Exista momente in timpul sezonului rece in care ne simtim complet neajutorate in fata frigului. Uneori este cu adevarat ger, alteori ne da fiori, la propriu, umiditatea prea mare sau viscolul puternic. Ce e de facut? Desigur, in primul rand trebuie sa avem grija sa purtam mereu haine groase, accesorii calduroase si cizme imblanite. Apoi, putem recurge la cateva practici vechi folosite in mod traditional pentru a crea o bariera puternica intre organism si conditiile vitrege de mediu.
Desi temperatura mediului este aceeasi pentru toti, fiecare o resimte diferit, in functie de organism, de umiditate si de alti diferiti factori. Exista studii care dovedesc ca femeile sunt mult mai sensibile la frig, in primul rand din cauza activitatii hormonale. Exista si afectiuni sau sindroame care au si acest efect. Intre acestea, hipotiroidismul sau asa-numitul sindrom Raynaud, supranumit “al mainilor si picioarelor reci”. Va prezentam cateva sfaturi despre cum reducem senzatia de frig cu remedii naturale.
Cum combatem alergia la frig
Exista si o alergie la frig, manifestata, pe langa frisoane si tremuraturi, prin inrosiri ale pielii, umflaturi si mancarimi. Aceasta trebuie sa fie evaluata de un specialist, care va va recomanda tratamentul cel mai bun. Pe langa acesta, puteti folosi ca adjuvat ceaiuri de urzici, macese sau papadie, radacini rase de telina sau ungerea pielii cu ulei sau crema de sunatoare.
Colectie ii traditionale
Tu la ce asortezi o ie?
Este important, asadar, sa mergem la medic regulat si sa aflam la timp daca avem vreo problema de sanatate care duce la accentuarea senzatiei de frig si sa o tratam. Neplacerile sunt resimtite mai puternic la nivelul extremitatilor.
Mainile, picioarele si capul sunt mai vulnerabile, asa ca au nevoie de protectie si ingrijire suplimentara. Nu este recomandat sa iesiti pe afara fara caciula, fular sau manusi. Nu este nici la moda si, in plus, va expune la probleme grave de sanatate. Iata cateva sfaturi pentru fortifierea organismului.
Stilul de viata sanatos tine departe senzatia de frig insuportabil
Cea mai importanta recomandare tine de mentinerea unui stil de viata sanatos. Cu cat avem un sistem imunitar mai puternic, cu atat vom zgribuli mai putin la fiecare pala de vant.
In sezonul friguros trebuie sa fim mai atenti sa dormim suficient, sa ne hranim si sa consumam o cantitate suficienta de lichide. Chiar daca pare tentant, nu e indicat sa consumam prea multe bauturi alcoolice. O ceasca de vin fiert sau un paharel de tuica fiarta cu chimen ne pot ajuta sa alungam senzatia de degerare, insa nu e recomandat sa abuzam, pentru ca efectul va fi invers. Fiecare masa este bine sa contina cat mai multe fructe si legume, ca intotdeauna.
Incalziti-va cu supe si ciorbe calde
Daca vara ne face bine un pahar rece de limonada, iarna o ceasca de supa fierbinte este nepretuita. Pe langa efectul lor termic, supele si ciorbele din carne, oase si legume ne ofera un aport important de proteine, colagen, antioxidanti, vitamine si minerale.
Jucarii - papusi - lego - jocuri
La noi gasesti jucarii pentru toate varstele
Faptul ca sunt calde are un efect binefacator si asupra sistemului digestiv. Mai exact reduce tranzitul defectuos si neplacerile aferente: diareea, constipatia, balonarea sau arsurile. Consumati mancaruri mai bogate in carne si fibre si, mai ales, bucurati-va de muraturile preparate dupa retete traditionale.
Folositi alifia de galbenele pe post de crema de corp
Un truc eficient aplicat de secole de oamenii care traiesc in cele mai friguroase zone ale planetei este aplicarea pe piele a unor creme grase, cu diverse substante care efectiv reduc senzatia de frig.
Daca in vechime se foloseau pentru asta cele mai neasteptate grasimi animale, solutia actuala este masarea zilnica a corpului cu unguent de galbenele, neaparat preparat natural. Are o multime de beneficii asupra pielii, cicatrizeaza rani si arsuri, vindeca anumite eczeme, insa poate crea si o bariera naturala impotriva frigului.
Bai cu uleiuri esentiale pentru picioare
Anotimpul friguros este cel mai bun moment pentru a va rasfata picioarele. Sunt cele mai expuse la frig si degerare, asa ca merita un plus de atentie.
Pregatiti-va o baie pentru picioare cu apa calda si turnati cateva picaturi de ulei esential de rozmarin, lamaie, menta sau eucalipt. Efectul binefacator asupra pielii si circulatiei sangelui va fi mai intens daca la final va si masati picioarele cu asemenea uleiuri. Procedura este eficienta si daca turnati uleiuri in apa din cada, pentru intregul corp.
Saletele pentru toata familia
Daca somnul este important pentru tine, avem ce ai nevoie
Pe langa toate acestea, folositi pe tot parcursul iernii creme grase, atat pentru maini si ten, cat si pentru corp si nu uitati sa le aplicati ori de cate ori va amintiti. Evitati schimbarile bruste de temperatura si deschideti-va haina cand intrati in autobuz si magazin.
(sursa foto: Heritage Heating and Cooling)