Venirea unui copil pe lume ne schimba complet programul si prioritatile zilnice si in privinta activitatilor de relaxare si timp liber. Distractiile noastre obisnuite nu prea mai coincid cu nevoile celui mic, asa ca e timpul sa ne informam ce ar fi mai bine sa facem pentru el, in functie de varsta si oferta din localitatea in care ne aflam.
Chiar daca micutii care nu au implinit trei ani nu par sa perceapa prea bine activitatile in care sunt implicati, specialistii spun ca activitatile distractive pentru copii sunt vitale pentru dezvoltarea si educatia lor de mai tarziu. E bine, astfel, sa aiba in “programul” curent cateva lucruri esentiale.
Cum se distreaza copiii mici
Intre acestea, in top se afla miscarea in aer liber, fie ca vorbim de mersul simplu, fie de alergare, mici sarituri, rotiri, urcarea pe canapea sau pe o banca, jocuri “de copii mici”, dans sau mersul pe bicicleta. Toate acestea il ajuta sa se dezvolte fizic, dar si psihic, sa rada si sa se simta bine.
Jucarii de exterior
Casute, tobogane, balansoare, spatii de joaca din lemn sau gonflabile
Copiii se distreaza si invata lucruri foarte eficient daca participa la actiuni alaturi de parinti. Imbracati-va impreuna, legati-va sireturile, incheiati nasturi, amestecati in mancare, spuneti poezii, atingeti diverse texturi. Este bine sa “comunice” cu plantele si animalele din casa dandu-le apa, atingandu-le, vorbind cu ele. Jocurile si jucariile create special pentru varsta lor au si ele rolul lor. Lasati-i sa modeleze plastilina, sa joace domino, sa coloreze, sa asculte muzica si sa danseze.
Ce rol au locurile de joaca
O data ce cresc, copiii isi dezvolta simtul social interactionand cu alti copii. Primele asemenea socializari se petrec la cresa, apoi in parc si la intalnirile din familie. Faptul ca ii duceti des la locuri de joaca amenajate special are si acesta un rol, pe langa distractia propriu-zisa.
Este o distractie pe cinste pentru copii sa mearga la locul de joaca din spatele blocului. Nu le ocoliti nici pe cele din parc sau de la mall-uri. Acestea din urma sunt mai costisitoare, dar va ofera avantajul catorva ore de libertate. Puteti face shopping, tratamente cosmetice sau pur si simplu sa stati la o sueta cu prietenele in timp ce copilul se joaca in siguranta.
De ce sunt bune cercurile de la cluburile elevilor
Chiar daca pare foarte util, evitati sa va “abandonati” copilul pe canapea, in fata televizorului. Sta cuminte si se distreaza, insa, pe termen lung, acest obicei ii va afecta comportamentul si educatia. Invatati-l sa iubeasca lectura si incurajati-l sa citeasca din cand in cand o poezioara sau o poveste.
Nu ezitati sa il inscrieti la activitati de tipul celor organizate la cluburile copiilor. Oferta e generoasa: poate invata limbi straine, dar si inot, dansuri, hobby-uri, aeromodelism si sporturi de tot felul. Isi va dezvolta un corp armonios si va invata sa lupte pentru a fi cel mai bun. Pe langa informatiile pe care le afla, aici va invata treptat sa devina mai disciplinat, sa traiasca intr-o comunitate mai mare, sa isi respecte profesorii.
Curatenia devine o joaca
Aspiratoare verticale pentru o curatenie rapida si mai usoara
Distractii impreuna, dar si doar cu prietenii
Mergeti impreuna la orice fel de activitati se organizeaza in oras pentru copii: la concerte, spectacole cu clovni, ateliere interactive sau chiar teatru. Desi pare un concept invechit, acesta din urma are un rol important in educarea copiilor. Le prezinta povesti vechi, cu morala, din care invata despre bine si rau, despre consecintele faptelor fiecaruia, despre compasiune si iubire.
Spre deosebire de artificialul sclipitor al animatiilor de pe canalele TV, aici chiar poate simti profund mesajul povestii. Asta datorita talentului actorilor de a transmite emotii. Nu va temeti sa ii lasati din cand in cand singuri la cate o aniversare cu colegii sau la o iesire cu familia unui prieten. Copiii pot invata in acest fel sa devina autonomi, sa nu depinda mereu de parintii lui.
(sursa foto: The Kids Club)