Cum il invatati pe cel mic sa adoarma singur, fara leganat

Cum il invatati pe cel mic sa adoarma singur, fara leganat

Sumar articol

Culcarea bebelusului poate fi o sarcina foarte dificila pentru mamici. Mai ales dupa prima perioada a vietii, in care este atat de fragil, incat pare ca nu poate dormi decat in bratele calde ale mamei. Exista o multime de superstitii si mituri legate de felul in care se procedeaza in acest moment. Cateva reguli de baza va pot scoate insa din incurcatura fara sa il afectati pe copil.

Un instinct ancestral ne face ne obisnuim puiul sa doarma leganat. Este un obicei indicat pentru linistirea copilului, nu si pentru adormirea lui zilnica. De multe ori, repetam asta mereu si mereu, dupa care ne dam seama ca e un obicei obositor. Mai mult, cel mic pare dependent de asta, pur si simplu nu mai poate dormi singur, in patutul lui, fara leganat. Este momentul in care ne punem problema renuntarii la aceasta practica si ne intrebam cum este mai bine sa procedam.

Ce consecinte poate avea leganatul bebelusului

Consecintele pe care le poate avea acest obicei pot fi serioase. In literatura de specialitate se vorbeste despre un sindrom al copilului zdruncinat. Se creaza leziuni ale scoartei cerebrale in urma miscarilor repetate la care e supus corpul bebelusului. Lipsa poftei de mancare, starea de irascibilitate, voma si incapacitatea de a se hrani cu lapte de la sanul mamei sunt doar cateva din efecte.

Puteti constata, de asemenea, ca cel mic nu mai poate sa isi tina capul drept. De asemenea, imposibilitatea de a mai adormi fara sa simta miscarile ritmice cu care a fost obisnuit este un alt “simptom”.

Cum incepeti sa il invatati pe copil sa adoarma singur

Un prim pas in demersul de a-l obisnui pe copil sa doarma neleganat este crearea unei atmosfere potrivite. Aerisiti camera, asigurati-va ca are o temperatura potrivita, inchideti lumina, asezati-l pe copil comod in patutul lui. Porniti in fundal muzica speciala pentru bebelusi. Stati alaturi de el pana da semne ca a adormit, asigurati-l ca ii sunteti aproape.

Ce faceti cand bebelusul plange

Nu va mobilizati prea mult cand plange, ca sa ii dati de inteles ca poate obtine orice in acest mod. Totusi, nu e bine nici nu ii ignorati suferinta. Luati-l putin in brate, puneti-l inapoi, cantati-i. Totul trebuie sa se faca treptat, incet si convingator.

La inceput renuntati doar la o repriza de somn cu leganat. Apoi, treptat, la toate, pe tot parcursul zilei si a noptii. Cand il simtiti obositi, incepeti pregatirea patutului pentru culcare. Distrageti-i atentia cu jucarii care canta linistitor, folositi asternuturi si paturici colorate.

Rutina zilnica il ajuta pe copil sa doarma neleganat

Este esential sa incepeti acest proces cat mai repede si sa respectati cu strictete o rutina, un program pe care copilul sa il “urmeze” in fiecare zi, la aceeasi ora.

Saletele pentru toata familia

Daca somnul este important pentru tine, avem ce ai nevoie

Nu trebuie sa se faca exceptie de la aceste reguli de somn nici cand cel mic este la bunici sau in primele vacante. Daca il lasati sa se obisnuiasca sa doarma leganat va deprinde un adevarat tic din a adormi leganandu-se.

Odata cu trecerea anilor si cu integrarea in societate acest obicei va deveni stanjenitor pentru copil, il va face sa se rusineze sa doarma cu alti copii, sa se simta stigmatizat.

Distribuie acum