Cum organizezi in mod optim camera bebelusului

Cum organizezi in mod optim camera bebelusului

Sumar articol

Ai trecut cu brio peste momentul cel mare: ai dat nastere bebelusului mult asteptat! Dupa zile de spitalizare si emotii, a sosit vremea sa incepeti sa formati o familie adevarata. Este timpul sa mergeti acasa. Inceperea convietuirii alaturi de bebelus este o alta provocare prin care, in calitate de proaspata mamica, vei trece. E nevoie sa inveti ritmul diurn si nocturn al bebelusului, sa te obisnuiesti sa te trezesti si sa il hranesti corespunzator.

Patuturi si articole pentru camera copilului – vezi AICI toata gama

In plus, vei afla ce nevoi are in ceea ce priveste ambientul. In acest sens, amenajarea camerei devine un aspect esential. Iata cateva sfaturi cu privire la amenajarea ideala a camerei bebelusului.

Friteuze cu aer cald

Pregateste mancare prajita mult mai sanatoasa

Seteaza luminozitatea

E important sa asiguri suficienta lumina in camera bebelusului. Acesta isi ajusteaza pe parcurs nevoia de somn si hrana si in functie de luminozitatea din camera. Deoarece ochii nu sunt suficient adaptati, ai grija sa oferi mai multe gradatii pentru luminozitate.

Recomandarile pediatrilor se refera la pastrarea unei lampi sau veioze cu lumina difuza. Aceasta are avantajul controlarii nivelului de lumina. Atunci cand hranesti sau schimbi bebelusul noaptea poti sa o folosesti pentru a nu modifica ritmul normal de somn al acestuia. Totodata, poti alege un sistem de iluminare gradata. Poti seta un nivel mai scazut atunci cand se apropie seara si sa il opresti in timpul zilei.

Cosmetice si produse de ingrijire a bebelusului – vezi AICI

Pune la indemana obiectele

Atunci cand esti tanara mamica, a raspunde nevoilor copilului poate fi un adevarat factor de stres. Mai ales cand esti coplesita de mai multe cerinte din partea acestuia. Te poti ajuta, punand obiectele in camera in puncte cheie. De exemplu, hainele de schimb si scutecele pot fi asezate langa patutul bebelusului, intr-un dulap suprapus. Poti adauga suzetele si jucariile pentru linistire in afara razei vizuale a acestuia. Bebelusii pot sa fie atrasi de ele si astfel, nu vor mai avea efect atunci cand trebuie linistit cu adevarat.

Recipientele pentru lapte pot sa fie puse intr-un suport prins de partea exterioara a patului bebelusului. La fel de utile sunt si dulapurile textile pliabile. Le poti muta usor singura si poti sa le ajustezi in functie de spatiul de depozitare.

Saletele pentru toata familia

Daca somnul este important pentru tine, avem ce ai nevoie

Scutece pentru bebelusi – vezi AICI toata gama

Controleaza zgomotele

Nou-nascutul nu este atat de sensibil la zgomote pe cat credem. Dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa vorbim sau sa ne desfasuram activitatile ca si cum nu ar fi in camera.

Studiile au aratat ca bebelusii, intocmai ca si oamenii, se linistesc ascultand muzica. Nu e nevoie sa lasi muzica in permanenta pentru ca nu va mai avea acest efect asupra bebelusului. In plus, poate sa devina chiar stresanta. Dar poti pastra un dispozitiv pentru ascultat muzica si ii poti da drumul in momente neplacute pentru bebelus: cand este schimbat sau spalat. Poti chiar programa o perioada de 10-20 minute pe zi in care sa ii oferi minute de relaxare, lasandu-l sa asculte muzica. Poti testa ce fel de muzica prefera, insa cele mai recomandate melodii sunt din genul muzicii clasice, cu note de pian si vioara.

Tine evidenta schimbarilor

Pana ce vei invata ritmul bebelusului si te vei adapta la acesta, e nevoie sa tii minte toate nevoile si schimbarile ce au loc. De aceea, este de preferat sa le tii evidenta folosind un jurnal. Tine-l aproape de patutul bebelusului si noteaza succint orele de trezire si culcare. Poti trece si alte observatii care sa te ajute sa fii mai eficienta cand il alimentezi sau il ajuti sa adoarma. De exemplu, poti sa notezi cand anume este mai iritabil, cand reuseste sa adoarma mai usor si cate treziri au loc in timpul noptii.

Daca preferi variantele mai moderne, poti sa folosesti aplicatii care inregistreaza schimbari biologice: cat a dormit bebelusul, cat a durat pana ce a inceput sa planga, cand e mai probabil sa fie infometat.

Incaltaminte dama de sezon

Vrei incaltaminte ?

Sfaturile regasite in acest articol nu inlocuiesc recomandarile de specialitate. Ne bazam indicatiile pe studii stiintifice pentru a scadea sansele aplicarii haotice si incorecte. Cu toate acestea, promovam consultarea persoanelor cu pregatire specifica (medici, asistenti, nutritionisti, psihologi).

(sursa foto: Fetching)

Distribuie acum