confera o energie calma celor care consuma acest amestec. Este cunoscuta, in acest context, pentru efectele sale tonice, detoxifiante si de combatere a depresiei.
Scaune pentru living
Transforma livingul intr-o oaza de confort si eleganta
Cafea cu nucsoara si scortisoara
Un alt condiment care se potriveste de minune cu cafeaua este nucsoara (gasesti AICI nucsoara macinata). Praful rezultat din pisarea samburilor de nucsoara ii confera cafelei un iz dulce si picant, in acelasi timp. Contine uleiuri esentiale, stimuleaza digestia si are efect de crestere a temperaturii corpului. Scade colesterolul si reduce depozitele de grasime in zona organelor interne.
Nu in ultimul rand, are si efect energizant si, totodata, de reducere a stresului. Se adauga in cafeaua fierbine. O combinatie foarte apreciata e cea de cafea, nucsoara si scortisoara.
Un plus de aroma in cafea cu Tonka
Un alt condiment si mai putin cunoscut la noi, dar excelent in cafea, este Tonka. Are un gust amarui, de migdale dulci si se dozeaza cu atentie, pentru ca in cantitati prea mari poate fi toxica. Se rade marunt in cafeaua calda si apoi se amesteca bine, cu sau fara zahar. Incearca aceasta aroma gustand crema de migdale si Tonka pe care o gasesti AICI.