Soriciul este un aliment controversat. Este adorat de copii si de gurmanzi, insa exista si persoane care il gasesc dezgustator. La fel, parerile sunt impartite si in randul nutritionistilor. Exista pareri care spun ca ar trebui evitat complet, asa cum sunt si studii care atesta ca soricul de porc aduce in alimentatie o serie de nutrienti benefici. Una peste alta, este o delicatesa de sezon, asa ca merita sa aflam mai multe despre beneficiile si efectele nedorite aferente consumului de sorici.
Soriciul este un preparat rezultat din prelucrarea traditionala a porcului de Craciun. Gustul de afumat si textura crocanta este rezultatul prelucrarii indelungate a pielii prin parlire sau oparire si apoi razuire si spalare. Multi isi amintesc cu drag de momentele din copilarie in care primeau sorici dupa transarea porcului, iar gustul soriciului de porc era inegalabil.
Cum prelucrarea carnii de porc a devenit din ce in ce mai tehnologizata, savoarea autentica se mai regaseste doar la tara sau in carmangeriile care mai practica si taierea porcilor prin metode traditionale. Pretul acestor sortimente de sorici de porc este destul de piperat, ca pentru orice delicatesa care se respecta.
Colectie produse make-up
Ce produse iti lipsesc din trusa de machiaj ?
Trucuri pentru prelararea unui sorici delicios
Soriciul se consuma ca atare in felii subtiri, cu sare. Este comestibil in aceasta forma doar in cazul este prelucrat corespunzator. Daca participati la o sacrificare a porcului in gospodarie, este bine sa va asigurati ca parlirea s-a facut corespunzator. De asemenea, aveti grija ca operatiunea sa fie urmata de o razuire drastica a firelor de par de la suprafata pielii. De asemenea, pielea se maseaza puternic su sare grunjoasa si se spala cu apa calda.
Dupa transarea porcului, soriciul se separa si se curata de grasime cu cutitul. Cele mai fragede bucati sunt cele de pe burta. Bucatile alese se pot pune la congelator sau in frigider. In acest din urma caz, se recomanda sa se consume in maximum o saptamana. Cea mai inspirata alaturare este cea cu un paharel de tuica fiarta, asa cum se degusta si in gospodariile traditionale.
Soriciurile se mai pot pastra cu succes si in saramura, insa rezultatul nu este deloc indicat in alimentatie. Alte retete indica prajirea in tigaie, pe jar sau coacerea soriciului in cuptor. Soriciul este un ingredient esential in prepararea piftiei, alaturi de picioruse, urechi si cap de porc, asigurand mare parte din colagenul care “incheaga” intregul preparat. De asemenea, aduce o consistenta optima la prepararea altui mezel traditional de porc, toba.
Sorici umplut cu ciuperci
Exista chiar si retete care combina soriciul cu ciupercile. Un exemplu bun ar fi cea de sorici umpluti cu ciuperci. Astfel, se prepara un amestec de carne tocata si ciuperci champignon maruntita, plus doua ora crude, sare piper si cimbru. Mixul se completeaza cu doua cepe taiate solzisori si un catel de usturoi pisat.
Pentru un plus de savoare pentru sorici umplut cu ciperci, adaugati si o legatura de frunze de patrunjel tocate marunt. Amestecul se ruleaza in bucati cat de cat simetrice de sorici, se leaga cu sfoara, se aranjeaza intr-o tava si se lasa o jumatate de ora la cuptor, la foc mediu.
Articole pentru baia ta
Transforma baia intr-un sanctuar de rafinament si relaxare
Beneficiile consumului de sorici
Adeptii consumului de sorici isi argumenteaza pozitia mai ales cu faptul ca este vorba de un produs foarte bogat in colagen. Mai exact, aproximativ 64,3% din cantitatea totala este reprezentata de acest nutrient, esential pentru elasticitatea pielii si mobilitatea sistemului osos. Beneficiile consumului de sorici includ cantitatea de colagen.
De asemenea, soriciul aduce in alimentatie cantitati mult mai reduse de hormoni, enzime artificiale sau chimicale folosite in agricultura. Nici cantitatea de grasime aferenta nu este atat de mare in comparatie cu alte alimente pe baza de carne de porc.
Care sunt dezavantajele consumului de sorici
Pe de alta parte, soriciul este, totusi, un aliment care contine grasime. Acest detaliu face ca soriciul sa fie aliment interzis pentru cei supraponderali, pentru cardiaci, persoane care sufera de diabet sau multe alte afectiuni.
Consistenta tare a acestei delicatese poate afecta smaltul si integritatea dintilor. De asemenea, soriciul nu se digera prea usor, asa ca nu este bine sa faca parte din meniul celor care au probleme cu stomacul, ficatul, bila sau cu pancreasul. Acestea sunt principalele dezavantaje ale consumului de sorici.
Ce se intampla daca se consuma prea mult sorici
Pe de alta parte, ingerarea de sorici poate duce la cresterea valorilor acidului uric in organism, cresterea tensiunii arteriale, la afectiuni cardiace, litiaza renala sau chiar guta. Toate acestea se petrec dupa ce au fost consumate cantitati mari din acest produs.
Haine pentru copii
Concepute cu dragoste pentru micutii tai
Avertismentele nutritionistilor in acest sens se refera la mezelurile de slaba calitate puse in vanzare in carmangerii si supermarket. Acestea contin un procent foarte ridicat de piele de porc procesata industrial si prea putina carne, asa incat este mai bine sa evitam sa le cumparam.