Ai tot auzit de diete de slabit care te ajuta sa obtii silueta dorita pentru a putea imbraca rochia de seara preferata. Multe dintre aceste recomandari si practici de slabire pe care le gasesti peste tot pe internet nu au o baza stiintifica solida si iti pot pune sanatatea in pericol.
Cateva dintre asa zisele solutii magice pentru slabire rapida sau diete de slabit minune sunt:
- sa faci mai mult sport ca sa scapi de kilogramele in plus;
- sa reduci caloriilor ca sa scapi de inesteticii colacei de pe abdomen;
- sa mananci mai putine grasimi;
- sa ai cinci mese pe zi;
- sa reduci carbohidratii, si lista poate continua.
Toate aceste solutii par a se bate cap in cap si ne pot dezorganiza. Sunt oare toate aceste sfaturi de ajutor? Mai mult, ele sunt adevarate mituri despre diete de slabit care iti dauneaza, unele incetinind metabolismul pe termen lung. Altele iti pot creste pofta de mancare, obtinand exact efectul opus dorit. Iata care sunt cele mai comune adevaruri si mituri despre dietele de slabit.
Jucarii - papusi - lego - jocuri
La noi gasesti jucarii pentru toate varstele
Diete de slabit fara grasimi
Grasimile au un rol important in organismul nostru, ele ne imbunatatesc imunitatea, calitatea pielii si chiar ne ajuta sa slabim. Insa e foarte important ce fel de grasimi e bine sa consumam pentru o alimentatie echilibrata si sanatoasa.
Mit: dieta fara grasimi este cea mai buna pentru slabire
Acesta este unul dintre cele mai populare mituri, dar se pare ca aduce suficiente consecinte negative cat sa fie nevoie sa fie eliminat.
Studii recente au rectificat conceptia conform careia grasimile ingrasa. Adoptarea unei diete de slabit cu suficiente grasimi sanatoase poate sa stimuleze productia hormonului satietatii, leptina. In plus, grasimile pot reduce procesele inflamatorii implicate si in boli precum obezitatea.
Cele mai bune surse de grasimi sanatoase sunt pestele, avocado, nucile, migdalele si semintele crude. Incearca sa le introduci in alimentatia ta zilnica si rezultatele nu vor inceta sa apara.
Adevar: nu e nevoie sa reduci drastic carbohidratii
Multe diete de slabit cu putini carbohidrati s-au dovedit foarte eficiente in reducerea kilogramelor in plus, insa acest lucru nu inseamna ca reducerea drastica a acestora este solutia ideala pentru a slabi.
Colectie ii traditionale
Tu la ce asortezi o ie?
Privarea de carbohidrati poate sa conduca la probleme de concentrare si lipsa de energie. In plus, deoarece creierul este cel mai mare consumator de glucoza, avem nevoie de carbohidrati.
Cele mai recente recomandari nutritionale ne sugereaza sa consumam carbohidrati complecsi si sa evitam alimentele procesate. Poti consuma, mai ales in prima parte a zilei, cereale integrale, fructe cu tot cu coaja (pentru un aport de fibre) si leguminoase.
Citeste si despre constipatie
Importanta micului dejun in dieta
Indiferent ca vrei sa slabesti sau pur si simplu vrei sa ai un regim de viata sanatos si echilibrat, importanta micului dejun nu e deloc de neglijat.
Daca nu ai idei ce anume sa incluzi in dieta ta zilnica la micul dejun, o simpla cautare pe Google sau YouTube iti vor furniza o multime de combinatii de alimente din care poti alege ceea ce iti place: musli cu fructe si iaurt, pancakes cu sirop de artar sau de agave, omleta sau ochiuri, salata de cruditati cu toast, diverse sandwich-uri cu avocado si branza, si lista poate continua.
Articole pentru baia ta
Transforma baia intr-un sanctuar de rafinament si relaxare
Totul depinde de ceea ce iti place, astfel vei vedea ca micul dejun nu e deloc plictisitor si poate fi diferit in fiecare dimineata.
Adevar partial: micul dejun te ajuta sa slabesti
Da, intr-adevar micul dejun te scapa de kilogramele in plus. Bineinteles ca nu este suficient sa te bazezi doar pe masa de dimineata. Conteaza sa mananci sanatos pe tot parcursul zilei. Insa, daca vei consuma un mic dejun dietetic, ai toate sansele sa iti reglezi glicemia si sa iti controlezi poftele pe tot parcursul zilei.
Totodata, nu e o tragedie daca nu obisnuiesti sa iei micul dejun, cu toate ca sunt mai multe costuri pentru organismul tau. Studiile au aratat ca cel mai relevant este ce mananca oamenii in tot restul zilei si cantitatea de mancare totala, nu doar absenta sau prezenta micului dejun.
Mit: alimentele dietetice te pot ajuta sa slabesti
Intreaga industrie a alimentelor dietetice a ajuns rapid in topul preferintelor celor interesati de slabire sau pur si simplu de un stil de viata sanatos. Cu toate acestea, se pare ca nu ne ajuta neaparat sa slabim, ba chiar ne pot crea probleme.
Spatii de joaca pentru copii
Descopera bucuria copilariei intr-un spatiu de joaca
Mizand pe faptul ca au mai putine calorii, tindem sa consumam mai mult decat in mod obisnuit din aceste alimente dietetice, ceea ce conduce, de fapt, la un exces caloric. In plus, multe dintre ele, desi au indulcitori, ne mentin pofta de dulce. Acest lucru favorizeaza alegerea alimentelor dulci in viitor.
Solutia este sa alegem indulcitori naturali, insa nu trebuie sa ne folosim exclusiv de batoane dietetice si ciocolata fara zahar ca sa ne rasfatam zi de zi.
Incetinirea metabolismului
Se stie deja ca daca vei manca prea putin o sa iti incetinesti metabolismul. Corpul va invata ca nu o sa primeasca suficienti nutrienti prea curand si va face tot ce tine de el pentru a tine de grasime, anticipand un pericol din lipsa sau insuficienta acestora.
Tocmai acesta este si paradoxul, daca mananci prea putin nu slabesti. De aceea, o regula de bun simt este sa nu reduce caloriile sub 1200 pe zi. Sigur ca intra in discutie o multitudine de factori care tin de inaltimea si nivelul zilnic de activitate fizica.
Dieta de slabit cu proteine
Destul de in voga in anii ’70, aceste diete se slabit isi dovedesc, pana la un punct, eficienta. Se pare ca un consum prea ridicat de proteine iti poate pune in pericol sanatatea rinichilor. Ca sa nu mai vorbim de dispozitia iritabila sau deprimata.
Roborock S7 MaxV Ultra
Vrei acest aspirator robot ?
Un consum prea ridicat de proteine, adica peste 200 grame pe zi, reprezinta un factor de risc si pentru bolile cardiovasculare. Si aceasta pentru ca cele mai multe alimente care contin proteine au si grasimi saturate si prea putine fibre.
Gustarile dese nu te ajuta sa slabesti
Desi pare de-a dreptul opus majoritatii recomandarilor nutritionistilor care merg pe regula celor cinci mese si gustari zilnice, gustarile dese nu te ajuta sa slabesti. Mai mult decat atat, chiar daca sunt slab calorice, gustarile dese nu permit organismului tau sa se adapteze la mai multe ore in care nu mananca. Avantajul ar fi ca hormonii satietatii si ai foamei se regleaza atunci cand nu ne bombardam organsimul cu mancare, fie ea si in cantitati reduse.
Prin urmare, daca nu exista alte contraindicatii, este bine sa iei in calcul si mese mai rare. Mai mult decat atat, o practica cu puternic suport stiintific este si postul intermitent. Acesta te ajuta sa slabesti si chiar contribuie la prelungirea vietii. Consulta un medic ca sa fii sigura ca nu apar probleme daca alegi aceasta varianta.
Sportul in dieta de slabire
Un alt mit pe care multi oameni il cred este acela ca pot compensa o dieta nepotrivita prin antrenament fizic. Chiar daca vei face mai mult efort fizic, corpul tau se va adapta si tot va depune grasime. In plus, excesul de sport poate sa conduca la supraantrenament, o stare dezadaptativa pentru organism.
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca sportul poate sa iti creasca pofta de mancare daca el conduce, prin supraantrenament, la o stare de stres pentru organism. Sigur ca lectia aici nu este ca sportul dauneaza sau ca mai mult sport ne face rau. Mai degraba este important sa tinem cont de cat de mult sport facem si sa nu ne sabotam organismul din dorinta de a scapa mai repede de kilogramele in plus utilizand diete de slabit minune.
Mai multe studii arata ca exista numeroase beneficii ale exercitiilor cu greutati in cazul femeilor. Cresterea masei musculare este doar o consecinta pozitiva. Muschii ard grasimea chiar si in repaus. De aceea, o masa musculara bine conturata iti va accelera metabolismul. Efortul anaerobic implica exercitii cu greutati si are acest principal avantaj. Daca este practicat in mod regulat, el iti va accelera metabolismul.
Slabitul si retentia de apa
Multe persoane se confrunta cu aceasta problema, retentia de apa, mai ales in sezonul cald, si uneori fac alegeri nepotrivite pentru a scapa de retentia de apa. Apelul la diuretice este un alt mit cu efecte negative asupra organismului.
Articole pentru baia ta
Transforma baia intr-un sanctuar de rafinament si relaxare
Chiar daca vorbim despre ceaiuri de plante, consumul in exces poate sa te deshidrateze. In plus, nu va conduce la eliminarea kilogramelor in plus deoarece tot ce elimini este continut intestinal. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca iti dilata stomacul si vei avea nevoie de mai multa mancare la urmatoarea masa.
Iti recomandam sa apelezi la parerea medicului sau a unui specialist in nutritie atunci cand vine vorba de pierderea in greutate si adoptarea unei diete de slabit care sa aiba consecinte favorabile asupra organismului tau.
Fiecare persoana e diferita astfel rareori exista diete de slabit care sa functioneze la fel si sa aiba aceleasi rezultate in cazul mai multor persoane. Urmeaza o dieta de slabit personalizata, adaptata nevoilor organismului tau, pentru un stil de viata sanatos.