Oricat de mult a evoluat tehnologia, fenomenele meteo sunt inca de necontrolat, gata sa ne ia prin suprindere in orice moment. Tot ce putem face este sa ne pregatim pe cat posibil sa le facem fata. De pilda, atunci cand petreceti un weekend pe munte, la cabana, riscul de a ramane blocati pentru o vreme acolo este destul de ridicat. Chiar daca pare un efort inutil, selectarea catorva lucruri esentiale pe care sa le avem la indemana pe tot parcursul calatoriei pot face uneori diferenta intre viata si moarte.
Oricat de idilic pare la prima vedere, orice iesire pe munte, in salbaticie, presupune asumarea unei doze serioase de risc. Chiar si daca stati la cea mai exclusivista cabana si aveti cea mai puternica si dotata masina. Oricand va puteti pomeni in situatia de a ramane blocati pe o perioada relativ nedeterminata. Poate e o furtuna care doboara copaci pe drum, pot fi avalanse, caderi de zapada sau stanci prabusite care intrerup caile de acces. Toate acestea pot duce la intreruperea curentului si a eventualelor conexiuni la retele de apa potabila, gaz sau telefonie.
Cei care au trecut prin asa ceva stiu cat de greu este momentul in care ai certitudinea ca nu te mai poti baza pe nici un ajutor o vreme si ca trebuie sa supravietuiesti prin propriile resurse. Sansele sa treceti cu bine prin situatii de acest fel sunt mai mari daca aveti la indemana cat mai multe resurse.
Jucarii - papusi - lego - jocuri
La noi gasesti jucarii pentru toate varstele
Va prezentam cateva sfaturi pe care sa le urmati pentru a supravietui in caz de inzapezire la cabana.
De ce este important sa va asigurati rezerve de apa de calitate
Unul dintre cele mai importante lucruri vitale pentru viata este apa. Nu va bazati doar pe resursele oferite de cabana sau hotelul in care va cazati. Adaugati in portbagaj cateva baxuri de apa plata, chiar daca pare la prima vedere inutil.
Este mult mai bine sa constatati la final ca nu s-a consumat, decat sa treceti prin momente cumplite in lipsa ei.
Cum alegeti un purificator de apa eficient
In aceeasi ordine de idei, nu plecati in excursii pe munte fara sa aveti la indemana macar un purificator de apa. Mai toate constructiile si adaposturile au pe aproape un izvor, iar folosirea unui purificator va asigura un plus de siguranta atunci cand beti apa din surse de apa in care nu puteti avea incredere 100%.
Poate fi vorba de dispozitive care se fixeaza la gura sticlelor, pe robinet, vase speciale sau chiar pastile care purifica apa instantaneu. Este important sa aiba o eficienta cat mai ridicata si sa poata “neutraliza” si microorganisme intalnite uzual in apa.
Gene false profesionale
Vrei sa ai o privire atragatoare?
Filtrele pe baza de carbon elimina, de regula, clorul si imbunatatesc gustul si mirosul apei. Exista insa si variante mai complexe care purifica apa de plumb, arsenic sau nitrati. Multe purificatoare imbina tehnologii, substante si texturi care filtreaza diversi compusi din apa care sunt nocivi pentru sanatate. Totusi, pentru filtrarea apei in conditiile de pe munte, este suficient sa va asigurati ca produsul ales pentru purificarea apei contine iodina si clor.
Cum se organizeaza rezerva de hrana
Hrana este, de asemenea, o resursa vitala pentru supravietuire. Pe langa toate produsele alimentare planificate pentru o iesire obisnuita la cabana, e bine sa aveti mereu in bagaj o mica rezerva, de siguranta. Este vorba de conserve si produse care nu se strica usor si nu necesita o preparare laborioasa. Se incadreaza aici mezelurile uscate, chiar si slanina, paine, batoane proteice, batoane energizante, biscuiti, dulciuri sau conserve. Strangeti si impartiti rational toate alimentele gasite prin cabana.
Este important sa acordati mai multa atentie si resurse celor mai vulnerabili din grup. Este vorba de copii, persoane in varsta, femei insarcinate sau bolnavi. De asemenea, e bine sa aveti un orar strict in care va consumati portiile (mici si relativ dese). Se mananca incet, mestecand pe indelete, pentru a obisnui mai bine organismul cu noul ritm de hranire.
O regula de baza in supravietuirea in salbaticie este sa nu mananci daca nu ai apa la dispozitie. Se pare ca in caz contrar se ajunge la accelerarea deshidratarii.
Cum organizati trusa de medicamente
Organizarea “rezervei” vitale de medicamente necesare in caz de situatie de criza trebuie sa inceapa cu o prima masura. Mai exact, sa va asigurati ca toti membrii grupului cu care plecati in excursie isi iau o rezerva serioasa din medicamentele pe care le iau in mod uzual. Regula este cu atat mai stricta, cu cat puteti avea companioni cu boli grave. De pilda, in caz de diabet, acestia ar putea sa isi piarda viata daca nu au la ei insulina.
Curatenia devine o joaca
Aspiratoare verticale pentru o curatenie rapida si mai usoara
In plus, faceti-va un stoc cu medicamente care se iau in caz de indigestii, durere, arsuri, deshidratare, atacuri de panica. Pe langa acestea, sunt binevenite pansamentele sau plasturii. De asemenea, adaugati dispozitive de stopare a hemoragiilor, dezinfectanti sau carbune medicinal. Nu va bazati prea mult pe farmacia din sat. Nu aveti siguranta ca aveti mereu acces la ea. In plus, e posibil sa nu aiba pe stoc produsele dorite.
Ce produse de igiena se iau in excursie
Sapunul si hartia igienica sunt produse banale in viata cotidiana, insa in salbaticie sunt nepretuite. Nu va zgarciti sa achizitionati asemenea lucruri din belsug, chiar daca riscati sa ocupe cam mult loc. Dezinfectantii de maini va pot apara de germenii periculosi din natura. Nu uitati nici de pasta si peria de dinti, nici de deodorant, absorbante, sampon sau demachiant.
Nu strica sa aveti in bagaj paturi si saci de dormit in plus fata de necesarul initial. Luati-va bocanci si imbracaminte calduroasa, chiar daca nu planuiti prea multe expeditii pe afara. In momente de criza, acestea va pot salva de la hipotermie. In plus, va ajuta sa iesiti sa cautati drumul de intoarcere fara sa fiti atat de vulnerabili la frig si zapada.
Obiecte vitale in trusa de munte
Focul este oricand o resursa importanta, asa ca adaugati in bagaj si un bax de chibrituri si cateva brichete, de mai multe tipuri.
Spatii de joaca pentru copii
Descopera bucuria copilariei intr-un spatiu de joaca
Si mai eficient ar putea fi un sistem de aprindere clasic, bazat pe stravechiul dispozitiv cu cremene, iasca si amnar. Pare cam extravagant, insa in lipsa unor resurse pe termen lung s-ar putea dovedi folositor.
In aceeasi ordine de idei, luati-va si o busola, un cutit bun, multifunctional si ceva ce ar putea sluji drept topor. Instrumentele clasice de supravietuire isi fac treaba in ciuda evolutiei tehnologiei.
La fel, puneti in bagaj si baterii, acumulatoare, dispozitive cu incarcare solare si chiar un generator de curent. Se pot dovedi foarte utile, chiar si pe termen lung.
Nu in ultimul rand, luati-va muzica si cateva carti. Cu siguranta va vor face sederea mai usoara pana cand veti fi salvati.
(sursa foto: Snow magazine)
Gene false profesionale
Vrei sa ai o privire atragatoare?