Cum planificam o vacanta de poveste

Cum planificam o vacanta de poveste

Sumar articol

Visam la concediu in fiecare zi. Orele nesfarsite petrecute la birou, in trafic sau la cozi trec mai usor atunci cand desenam in minte plajele aurii si marea translucida a celor mai fericite zile din an. Toate acestea se pot transforma intr-un dezastru intr-o clipa, daca la planificarea vacantei de poveste ne-a scapat un mic detaliu. Va prezentam cateva sfaturi de care ar fi bine sa tineti cont in momentul planificarii experientelor turistice viitoare.

Ca orice lucru temeinic, organizarea zilelor de concediu trebuie inceputa cu cat mai mult timp inainte. Este trucul pe care il folosesc prietenii care ne taie respiratia cand dezvaluie ca urmeaza sa plece in locuri de vis cu un buget incredibil de mic. Pare ireal, dar rezervarile facute cu cateva luni bune inainte de venirea verii ne pot aduce mari economii. Chiar si numai daca ne gandim ca pretul cazarii in locuri mirifice la care abia indraznim sa visam ajunge sa scada chiar si cu 25%. In plus, avem timp sa cercetam bine ofertele si sa fim siguri ca am facut cea mai buna alegere.

Un alt pas important este documentarea. Poate ca aventura explorarii nu mai este atat de palpitanta daca stim precis pe unde o sa mergem, dar avem sanse mari sa evitam sa trecem pe langa obiective senzationale fara sa fi aruncat macar o privire. Nu este cazul pentru asta sa rasfoim carti prafuite prin biblioteci. Aproape orice informatie ne este acum la indemana la o simpla cautare pe Internet. Pe Wikipedia, pe site-uri oficiale, in articole profesioniste sau in cele postate pe bloguri de calatorii. Cu toata abundenta de informatii a online-ului, ajutorul de incredere sta tot in clasicele ghiduri Michelin sau National Geografic, iar batranele ghiduri de conversatie in editii de buzunar sunt nepretuite atunci cand te-ai ratacit, bunaoara, pe stradutele intortocheate ale unui port vechi.

Incaltaminte dama de sezon

Vrei incaltaminte ?

Oferte de vacanta early booking, last minute, luna de miere, exotice – click aici

Nu strica sa cautam sa aflam date despre schimbarile care s-au petrecut recent in tara in care urmeaza sa ne petrecem concediul. Putem afla din timp daca exista restrictii, drumuri inchise, taxe mai multe sau mai mari de autostrada, filtre mai drastice la frontiera, interdictii de a vizita anumite obiective, in general, reguli noi pentru turisti.

Asigurarile de sanatate ar trebui, de asemenea, sa fie o prioritate in planuirea vacantei. Avem tendinta sa credem ca nu vom fi chiar noi loviti de ghinion, fie ca e vorba de un accident, de o muscatura de sarpe sau meduza sau de contractarea un virus. Cei patiti stiu insa ca legile lui Murphy functioneaza impecabil tocmai cand ne asteptam mai putin. Este un motiv bun sa intocmim din timp un contract cu o firma de specialitate, nu inainte de a-i studia bine clauzele.

Cardul european de asigurari sociale de sanatate este, de asemenea, un instrument eficient in acest caz. Se ridica in urma unei cereri de la filiala Casei Nationale de Asigurari de Sanatate de care apartinem si ne asigura servicii medicale din partea unitatilor medicale de stat in timpul sederii temporare in oricare din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene (plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia), in aceleasi conditii si la aceleasi tarife ca cetatenii tarii respective.

Promotii articole pentru voiaj (trolere si genti de voiaj) – click aici

Jucarii de exterior

Casute, tobogane, balansoare, spatii de joaca din lemn sau gonflabile

Un alt cosmar pe care il putem evita este un bagaj prost organizat. In iuresul din ajunul plecarii in concediu suntem tentati sa luam cu noi mormane de haine si accesorii, sa ne cocosam sub trollere si genti uriase, pentru ca la destinatie sa constatam ca nu avem nevoie decat de 30% din lucrurile transportate cu atata efort. Se poate intampla si invers: de teama unor incarcaturi uriase in portbagaj, luam cu noi prea putine lucruri si ne pomenim ca trebuie sa sacrificam o parte din buget cumparand produse locale la preturi piperate. Calea de mijloc este cea mai buna, ca intotdeauna, cu mentiunea ca daca ne mobilizam din timp avem sanse mai mari sa facem cea mai buna selectie.

Nu in ultimul rand, ca sa intram cu adevarat in spiritul locului, este bine sa includem in planul de vacanta si interactiuni cu localnicii. O cafea in micul local din mijlocul satului o conversatie cu batranelul de la masa de alaturi ne poate aduce multe surprize. Povestile locului sunt inegalabile si numai asa putem afla care sunt locurile ascunse de ochiul turistului, cele cu adevarat pline de mister si magie.

Distribuie acum