Multe femei se confrunta cu problema tenului acneic de-a lungul vietii. Schimbarile hormonale, stresul, somnul haotic si alimentatia nesanatoasa isi pun amprenta asupra tenului.
Este recomandat sa apelam la un consult dermatologic daca aceasta problema se repeta sau daca acneea devine agresiva si foarte vizibila. In restul situatiilor, tenul isi pierde caracteristicile acneice atunci cand si noi luam masuri potrivite. Iata cateva sfaturi utile ca sa-ti ingrijesti pielea si sa lupti impotriva acneei.
Dermato-cosmetice pentru piele sensibila cu tendinta acneica – vezi AICI
Bratari care te reprezinta
Alege bratara care vorbeste cel mai bine despre tine
Formeaza-ti o rutina de curatare
Tendinta multor femei care se confrunta cu acnee sau ten gras este sa il curete in mod excesiv. In realitate, aceasta practica este mai degraba daunatoare. Curatand pielea prea des, diminuam atat sebumul care faciliteaza incarcarea porilor, insa si flora benefica ce protejeaza si mentine pielea hidratata. De aceea, este recomandat sa apelezi la dermato-cosmetice anti-alegenice pe baza de spuma.
Produse pentru ingrijirea fetei, antiacneice – vezi AICI
Curata fata doar o data sau de doua ori pe zi si aplica imediat o crema antiacneica hidratanta. Daca tenul tau va fi prea uscat, tendinta acestuia va fi de a secreta si mai mult sebum pentru protectie. Iar acest lucru nu va face decat sa mentina ciclul negativ al formarii acneei.
Hidrateaza pielea
Poate pare ca hidratarea pielii nu are nici o legatura cu tendintele acneice. De fapt, atunci cand pielea nu este hidratata suficient, exista riscul ca porii sa se incarce mai usor. Este esential sa ne asiguram ca folosim o crema sau o lotiune non-comedogenica, fara ulei.
Gelurile sunt si ele alegeri potrivite pentru a hidrata pielea. Cele mai multe au un continut ridicat de apa si confera o senzatie de lejeritate fetei. Pastreaza-l in frigider si reimprospateaza-ti fata.
Scaune pentru living
Transforma livingul intr-o oaza de confort si eleganta
Consuma alimente anti-inflamatorii
Nu exista studii care sa arate ca pur si simplu consumand anumite alimente vom scapa de acnee. Nici nu este realist sa privim astfel lucrurile. Insa, datele stiintifice arata ca o serie de alimente au proprietati anti-inflamatorii, reducand efectul hormonilor implicati si in declansarea si mentinerea acneei. Cele mai recomandate sunt alimentele probiotice: castraveti acrii natural, varza acra fermentata (cunoscuta drept “sauerkraut”). Ai grija insa cu lactatele. Acestea pot favoriza accentuarea acneei, mai ales daca laptele provenit este de la animale tratate cu hormoni.
Poti insa miza si pe alimente antioxidante si bogate in zinc: seminte de dovleac, caju, ciuperci, spanac si diferite varietati de boabe de fasole. Acestea sunt utile si pentru cicatrizarea post-acneica, facilitand procesul de vindecare.
Lupta impotriva hiperpigmentarii
Deseori, pielea acneica va capata nuante mai decolorate sau mai rosii. Aceasta consecinta, cunoscuta drept hiperpigmentare post-acneica este destul de des intalnita. Ca sa nu favorizezi aparitia acesteia, nu apasa si nu atinge cosurile. Iar daca deja ai leziuni acneice, ai grija sa nu sporesti decolorarea. Foloseste mereu creme cu factor de protectie de minimum 30. Alege si lotiuni cu antioxidanti precum vitamina C si E. Acestia pot avea ca efect cresterea luminozitatii fetei.
(sursa foto: Dr. Bailey Skin Care)