Auzim mereu ca e bine sa te hidratezi, dar nu gasim nici o bucurie in a bea apa. Nu are nici un gust si ne amintim de ea doar cand ne pomenim cu o sete arzatoare. Cu toate acestea, ne influenteaza organismul si starea de bine in fiecare zi, iar lipsa ei ne poate imbolnavi grav.
Suntem 60% apa. Nu este o gluma, nici o metafora, ci o realitate. Apa face parte din celulele organismului uman. Participa activ la majoritatea proceselor care il ajuta sa functioneze impecabil, mentinerea temperaturii corpului, favorizeaza eliminarea reziduurilor, lubrifiaza articulatiile.
Va cuprinde moleseala? Beti un pahar de apa
Este parte importanta a metabolismului si influenteaza decisiv greutatea corpului. Se spune ca apa este cea mai buna sursa de energie pentru creier. Contribuie la transmiterea informatiilor, dar si la procesarea si stocarea lor. Este motivul pentru care se recomanda un pahar de apa atunci cand simtim ca ne pierdem atentia si concentrarea. Daca recurgem la bauturi dulci sau cafea, nu facem decat sa acceleram procesul de pierdere a apei.
Produse pentru epilat
Vrei sa ai picioare fine la atingere?
Deshidratarea poate ajunge urgenta medicala
Deshidratarea apare in orice moment al zilei. De cele mai multe ori nici nu ne dam seama de unde vine raul care ne doboara pe nepregatite. Ne simtim din ce in ce mai obositi, ametiti pana la confuzie. Simtim ca nu ne mai putem concentra, avem dureri cumplite de cap. Senzatia de gura uscata si de sete istovitoare apare abia dupa ce deshidratarea a devenit severa. Este si motivul pentru care nu simtim nici o ameliorare atunci cand bem apa.
In cazuri mai grave totul poate continua cu varsaturi, frisoane si palpitatii. Sunt semne ca avem de-a face cu o urgenta medicala, deci e momentul sa sunam la 112. Pana la sosirea echipajului medical, bolnavul este adus in pozitie orizontala, intr-un spatiu racoros. Va bea treptat apa la temperatura camerei, cu putina sare. Ideal ar fi sa aveti la indemana plicuri cu pulberi electrolitice, le amestecati cu apa si i le administrati. Se gasesc la orice farmacie si contin substantele pe care organismul le pierde o data cu apa: sodiu, potasiu, magneziu, glucoza si altele. Pe langa lipsa apei din dieta, deshidratarea poate fi provocata si de eforturi excesive, expuneri la soare, diaree sau voma.
Organismul “scartaie” cand are prea putina apa
Chiar daca nu se ajunge la situatii extreme, lipsa constanta a apei din organsim poate crea probleme grave. Se instaleaza treptat si de multe ori ne dam seama de ele prea tarziu. Rinichii de pilda, ajung sa nu mai functioneze bine fara apa. Apar infectiile urinare care nu se mai vindeca, pietrele si chiar insuficienta renala.
Kilogramele in plus sunt o alta consecinta a apei insuficiente din dieta. Digestia functioneaza din ce in ce mai prost, la fel si respiratia. Tensiunea are oscilatii bruste, foarte periculoase. In plus, deshidratarea ne predispune la boli ale pielii.
Cum sa prevenim deshidratarea
La fel ca mai toate obiceiurile sanatoase, obisnuinta de a bea cei doi litri de apa in fiecare zi se induce doar prin rutina. Daca ne straduim sa bem un pahar la trezire, unul dupa micul dejun si cafea, altul dupa doua ore de munca si tot asa pana la culcare, ne vom “programa” sa nu ne abatem de la regula.
Totul pentru bucataria ta
Vrei sa gatesti ca un chef?
Putem sa ii imbunatatim gustul adaugand suc de lamaie sau alte fructe racoritoare. Cei mici ar trebui sa stie cat mai repede cat de importanta este apa si sa o bea in mod curent. Cantitatea de apa va fi crescuta proportional cu efortul fizic pe care il depunem. Regula este valabila cu atat mai mult in zilele toride, in care trebuie sa evitam transpiratia excesiva.
O buna hidratare se face atat cu apa, cat si cu fructe si legume. Pepenii, rosiile, piersicile sunt doar cateva dintre recomandari. O alta regula este sa evitam cafeaua, energizantele sau alcoolul si sa nu ezitam sa consumam ceaiuri, supe sau ciorbe in timpul verii.
(sursa foto: Lifeheck)