Deshidratarea organismului este cel mai daunator lucru pentru o viata sanatoasa. Chiar daca avem senzatia ca organismul nostru are nevoie de mai putin apa, lucrurile nu stau deloc asa. Petrecem timp afara, in temperaturi scazute si umezeala oscilanta, imbracati in haine groase, iar cand intram inauntru, transpiram abundent.
Pe langa asta, nu avem pofta de apa rece cand e frig si ne amagim ca oricum nu e asa mare nevoie de hidratare. In aceste conditii, organismul nu mai are destul resurse de apa si apar, inevitabil, simptomele deshidratarii.
Se spune ca fiecare celula din corpul uman are mereu nevoie de apa. Functionarea creierului, mecanismul complex al digestiei, pastrarea temperaturii optime a organismului, mentinerea elasticitatii pielii sau a mobilitatii articulatiilor sunt doar cateva din procesele care depind de apa.
Friteuze cu aer cald
Pregateste mancare prajita mult mai sanatoasa
Ce este deshidratarea organismului
Asa cum stim, trebuie sa bem minimum doi litri de lichide pe zi, iar zilele de iarna nu fac deloc exceptie. Chiar si daca ne gandim doar la momentele in care trecem de la frig la cald putem constientiza cat de mult transpiram si pierdem apa in mod constant in fiecare zi.
Pentru ca nu facem eforturi sa o inlocuim, ne pomenim cu dureri de cap, energie scazuta, senzatii de slabiciune, sete excesiva si tulburari digestive. Acestea sunt primele simptome ale deshidratarii organismului.
Pe termen lung, neplacerile pot spori cu uscarea pielii, extinderea ridurilor, probleme cu rinichii, confuzie si ameteli. In plus, toate acestea ne scad imunitatea si ne fac mai expusi la viroze, pneumonii, gripe sau infectii.
In concluzie, avem toate motivele sa facem eforturi sa ne hidratam organismul corect, chiar daca este iarna.
Simptomele de deshidratare a organismului
Deshidratarea organismului duce la simptome precum: gura uscata, somnolenta, pielea uscata, dureri de cap, ameteala, crampe musculare, lipsa energiei.
Daca se ajunge la deshidratarea severa a organismului aceste simptome se accentueaza.
Simptomele deshidratarii severe sunt: sete excesiva, ritm cardiac accelerat, confuzie sau dezorientare, stari de iritabilitate, febra, urina de culoare inchisa, lipsa transpiratiei.
Cum sa ne hidratam de dimineata
Daca va propuneti sa va incepeti ziua cu un gest sanatos, acesta poate consta intr-o hidratare optima inca de la primele ore ale diminetii. Beti un pahar de apa la trezire, apoi inca unul dupa cafeaua sau ceaiul de la micul dejun. Veti simti un prim efect aproape imediat: va disparea letargia si dispozitia proasta care va insoteau pe drumul spre locul de munca.
Nu uitati nici de regulile de frumusete specifice, care, la randul lor, se cer sa fie aplicate inca de la prima ora. Daca greutatea posetei va permite, puteti sa va luati un termos cu o bautura calda si pentru drum. Poate fi, de pilda, un ceai indulcit cu miere. Evitati, totusi, sa fie prea fierbinte, nu va foloseste la nimic o “runda” de transpiratie in autobuz sau in masina.
Cum sa ne imbracam pentru prevenirea deshidratarii
Atunci cand va alegeti tinuta, aveti in vedere si evitarea transpiratiei abundente. Purtati haine de corp din fibre de calitate, de preferinta din magazinele cu profil sportive. Acestea sunt create special pentru asigurarea ventilarii aerului din apropierea pielii.
Ca urmare, articolele sportive pot fi mai eficiente decat bumbacul, care are dezavantajul de a acumula caldura si de a stoca transpiratia din piele.
Incercati sa nu va incarcati prea mult tinuta cu prea articole groase si grele. Ideal ar fi sa va protejati corpul cu haine usoare si eficiente, pe care sa le puteti deschide in timpul petrecut in autobuz, magazine si alte spatii “intermediare”.
Ce bauturi hidrateaza mai bine
Apa ramane cea mai sanatoasa bautura chiar si pe timpul iernii. Evitati sa o consumati prea rece. Chiar daca pare cam fada, apa la temperatura camerei va va prii cel mai bine. Evitati sa consumati prea multa cafea, pentru ca favorizeaza deshidratarea organismului.
Puteti incerca alternative energizante mai sanatoase. De pilda, ceaiul negru contine mai putina cofeina, insa ne aduce mai multa energie.
Friteuze cu aer cald
Pregateste mancare prajita mult mai sanatoasa
Ceaiul verde contine multi antioxidanti si vitamine. Ceaiul de aloe vera este foarte stimulant si are capacitati de regenerare a organismului. De asemenea, ceaiurile de guarana si ginseng confera energie si stare de bine, avand, in acelasi timp, capacitati de stimulare a memoriei si concentrarii.
Sucurile de fructe si legume sunt foarte indicate in perioada sezonului rece sau cald. Ne aduc o multime de nutrienti buni si, in plus, ne hidrateaza foarte eficient.
Pe langa bauturile din citrice, consumati cu incredere suc de morcovi, sfecla, rosii sau ghimbir, ananas, catina sau spanac. Le putem consuma mai ales in prima parte a zilei, pentru un plus de energie.
Sarurile de rehidratare iarna si vara
Dupa orele de efort intensiv, fie ca e vorba de treburi casnice, fie de sport sau drumetii lungi, iarna se recomanda utilizarea sarurilor de rehidratare. Acestea se gasesc la farmacii de regula sub forma de pulbere si se consuma in ameste cu apa. Contin cantitati optime de electroliti si minerale pe care corpul le pierde prin transpiratie.
Este vorba de magneziu, sodiu, potasiu, dar si de glucoza. Acestea va pot pune pe picioare si dupa o perioada in care ati resimti puternic trecerea de la o temperatura la alta si ati transpirat intens.
Friteuze cu aer cald
Pregateste mancare prajita mult mai sanatoasa
Consumam supe si ciorbe pentru hidratare
Supele si ciorbele sunt, de asemenea, alimente care ne hidrateaza si ne energizeaza pe termen lung. Daca sunt preparate sanatos, cu fiertura de legume, oase si carne, fara prajeli sau amelioratori chimici de aroma, acestea ne asigura mare parte din nutrientii care ajuta organismul sa faca fata mai bine provocarilor iernii.
Le puteti consuma zilnic, atat la masa de pranz, cat si la cina. Si in acest caz se recomanda evitarea consumarii lor in stare prea fierbinte. Va puteti alege cu arsuri si apoi cu o supraincalzire brusca a corpului.
Alcool are un efect puternic de deshidratare a organismului
Alcoolul nu se recomanda sa fie consumat pe peste de “incalzitor” in timpul activitatilor desfasurate afara. Chiar daca ofera o senzatie de incalzire pe moment, aceasta este de scurta durata si poate fi urmata de transpiratii abundente. In plus, alcoolul are mereu un efect puternic de deshidratare a oganismului. Pentru orele serii, vinul fiert este un adevarat deliciu in lunile lungi ale sezonului friguros.
Incercat sa il consumati doar din surse verificate, pentru a evita mahmureala de a doua zi si ingerarea unor chimicale nesanatoase.
Pentru un plus de savoare si sanatate, indulciti-i cu miere si adaugati, alaturi de condimentele consacrate, bucati de fructe.
(sursa foto: Bustle)