Pietele si supermarket-urile sunt pline de dovleci placintari proaspat colorati si conopida gustoasa. Oriunde intorci capul, vezi abundenta legumelor de toamna: morcovi de un portocaliu tanar, varza rosie crocanta si ridichi negre. Cu toate ca ne incanta vizual, insa deseori constatam ca nu prea consumam legume de toamna. Si asta pentru ca gustul e mai degraba monoton, dupa doar cateva incercari.
Banalele salate de vinete sau mancaruri de cartofi nu par nici ele sa ne mai incante vreun simt. E pacat sa nu ne bucuram de bogatia de nutrienti a legumelor de toamna doar pentru ca ne impiedica modalitatea de preparare. Iata cele mai practice sfaturi despre cum sa gatesti legumele de toamna ca sa le descoperi savoarea specifica.
Supa crema de conopida este o alegere versatila
E mai simplu decat credem sa aflam ce gatim din conopida in asa fel incat sa ii exploatam la maximum textura si aroma. Cea mai simpla varianta este sa facem din conopida supa crema. Ca sa stim cat fierbem conopida e bine sa o incercam cu o furculita. Nu trebuie sa asteptam sa se afunde prea mult. Cele mai populare retete de supe creme de conopida au in compozitie si alte legume ce ofera textura. De exemplu, poti adauga cartofi sau telina.
Totul pentru bucataria ta
Vrei sa gatesti ca un chef?
Totodata, putem combina un amestec de curry cu ulei de samburi de struguri si sos de soia pentru a da o aroma plina, numai buna pentru zilele ploioase in care avem nevoie sa ne incalzim mancand ceva cu o textura bogata. Alte mirodenii recomandate pentru supa crema de conopida sunt: coriandru, turmeric, usturoi si fulgi deshidratati de ardei iute. Ai la dispozitie si alte idei de retete de supa crema de legume daca ai si alte preferinte in afara de conopida.
Ridichiile coapte sunt gustari care nu ingrasa
Ridichiile de toamna sunt legume radacinoase cu numeroase beneficii, printre care un continut bogat de fibre care te mentin satula mai mult timp, precum si o textura crocanta. Aceasta din urma stimuleaza masticatia si ne face mai satisfacuti in urma meselor, un efect dovedit a fi implicat in reducerea cantitatii de mancare.
Iti poti prepara o gustare rapida si sanatoasa folosind ridichi maruntite, un amestec de otet de mere, sirop de artar, piper, o lingura de unt nesarat si cateva felii de morcovi. Desi combinatia pare mai neobisnuita pentru noi, nu este ceva rar sa combini siropuri dulci cu legume radacinoase. Este o combinatie uzuala, mai ales in tarile nordice.
Asadar, topeste untul la foc mic si adauga legumele. Dupa ce au capatat o culoare maronie, adauga si siropul de artar. Tine la foc mic inca 10 minute. La final, lasa-le la cuptor pret de 10 minute ca sa devina usor crocante.
Dovleacul placintar – potrivit pentru prajituri care se fac repede
Daca vrei sa stii care dovleac e bun pentru placinta, deja ai intuit bine. Este vorba despre cel placintar care are o aroma specifica si o consistenta cremoasa. Astfel, nici nu e nevoie sa suplimentezi cu nimic continutul oricarei placinte. Putini iau insa in calcul ca pot sa foloseasca dovleacul placintar pentru prajituri care se fac repede.
Electrocasnice pentru bucatarie
Tu cu ce vrei sa gatesti?
De exemplu, pentru o reteta rapida de prajiturele pentru cafea, avem nevoie doar de dovleac copt ca si baza. Amesteca doua oua cu o cana de dovleac copt si 3 linguri de faina integrala, fulgi de ciocolata amaruie, indulcitor natural si nucsoara. Lasa la cuptor 20-30 de minute. Le poti savura la micul dejun alaturi de cafea sau ceai.
(sursa foto: Taste)