Temperaturile au scazut substantial si nu te mai poti baza pe sesiunile de plimbare rapida sau jogging. Toamna poate sa ne incetineasca obiectivele legate de sanatate si silueta. E frig afara si ne justificam alegerea de a ne relaxa in pat. Pana la urma nu vrem sa riscam sa capatam o raceala suparatoare. Poate ca avem astenie de toamna si e mai bine sa ne refacem.
Toate acestea sunt ganduri care ne tin departe de efectele benefice ale sportului. Pentru situatii in care nu vrei nici cum sa iesi din casa, poti afla cum iti pastrezi motivatia sportiva cand e frig afara.
Organizeaza sesiuni scurte de sport acasa sau la sala
Una dintre principalele greseli pe care oamenii le fac atunci cand vine vorba de motivatia sportiva este ca gandesc in termeni polari. “Fie fac o ora de sport, fie nu mai fac nimic.” sau “Nu am timp sa termin antrenamentul sportiv.” sunt doar cateva exemple de atitudini care ne compromit obiectivele. Ca sa combati acest tip de gandire, organizeaza sesiuni scurte de sport acasa. Foloseste-te de video-uri condensate in care poti sa lucrezi toate grupele musculare. Faci acest lucru in doar 10 sau 15 minute. Alege exact intensitatea pe care ti-o doresti. Indiferent ca preferi stretching sau exercitii cardio.
Iar daca te gandesti sa mergi la sala si nu ai instructor sau cursuri prestabilite, fa-ti un scurt program folosind aparatele fitness din sala. Nu trebuie sa alergi o ora pe banda. Nici nu e nevoie sa iei la rand fiecare aparat. Mai degraba gandeste in termeni de seturi si reprize ca sa te mentii cat mai motivata. Atfel iti va parea “o ora lunga de alergare pe banda” comparativ cu “doar cateva seturi de genuflexiuni de doua ori”.
Ia-ti un partener de sport
Multe studii au aratat ca oamenii isi mentin atat comportamente sanatoase, cat si nesanatoase atunci cand le fac cu un partener. Transforma acest lucru intr-un avantaj. Chiar daca nu ai deloc chef sa iesi din casa pe o vreme ploioasa si sa te duci la sala, suna-ti prietena. Invit-o sa incercati si alte activitati in afara de discutii la cafea.
Pregateste cateva video-uri cu exercitii fizice si propune-i sa le incercati. Din nou, aplica regula sesiunilor scurte de sport. Nu trebuie sa tragi de tine pana la epuizare, pur si simplu trebuie sa faci putin miscare. Nu se stie niciodata daca aceste invitatii se pot transforma in practicarea regulata a exercitiilor fizice. Astfel iti cresti motivatia sportiva si nu mai e nevoie sa tragi atat de mult de tine ca sa te misti de pe canapea.
Fa-ti o rutina de sport
Probabil te gandesti “Daca as fi avut o rutina de sport, faceam sport pana acum.” Evident ca o rutina te-ar fi scutit de lipsa motivatiei sportive. Insa o rutina de sport nu inseamna practicarea zi de zi a sportului. Poate sa insemne sa faci sport mai multe zile.
O rutina de sport poate insemne sa te plimbi zilnic 15 minute, nu neaparat sa iei la rand orele speciale la sala. Asadar, atata vreme cat tinta ta este sa te misti la intervalul de timp stabilit de tine si faci acest lucru chiar daca trebuie sa adaptezi miscarea, poti spune ca ai o rutina. Important este sa incepi cu ceva suficient de usor de integrat in orarul tau.
Totul pentru bucataria ta
Vrei sa gatesti ca un chef?
Alege cel mai bun moment pentru miscare
Sa faci sport dimineata sau seara? Aceasta este una dintre multele dileme legate de exercitiile fizice.
Desi studiile au aratat fie ca nu exista nici un efect negativ daca faci sport seara, fie ca exista, cel mai important este sa testezi chiar tu acest lucru. Cel mai bun moment pentru miscare este chiar atunci cand nu esti presata de alte activitati. Imposibil, nu-i asa? Nu chiar. Poti sa iti programezi exercitiile fizice inainte de inceperea oricarei activitati ca sa te asiguri ca incepi ziua cu miscare. Astfel iti mentii motivatia sportiva.
Chiar daca e frig afata, poti sa ai deja pregatite haine groase pentru plimbarea rapida. Nu lasa pentru ultimul moment sportul pentru ca va fi si mai greu sa ramai motivata.
(sursa foto: Running Competitor)