Un zambet de nota 10 nu se “construieste” doar la cabinetele stomatologice la care merg vedetele. De cele mai multe ori este suficient sa ne ingrijim riguros dintii naturali si sa trecem periodic pragul stomatologului. Cel mai important pas este includerea in rutina zilnica a catorva obiceiuri care ne feresc dintii de carii si ingalbenire.
Produse pentru igiena orala – vezi AICI
Preventia este cel mai bun tratament, spun medicii adesea. Regula cu atat mai valabila in ceea ce priveste dantura. Fiecare dinte pe care il avem este un miracol al naturii. Cum nu s-a descoperit inca vreo metoda ce produce cresterea altuia dupa o extractie, trebuie sa avem grija maxima de sanatatea acestei zone a corpului uman.
Fashion Stiletto
Adauga un plus de incredere cu pantofii stilleto
Pasta de dinti naturala si BIO – gasesti AICI
Ingrijirea dintilor incepe din copilarie
Igiena orala se recomanda sa faca parte din educatia fiecarui copil, inca de la cele mai fragede varste. Chiar daca dintii “de lapte” cad, prezenta lor in stare impecabila este o conditie a sanatatii micutului. In plus, periajul de dimineata si de seara devine obicei zilnic in mod firesc. Fara a se pune problema sa se treaca peste el sau chiar sa se renunte, “ca merge si asa”.
Periute de dinti pentru toate varstele – vezi AICI toata gama
Un alt beneficiu al ingrijirii din timp a dintisorilor ar fi vizitele mai rare la stomatolog si a evitarii traumelor create de plombari, extractii dureroase si alte asemenea grozavii. Cel mai potrivit moment pentru inceperea ingrijirii orale este dupa ce bebelusul a implinit 4 luni, perioada in care de obicei apare primul dinte. Se va folosi o periuta speciala, cu care se vor face miscari circulare de spalare si o cantitate de pasta de dinti cat o aluna. Cu timpul, copilul va invata sa aiba singur grija de dintisori, cu perii speciale pentru fiecare varsta. De la trei ani poate sa experimenteze chiar si periuta electrica. Totul cu multa rabdare din partea parintilor, cu jocuri si glume.
Periajul de seara este sfant
Intre 5 si 7 ani are loc schimbarea dintilor, caderea celor de lapte si cresterea celor definitivi. Igiena orala riguroasa devine si mai importanta, pentru ca acesti dinti trebuie sa fie pastrati in stare buna pentru toata viata. Daca deja le-a intrat in obicei sa isi faca periaje de doua ori pe zi, nu va fi o problema sa faca asta in continuare. Chiar daca aparent nu au aparut carii sau alte probleme, este bine sa fie dusi la control la medicul dentist de doua ori pe an.
Saletele pentru toata familia
Daca somnul este important pentru tine, avem ce ai nevoie
Dental Whitestrips pentru dinti mai albi – vezi AICI
Cu timpul, ritualul va fi completat si cu folosirea atei dentare si chiar a apei de gura. Se vor evita pe cat posibil dulciurile consumate in cantitati mari, bomboanele si alimentele tari, care pot afecta smaltul. Este foarte important sa nu uite de periajul de seara, in lipsa caruia dintii sunt foarte expusi la carii. La cel mai mic semn de ciobire sau aparitie a petelor negre care anunta carii se impune o vizita la stomatolog. Cu cat acesta intervine mai repede, cu atat scade riscul extinderii cariei si, cu timpul, a pierderii dintelui.
Capatul periutei electrice se schimba periodic
Alegerea periutei de dinti si a pastei se va face in functie de recomandarea specialistului. Forma, duritatea si compozitia acestora pot ajuta la remedierea unor probleme dentare. Regula generala este ca periuta se schimba o data la trei luni, ca sa evitam acumularea microbilor pe suprafata perilor. Cele electrice au multe avantaje fata ce cele clasice, curata mai eficient si rapid. Se recomanda insa folosirea lor alternativa, pentru a acoperi o suprafata cat mai mare.
Periuta electrica curata mai bine placa dentara si tartrul. Se aplica timp de cateva secunde pe cate un dinte, dupa care se muta usor la urmatorii. Astfel, curatarea completa se va face in cel mult trei minute. Necesita foarte putina pasta de dinti si se recomanda ca periajul sa inceapa cu dintii din spate. La fel ca la periuta clasica, partea de sus se va schimba periodic o data la trei luni. Dispozitivul in sine poate functiona cativa ani.
Controversa
Exista o adevarata controversa legata de momentul periajului de dimineata. Unii specialisti recomanda efectuarea lui inainte de micul dejun pentru indepartarea placii si a microganismelor care se formeaza in gura peste noapte. Altii spun ca dimpotriva, este mai important sa curatam riguros “urmele” mesei de dimineata. Indiferent de alegere, este util sa folosim apoi rapid si apa de gura, pentru indepartarea totala a resturilor si o respiratie mai proaspata.
Ata dentara, periaj, apa de gura – in fiecare seara
Apa de gura se alege personalizat, in functie de nevoi. Cea mentolata ne improspateaza respiratia, cea antisteptica indeparteaza microorganismele nocive, cea cu fluor are actiune anti carii, iar cele cu clorhexina se recomanda sa fie folosite la 24 de ore dupa extractii dentare.
Stilul de viata si alimentatia ne influenteaza si dintii, asa ca trebuie sa fim mai atenti la consumul de dulciuri, alimente si bauturi acide, prea fierbinti sau prea reci si chiar la alcool.
Nu uitati de periajul de seara!
Cel mai important periaj ramane cel de seara. In prealabil se recomanda folosirea zilnica a atei de gura, simpla sau cu floruri ori subtante de albire. Ata se schimba la fiecare dinte si se trece usor printre spatiile dintre dinti pentru extragerea resturilor. Urmeaza curatarea cu peria de dinti si apoi o noua clatire cu apa de gura.
Nu uitati de vizitele de doua ori pe an la stomatolog, de detartrajele necesare macar o data pe an si de lucrarile pe care specialistul trebuie sa le execute cat mai rapid dupa constatarea unor probleme!
Curatenia devine o joaca
Aspiratoare verticale pentru o curatenie rapida si mai usoara
(sursa foto: Live Blog Spot)