De ce e bine sa mancam prune. Retete delicioase

De ce e bine sa mancam prune – retete delicioase

Sumar articol

Prunele se afla la loc de cinste intre deliciile pe care ni le ofera toamna. Se gasesc din abundenta in piete si aprozare, la supermarket si la fiecare colt de strada. Ar fi pacat sa nu profitam de aroma lor deosebita si de bogatia de nutrienti pe care le contin, asa ca va prezentam mai jos cateva retete delicioase in care sunt ingrediente de baza.

In gospodariile romanesti, prunii se cultiva din timpuri vechi mai ales pentru fabricarea rachiului, bautura alcoolica cu un grad variabil de tarie, cunoscuta si sub denumirile de rachie, tuica, vinars, palinca, holerca sau basamac. Pe langa asta, anumite soiuri de prune sunt preparate sub forma celebrului magiun, dar si a unor deserturi si conserve savuroase.

Beneficii ale consumului de prune

Consumati prune ori de cate ori aveti ocazia. Sunt foarte bune si au un important rol in hidratarea organismului. Contin fibre si ajuta la reglarea digestiei si chiar la combaterea neplacerilor provocate de constipatie. Continutul lor ridicat de vitamina C le fac utile in combaterea anemiei. Componenta prunelor include si vitamina C, cu rol antioxidant si energizant. Ajuta la stimularea memoriei si la intarirea sistemului imunitar.

Daca sunt mancate in stare proaspata, aceste fructe ajuta la prevenirea instalarii in organism a diabetului. Prunele uscate le sunt contraindicate persoanelor care sufera de aceasta boala, din cauza ca au in componenta prea multe glucide.

Cum se prepara magiunul

Cea mai cunoscuta reteta care se prepara din prune este magiunul, cunoscut in diferite zone ale tarii cu numele de lictar, silvoiz, povidla, dulceata sau miere.

Pentru prepararea se aleg fructe coapte si fara defecte, care apoi se spala in cateva ape si se curata de samburi. Se pun in vase mari, pe alocuri chiar caldari si se fierb la foc mediu. Dupa ce s-au inmuiat putin, amestecul se trece printr-o sita si se trece inapoi in oala. Focul trebuie sa fie mic, iar pasta se amesteca permanent. Poate dura ore in sir. Sunt zone in care se intrerupe procesul la caderea serii si se reia a doua zi pentru alte ore lungi. Cand e gata, se toarna apoi in borcane. Dupa racire, amestecul este aproape solid.

Acest proces nu este usor, dar merita: magiunul preparat ca la carte nu mucegaieste peste iarna, este delicios fara sa contina zahar si pastreaza o multime de proprietati ale fructelor.

Reteta de gomboti cu prune

gomboti cu prune

Gombotii sau galustele cu prune sunt pentru multi dintre noi o amintire neuitata a copilariei. O putem prepara si acum, intr-o zi in care avem mai mult timp pentru gatit. Se aleg fructe coapte si frumoase, se inlatura samburii si se pune putin zahar cu scortisoara in locul lor. Se face un aluat din cartofi cu putina faina si sare, se modeleaza in palma sub forma de globuri, iar in mijlocul lor se pune cate o pruna.

Totul pentru bucataria ta

Vrei sa gatesti ca un chef?

Galustele se pun cu grija intr-o oala intinsa cu apa care clocoteste si se scot rapid atunci cand se ridica la suprafata. Se tavalesc repede printr-un amestec de pesmet sau gris prajit cu zahar.

Retete inovative de deserturi homemade cu prune

Exista foarte multe deserturi cu prune. In multe din acestea fructele fara samburi se presara curatate pe diverse tipuri de blat. Dupa preferinte, se presara cu zahar, vanilie, scortisoara sau se acopera cu frisca sau spuma de albus. Puteti, de asemenea, sa improvizati deserturi inedite cu prune. De pilda, sa le caramelizati in zahar la cuptor, dupa care sa le serviti cu iaurt grecesc.

De asemenea, prunele pot fi pretext pentru inovatii in materie de inghetate. De pilda, se fierb pana la inmuiere si se adauga peste o inghetata de casa obisnuita, cu lapte, oua, vanilie, zahar si crema de branza.

(sursa foto: Blesk Recepty)

Distribuie acum