Canicula a incins toata tara si parca nici marea nu mai este o optiune buna de evadare. Este timpul sa incercati cateva destinatii mai putin cunoscute de publicul larg de la noi: pesterile. Sunt obiective fascinante, iar vizitarea lor va va oferi privelisti si senzatii de neuitat.
Pestera Ursilor este una dintre cele mai populare din Romania. Se afla in Muntii Apuseni, are o lungime de mai bine de un kilometru si jumatate si a fost descoperita relativ recent, din intamplare. Mai exact, in 1975, in urma unei lucrari de dinamitare la o cariera de marmura. Se afla in comuna Pietroasa din judetul Bihor, in apropierea satului Chiscau, la o altitudine de 482 de metri.
O intreaga lume subterana
Galeriile sale sunt impresionante. Un nivel este deschis spre vizitare, iar celalalte sunt rezervate oamenilor de stiinta. Se pot admira stalactite si stalagmite intr-o mare diversitate. Intre acestea, fac senzatie Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, Mastodontul si Casuta Piticilor, Draperiile din Galeria Ursilor, Portalul, Pagodele si sala Sfatul Batrânilor. Elementul care face aceasta pestera sa fie unica este prezenta urmelor si a fosilelor unei specii disparute cu peste 15.000 de ani in urma. Este vorba de Ursus Spelaeus. Mai pot fi vazute acolo ramasite ale unor vietuitoare ca hiena si leul de pestera, capra neagra sau ibex (o specie de capra de munte).
Curatenia devine o joaca
Aspiratoare verticale pentru o curatenie rapida si mai usoara
Drumetii in munti
O excursie la Pestera Ialomicioara poate fi o adevarata aventura pe drumuri de munte. Se afla in Bucegi, in inima muntelui, un loc cu adevarat racoros. Este nevoie de imbracaminte groasa si un rucsac cu toate accesoriile necesare strabaterii traseelor montane. Se poate ajunge cu masina, pe Valea Ialomitei, pe un traseu si cu drumuri forestiere. Alta varianta ar fi telescaunul de la Babele ori telecabina din Busteni sau Sinaia.
Peisaje din alta lume
La intrare se afla o manastire, ctitorita de Mihnea cel Rau. Intrarea in pestera este un adevarat drum initiatic, strabatand Grota Mihnea Voda, Grota lui Decebal, Grota Sfanta Maria. Urmeaza o cavitate care adaposteste urme ale ursilor de caverna, Fundul Pesterii, apoi uimitoarea Galerie a Apelor. Exista si o legenda legata de acest loc, despre un fel de iele ”fecioare zanatice”, care ar fi fost zarite pe acolo dansand pe muzica vrajitoreasca.
Rau subteran si valente miraculoase
O alta frumusete de legenda a naturii este Peştera Muierii din judetul Gorj. Este cea mai vizitata din Romania. Chiar numele i se trage de la o credinta ciudata, care spune ca femeile care intra acolo s-ar vindeca de sterilitate. La vreme de razboi, era un foarte bun loc de adapost pentru populatia ramasa acasa. Lungimea cavitatii subpamantene este de 3.600 de metri.
Are patru nivele, din care doar unul poate fi vizitat. Are si un rau subteran, Galbenul, care a modelat formatiuni stranii, peste care vegheaza grupuri de stalactite si stalagmite. Din 1995 este declarata Rezervaţie Speologică. Pestera Muierii a fost prima pestera electrificata din tara noastra.
Labirintul misterios de la Limanu
Colonii mari de lilieci traiesc in Pestera Limanu din Dobrogea, o alta minune a naturii. Povestile spun ca are galerii care ar duce pana in Bulgaria si chiar Turcia. De asemenea, se spune ca ar fi fost loc de refugiu in fata atacatorilor inca din vremea geto-dacilor. De aici s-au nascut legende fabuloase cu comori care ar fi fost adapostite in maruntaiele pamantului. Intrarea este si ea spectaculoasa, printr-o poarta de metal, strajuita de stanci care par chipuri umane, intr-o padure de pini. Arata ca un oras subteran, are inscriptii, desene si blocuri sculptate de piatra si pare sa mai aiba multe cavitati, rauri subterane si labirinturi ascunse.
Cea mai mare colonie de lilieci
Huda lui Papara este, de asemenea, o splendoare care iti taie respiratie. Se afla in Salciua, judetul Alba si are o intrare mareata, sculptata parca in lungimea unei stanci ametitoare, avand la baza un lac. Se afla in apropierea unei manastiri, Schitul sub Piatra. Prima harta a pesterii a fost realizata in 1954. In interior se afla Sala Minunilor, cu o inaltime de peste 100 de metri, adapost pentru cea mai mai mare colonie de lilieci din Europa. Mai exista aici un labirint fosil numit Sala Virgina, plus Labirintul Ludusan, Lumea Framantata, Cascada Gemanata, sala Crucii cu Sifon ori Sala tacerii.
(sursa foto: Wikiwand)