Popular din vremuri stravechi, piercing-ul este mai mult decat o bijuterie pe care o putam in ureche, buric, nas sau chiar zona genitala. Un piercing in buric sau in ureche inca este la moda. Este o forma de a decora corpul si de a pune in valoare aspecte care ne definesc. Desi multe persoane sunt neincrezatoare cu privire la cei care poarta piercing, adevarul este ca multe persoane poarta piercing in spirit estetic, nu neaparat din spirit de rebeliune.
Cand alegem sa purtam un piercing, fie ca este in ureche sau nas, e foarte important sa ingrijim corespunzator zona in care este pus. Exista riscul sa se infecteze sau sa incetinim procesul de vindecare. Daca urmam cateva masuri de ingrijire a piercing-ului, putem sa trecem cu bine peste aceasta perioada de vindecare. Iata cum iti ingrijesti piercing-ul si care reguli sanitare te ajuta sa te vindeci.
Ingrijire piercing din ureche
Ceea ce este esential este sa cureti cu grija si destul de frecvent zona piercing-ului. Recomandarea este de trei – cinci ori pe zi. Tine minte ca pentru piercing-urile in cartilagiu, e nevoie de mai multa rabdare si migala, acestea vindecandu-se, in mod natural, mai greu. Un exemplu tine de ingrijirea piercing-ului din ureche.Foloseste o solutie salina recomandata de un expert in piercing-uri sau de farmacist. La fel de utila este si apa oxigenata.
Friteuze cu aer cald
Pregateste mancare prajita mult mai sanatoasa
Mai tarziu, la una, doua luni de la efectuarea piercing-ului poti sa folosesti un sapun special. E bine sa intrebi farmacistul care sapun e bun pentru piercing. Pur si simplu curate zona delicat si clateste cu apa calduta. Aplica o alifie recomandata. De obicei, e nevoie sa aplici alifie cu antibiotic. Indeparteaza excesul cu fasa, in asa fel incat sa nu astupi gaurile de piercing.
Evita sa expui zona cu piercing in buric
De fapt, este contraindicat sa mergi la piscina sau la sauna in primele luni dupa ce ti-ai facut piercing in buric. Piercing-urile care se vindeca mai greu sunt in cartilagiul urechii, in buric si in zona genitala. Aceste zone sunt mai sensibile si, in cazul urechii, strabatute de limfa. Limba si zona genitala sunt mereu in contact mediul umed, ceea ce inseamna ca se vor vindeca mai lent.
Nu sta in apa, chiar daca piercing-ul in buric arata normal si pare vindecat. Este nevoie de pana la un an de zile pentru zona cartilagiul urechii sa se vindece complet. In acest timp, evita sauna si baile, chiar daca sunt in mediu controlat, adica la tine acasa. Fa dusuri si nu te spala cu apa fierbinte. Pielea va fi mai uscata si se va vindeca mai lent.
Asteapta-te la semne de iritare a zonei cu piercing-ului in spranceana
Nu te astepta sa te vindeci repede. E posibil ca zona cu piercing in spranceana sa fie iritata, rosie si umflata pana la doua luni, in functie de locul in care ai piercing. La fel de normal este sa observi ca se formeaza straturi de piele si ca pe parcurs apare ceea ce se numeste “coaja”. Toate acestea sunt reactii ce nu trebuie sa iti ridice semne de intrebare.
Pielea se cicatrizeaza treptat in cazul piercing-ului in spranceana, in jurul cercelului si acest lucru depinde de mai multi factori, inclusiv propria capacitate de vindecare a organismului tau. Acestea sunt semne normale, asa cum este si senzatia de iritare si durere. Nu trebuie sa iti faci griji. Atata vreme cat nu observi portiuni mari de piele ingrosate si intarite, nu este nimic anormal.
Produse pentru epilat
Vrei sa ai picioare fine la atingere?
Curatarea piercing-ului si contactul cu aerul
O alta recomandare este sa tii piercing-ul cat mai mult timp expus aerului. Chiar daca trebuie sa aplici des unguent, indeparteaza excesul de alifie. Nu trebuie sa blochezi gaurile piercing-ului. Nu exagera nici cu dezinfectarea. Nu vei face decat sa iriti zona si sa nu dai voie bacteriilor benefice sa se dezvolte pe suprafata pielii. Curatarea piercing-ului se face simplu si fara exagerari.
Ai grija de imunitatea organismului tau
Ca orice trauma produsa asupra pielii, strapungerea pielii necesita actiune din partea sistemului imunitar. De aceea, este bine sa ai o sanatate buna. Nu e neaparat nevoie sa iei suplimente pentru raceala, cu toate ca zincul, vitamina C par sa fie de ajutor in ceea ce priveste imunitatea. Insa, cele mai multe studii pun pret pe calitatatea somnului si hrana sanatoasa cand vine vorba de o imunitate de fier.
Desi nu pare direct relationat cu practica decorarii cu ajutorul piercing-ului, e important sa iti ingrijesti organismul in asa fel incat sa ai o imunitate puternica. Este vorba de cateva luni bune in care sistemul imunitar trebuie sa faca eforturi sa lupte cu tot ce intra in contact cu zona in care ai piercing.
(sursa foto: Body Piercing Magazine)