Un semineu cu flacari jucause si multi oameni in jur este una dintre cele mai frumoase imagini care ne vine in minte cand vorbim de iarna. Pentru multi dintre noi este un simbol al caldurii, protectiei si al familiei insasi. Este insa si un dispozitiv care necesita multa atentie la detalii si munca de intretinere. Cu cat suntem mai prevazatori, cu atat va functiona mai bine si ii vom proteja pe apropiati de eventuale accidente.
Semineul este o soba joasa cu vatra deschisa foarte populara pentru ca ofera, pe langa caldura, o minunata priveliste a butucilor care ard cu trosnete si scantei. Este ideal, asadar, in livingul apartamentului, casei sau cabanei.
Cum se alege semineul care functioneaza cu lemne
Atunci cand il alegeti, se recomanda sa va indreptati atentia, de exemplu, asupra unui semineu din fonta. Este un material durabil, de incredere, care retine si emana caldura foarte eficient. In plus, se poate cumpara la un pret acceptabil.
Saletele pentru toata familia
Daca somnul este important pentru tine, avem ce ai nevoie
O alta varianta este sa alegeti o soba semineu cu recipientul de ardere din otel. Acesta consuma mai putin material lemnos, este, de asemenea, o sursa buna de caldura si este mai usor de curatat. Dezavantajul acestei din urma variante este costul destul de piperat.
Un alt criteriu important este materialul care “imbraca” focarul. In acest caz se recomanda caramida sau samota. In privinta accesoriilor de montaj, cel mai bun sfat este sa alegeti in primul rand calitatea si buna functionare a pieselor.
Este bine sa aveti in vedere de la bun inceput dimensiunea spatiului pe care doriti sa il incalzeasca si sa il decoreze. Exista seminee potrivite ca “decor”, pentru case care au deja o centrala sau alt tip de sistem de incalzire. O alta varianta ar fi sa alegeti un semineu mai complex, care poate raspandi caldura in toata casa. Exista chiar si modele care au si functie de incalzire a apei la baie sau bucatarie. Nu uitati sa va documentati cu atentie si in privinta timpului in care retine caldura si cu ce frecventa e nevoie sa il alimentati.
Cum si cand se curata semineul
Dupa ce ati ales varianta dorita si ati instalat semineul, trebuie sa va ganditi si la procedurile care se impun pentru intretinerea lui. Cu atat mai mult cu cat vorbim de un sistem de incalzire cu lemne, ecologic, dar mai greu de intretinut. Este un detaliu vital, pentru ca este vorba de foc si de siguranta casei si a celor care o locuiesc.
Trebuie sa includeti in rutina zilnica, de pilda, curatarea geamului dispozitivului. Daca aveti un model cu functie de curatare a acestui geam, nu trebuie decat sa ii respectati instructiunile. Pentru un semineu mai simplu, puteti curata in fiecare zi geamul cu o laveta pe care ati presarati cenusa racita din foc. O metoda mai putin ecologica este sa aplicati pe un ziar detergent zgrunturos de tipul vechiului “tix” si sa inlaturati treptat funinginea de pe sticla. Evitati sa faceti aceasta actiune cand usa si geamul sunt incinse.
Camera supraveghere wireless IP WiFi
Vrei acesta camera de supraveghere?
Cand se curata cenusa din semineu
Curatarea cenusii este o alta treaba importanta si destul de complexa atunci cand aveti de intretinut un semineu. In general, se recomanda evitarea extremelor. Nu e bine sa o schimbati prea rar, pentru ca spatiul focarului devine din ce in ce mai ingust si creste pericolul de accidente.
Cenusa intr-un strat subtire functioneaza ca agent protector pentru spatiul in care se face arderea. Ca urmare, nu inlaturati prea des pulberea care rezulta din arderea lemnelor. Urmariti mereu cum arata interiorul semineului si curatati-l cand vedeti ca se ingusteaza.
Cum se curata cenusa din semineu
Atunci cand va dotati casa cu un semineu este bine sa alegeti si cele mai potrivite accesorii de curatare si intretinere. Un cleste pentru carbuni, un vatrai, o galeata mare si cel putin o lopata din metal ar fi instrumentele de baza din “set”. Plus o perie de sarma pentru o curatare mai eficienta. Asigurati-va ca toate acestea sunt confetionate din metal rezistent si solid si ca sunt suficient de lungi ca sa nu va ardeti mainile. Nu ar strica sa folositi manusi de protectie atunci cand curatati cenusa.
Incepeti actiunea cand semineul e complet stins si rece. Adunati cenusa cu lopata si turnati-o cu grija in galeata de metal. La final adunati toate resturile folosind eventual si peria de metal. Cu aceasta veti curata apoi peretii si orificiul de evacuare a fumului de toate depunerile. Aruncati cenusa la gunoi doar cand stiti sigur ca nu mai sunt urme de jar aprins, cauza principala a incendiilor.
Cum se intretine semineul in afara “sezonului”
Inainte de venirea sezonului rece si apoi primavara, cand nu mai e nevoie sa incalziti casa, se impune cate o curatare profesionala a semineului si a spatiilor de evacuare a fumului. Este o actiune foarte importanta, pentru care prima recomandare este sa chemati un hornar sau o firma specializata. In acest fel va asigurati ca aceste spatii sunt verificate, iar daca se gasesc fisuri, caramizi desprinse sau alte probleme, le puteti remedia la timp.
Camera supraveghere wireless IP WiFi
Vrei acesta camera de supraveghere?
In aceeasi ordine de idei, se verifica si starea componentelor interioare ale semineului si se repara sau inlocuiesc daca e cazul. Nu este recomandat sa faceti aceste lucruri vara, pentru ca mirosul de ars poate fi greu de suportat.
(sursa foto: YouTube)