Schimbarile prin care trece corpul tau atunci cand devii mamica sunt incontestabile. Influentele hormonale isi pun amprenta asupra pielii tale, iar dispozitia ta te poate face mai mult sau mai putin dispusa sa ai energie in toate momentele zilei.
In plus, este firesc sa fii si mai atenta la produsele pe care le folosesti, mai ales acum cand fatul este in curs de dezvoltare si poate fi afectat negativ de anumite substante.
Iata cateva sfaturi ca sa iti ingrijesti in siguranta pielea in timpul sarcinii:
Articole pentru baia ta
Transforma baia intr-un sanctuar de rafinament si relaxare
Evita complet anumite produse
Sarcina aduce anumite modificari asupra pielii. Aproximativ 70% dintre femei pot dezvolta asa-numita “masca a gravidei”, o forma de pigmentare moderata a nasului, buzei superioare, pometilor. Petele pigmentate au nuante de gri, maro si pot fi mai mult sau mai putin regulate. Totodata, modificarile hormonale pot declansa manifestari acneice.
Exista tentatia sa apelam la autobronzante care sa ascunda petele pigmentate sau la tratamente intense anti-acneice. Specialistii recomanda sa evitam complet autobronzantele deoarece unele substante pot sa dauneze fatului. La fel de important este sa nu apelam la tratamente ce au la baza tetraciclina sau creme antirid ce includ retinol. Renunta si la lacul de unghii ce contine substante precum formaldehyda si toluene. Toate aceste substante interfereaza cu absorbtia unor minerale utile fatului sau sunt toxice pentru acesta.
Foloseste uleiuri si creme
Piela ta poate fi mai uscata datorita schimbarilor hormonale, asa ca poti apela la uleiuri naturale de corp. Din intelepciunea comuna stim ca untul de shea si de cacao (gasesti AICI) sunt remedii antivergeturi. In realitate, acest lucru este destul de putin dovedit, dar se stie ca au efect de catifelare a pielii.
Utile par sa fie cremele pe baza de ceai verde. Se pare ca acestea au rol in prevenirea vergeturilor. Poti apela si la ulei din migdale dulci sau orice combinatie de uleiuri pentru masaj ca sa recapeti finetea pielii tale. Pentru piele deshidratata sunt recomandate lotiunile pe baza de apa termala (vezi AICI). Acestea se absorb rapid si hranesc pielea.
Alege lotiuni cu efect calmant
O alta problema des intalnita in perioada sarcinii este cea a iritatiilor si mancarimilor. Datorita intinderii pielii, aceasta poate sa devina sensibila si sa te manance. Unele modificari hormonale predispun chiar la probleme mai accentuate. Daca observi ca apar iritatii mai severe, consulta medicul. Nu este nimic grav, insa acesta iti poate prescrie un tratament eficient. De obicei mancarimile apar in zona buricului si se extind inspre coapse.
Curatenia devine o joaca
Aspiratoare verticale pentru o curatenie rapida si mai usoara
Poti sa folosesti in mod regulat lotiuni hidratante (vezi AICI) sau creme pe baza de calamina. La fel de utile sunt dermatocosmeticele calmante fara miros. Acestea contin formule anti iritatie pe baza de mentol, conferind o senzatie racoroasa si linistitoare.
Controleaza-ti greutatea
In mod indirect, kilogramele suplimentare iti pot afecta negativ calitatea pielii. In primul rand, fiind mai intinsa, pielea este mai predispusa la iritatii. In al doilea rand, greutatea in exces contribuie la schimbarile hormonale ce predispun la accentuarea acneei. De aceea, este esential sa controlezi greutatea, stabilind cu medicul cate kilograme este recomandat sa adaugi. Sarcina nu este o perioada potrivita pentru diete, insa nici pentru abuz alimentar.
Sfaturile prezentate in acest articol nu substituie recomandarile medicale profesioniste. Ne dorim sa promovam un stil de viata sanatos si corect, evitand aplicarea haotica si neinformata a sugestiilor. Din aceste motiv, in redactarea articolelor, folosim surse stiintifice. Cu toate acestea, nu promovam generalizarea acestor recomandari fara consultarea personalului specializat.
(sursa foto: Robelyn Labs)