Fa fata temerilor de zi cu zi

Fa fata temerilor de zi cu zi

Sumar articol

In viata fiecarui om apar fel de fel de evenimente mai mult sau mai putin importante. Constatam ca ne simtim nelinistiti, ingrijorati si tematori cu privire la ele. Fie ca urmeaza sa cerem o marire de salariu sau sa participam la intalnirea cu colegii de liceu, simtim o stare neplacuta. Poate ne simtim umerii incordati si stomacul strans. Sau poate mintea ne este plina de temeri sau poate nu reusim sa ne odihnim in noaptea precedenta.

Sfaturile comune ne imping sa ne relaxam pur si simplu sau sa nu ne gandim la ceea ce ne streseaza. Din pacate, aceste strategii nu sunt deloc eficiente. Iar asta am simtit-o prea bine pe propria piele. Iata ce recomandari psihologice corecte poti urma ca sa faci fata mai usor temerilor obisnuite:

Du scenariul negativ pana la capat

Studiile psihologice arata ca nelinistea (denumita „anxietate”) este mentinuta atunci cand evitam sa ne confruntam cu situatia stresanta. Cumulul de ganduri negative si anxiogene este cel care ne conduce la consecintele neplacute. De la nod in gat, dureri de stomac, concentrare scazuta si ingrijorari abundente, toate ne perturba si mai mult sarcinile noastre.

Set Machiaj In Love With Make-up

Vrei aceasta trusa ?

O recomandare derivata chiar din filosofia stoicilor ne spune sa avem curajul sa ducem pana la capat ceea ce gandurile ne “spun”. De exemplu, daca ne este frica de reactia sefului nostru atunci cand dorim sa cerem o marire, ne putem intreba cat de rau poate sa fie? Se va supara tare? Si daca da, cat de grav va fi? In cel mai rau caz, ne va refuza? Se va intampla o catastrofa? Studiile arata ca daca ne confruntam cu temerile, vom dezvolta capacitatea de a le face fata atunci cand se vor intampla.

Pune-te constant in situatii provocatoare

In ciuda sfaturilor intuitive, este contraindicat sa eviti situatiile stresante. Nu vei avea niciodata sansa sa le faci fata si sa dezvolti metode de a rezista. Mai inteligent este sa iti propui sa te pui in astfel de situatii in mod gradual. Daca iti este teama sa sustii tu noul proiect al firmei tale, cere sefului tau sa prezinti o parte din el, nu intreg proiectul. Daca te ingrijorezi ca fiul tau o sa se rataceasca de la scoala pana acasa, amana sa ii telefonezi. Important este sa iti obisnuiesti organismul cu un nivel de stres in timp ce inveti sa ii faci fata. Daca vei evita sau vei ceda nevoii de a te asigura ca toate lucrurile sunt bine, nu vei obtine acest rezultat.

Fa diferenta intre realitate si propriile temeri

Ideea cea mai importanta din psihoterapia bazata pe dovezi stiintifice se refera la diferenta dintre realitate si temerile tale. Suntem atat de prinsi de gandurile noastre de ingrijorare, incat ajungem sa credem cu tarie tot ce ne spun. Insa nimeni nu prevede viitorul. Gandurile noastre se comporta ca niste mici vrajitori care ne spun cu certitudine ca ne vom face de ras la prima sedinta la sala.

O modalitate eficienta pentru a elimina aceste efecte este sa ne intrebam pur si simplu daca e adevarat ce gandim. De unde stim cu siguranta ca se va intampla ce ne trece acum prin cap? Sau ne putem intreba: “Pe ce ma bazez cand cred asta? Doar pe propriile pareri? Sunt ele adevarate? Schimba ele realitatea? Sau sunt doar in mintea mea?” Astfel, ne vom da seama ca e prea putin probabil ca fiul nostru sa se piarda si sa nu mai fie gasit in oras.  Si ne vom da seama ca ochii tuturor colegilor de sala nu sunt atintiti asupra noastra.

(sursa foto: morgan Massage)

Paturi din pal pentru tineret

Vrei acest pat la tine acasa?

Distribuie acum