Pana nu de mult, balcoanele romanilor erau doar depozite de cutii, butoaie cu varza, paturi vechi si altele asemenea. Pe de o parte, blocurile noi nu mai au camari si debarale, iar pe de alta, simtul estetic evolueaza. Toata lumea isi doreste sa poata folosi pe cat se poate balconul si pentru a “plasa” cateva lucruri care nu isi gasesc locul in casa, dar si sa isi creeze o mica oaza cu verdeata si flori in care sa se relaxeze in timpul liber.
Decoratiuni si mobilier pentru casa ta – vezi AICI
Specialistii in amenajarea spatiilor interioare lanseaza mereu noi si noi solutii de eficientizare a spatiului din balcon. Ca urmare, va prezentam mai jos cateva idei de amenajare pentru a avea un balcon mai frumos, fara sa renuntati complet la functia de depozitare. Practic, este ca si cum ati castiga o noua camera in apartament, cu panorama si in mare parte in aer liber. “Noul” spatiu va fi perfect pentru o sueta cu prietenele la cafea. Va puteti retrage aici pentru o sesiune de munca de acasa sau pentru o dupa masa in care nu va doriti decat sa leneviti cu o carte in mana.
Articole pentru baia ta
Transforma baia intr-un sanctuar de rafinament si relaxare
Cum planifici reamenajarea balconului
Primul pas pentru o reamenajare inspirata este sa evacuezi toate vechiturile depozitate aici. Arunca, sorteaza, gaseste-le un loc nou sau pune-le deoparte. Vei avea un motiv sa cauti o solutie de folosire ultra eficienta a unui colt pentru rafturi in care sa “ascunzi” lucruri.
Urmeaza curatarea si gasirea unor culori care sa dea viata noului design. Se recomanda sa aveti in vedere culori foarte luminoase, vii, care sa va ridice moralul de fiecare data. Desigur, cu grija sa nu devina ceva strident. Vopseaua lavabila este o alegere inspirata in acest caz, pentru ca este usor de intretinut si puteti schimba nuantele atunci cand va plictisiti.
Cum se face amenajarea balconului inchis
Este momentul sa alegeti locul pe care il veti sacrifica pentru depozitare. Cea mai eficienta solutie este sa cautati sa folositi spatiul vertical. Veti acoperi o suprafata cat mai mica, dar pe o inaltime cat mai mare, chiar si pana la plafonul de sus. Puteti sa fixati pe perete etajere, intr-o simetrie mai mult sau mai putin exacta. Pe ele se pot aranja ghivece cu flori, cutii cu lucruri, vase sau carti.
De asemenea, puteti amenaja canapele de-a lungul spatiului sau pe o latura. Acestea vor fi prevazute cu niste cutii dedesubt, in care, de asemenea, pot fi tinute diverse lucruri. Intr-un balcon inchis puteti amenaja chiar si o mica biblioteca, pe jumatatea de sus a unui perete, de exemplu. Sub ea, puteti amplasa un mic birou.
Amenajarea balconului deschis, o provocare
Daca balconul nu este inchis, aveti grija ca lucrurile care ar putea fi afectate de ploaie, inghet, umezeala sau canicula sa fie inchise etans. O alta solutie ar fi sa folositi numai materiale impermeabile. Vantul este un factor pe care e bine sa il aveti in vedere de la bun inceput. Se poate starni oricand si nu doriti sa va “zboare” nimic. Asta ca sa nu vorbim de siguranta celor care trec pe sub balcon si de consecintele foarte grave pe care le poate avea caderea de la etaj a unui ghiveci de flori care nu fusese bine fixat. Asadar, amenajarea balconului deschis poate fi chiar o provocare.
Colectie produse make-up
Ce produse iti lipsesc din trusa de machiaj ?
Folositi avantajele balconului deschis
Balconul deschis va limiteaza posibilitatile de depozitare a lucrurilor si de amenajare. In schimb, puteti sa profitati de avantajele acestuit tip de balcon. Puteti, de pilda, sa il transformati intr-o mica gradina, cu o mare varietate de plante cu flori si frunze curgatoare. Veti folosi scaune din fier forjat cu modele delicate, fotolii din ratan, in general mobilier din materiale care nu sunt afectate de ploaie si vreme rea.
Atunci cand doriti sa va instalati pe balcon, veti aduce din interior perne, cuverturi sau fete de masa pentru un plus de confort. Acest cadru este perfect pentru o masa romantica sau o evadare din lumea de beton a orasului.
Accesoriile fac totul in amenajarea balconului
Orice tip de balcon aveti, o canapea va poate transforma oricand balconul intr-un spatiu foarte confortabil, la care veti ravni in orele intense de la birou. Daca nu aveti chiar atat de mult loc, e bun si un fotoliu. Desigur, si scaune, taburete. Accesoriile sunt cele care dau viata intregului spatiu, asa ca nu ezitati sa folositi felinare, vaze, perne, mici pete de culoare care va vor inveseli timpul petrecut aici.
(sursa foto: Feel It Cool)