Suntem adesea ispititi sa contracaram caldura toropitoare a soarelui de vara cu bauturi carbogazoase, cafea frappe, bere sau cocktail-uri cu multa gheata. Toate acestea sunt de fapt daunatoare si au un efect mai degraba deshidratant. Limonada este cea mai sanatoasa alternativa in acest caz si plina de savoare. Este ieftina (de cele mai multe ori), racoritoare si vitaminizanta.
Originea acestei bauturi este straveche, primele atestari datand Evului Mediu, cu localizare in Egipt. Se pare ca cea mai veche scriere in care apare limonada este o cronica a unui poet de origine persana. Este pomenita apoi in scrierilor multor popoare din vechime, cu diverse denumiri. Astazi, limonada se afla in mai toate meniurile restaurantelor, tavernelor, teraselor, cluburilor si pub-urilor. Uneori este imbogatita si cu alte ingrediente, de la portocale la frunze de menta, ghimbir sau miere.
Cea mai buna reteta de limonada, varianta homemade
Cea mai buna reteta de limonada este, ca intotdeauna, cea clasica, iar cea mai indicata varianta este cea homemade, preparata acasa. Putem controla provenienta si calitatea ingredientelor si ii putem “ajusta” gustul si aromele.
Colectie de rochii
Tu pe care vrei sa o porti?
La un litru de apa proaspata pregatiti cate trei lamai bine coapte, carora le spalati coaja sub jet de apa. Taiati lamaile in doua si stoarceti in apa jumatate din cantitate.
Limonada cu sirop de zahar
Daca alegeti sa indulciti limonada cu zahar, cel mai indicat este sa il preparati in prealabil sub forma de sirop. Pentru aceasta, topiti-l complet in apa, dupa care turnati sucul de lamaie. Totul se mixeaza si se da la frigider pentru cel putin o jumatate de ora. Se adauga apoi restul cantitatii de lamaie, sub forma de feliute. Se serveste la carafa, ornata cu multa fantezie, cu frunze, flori sau umbrelute in miniatura.
Limonada energizanta, cu ghimbir
O varianta mai sanatoasa este cea in care limonada este indulcita cu miere. I se pot adauga si alte ingrediente naturale, cum ar fi ghimbirul. Reteta se prepara la fel, doar ca la final, inainte ca lichidul sa fie pus la racit, i se adauga si ghimbir curatat si dat pe razatoare. Ii aduce un plus de savoare, cu gustul sau usor picant, dar si de sanatate.
Pe langa cantitatea apreciabila de vitamina C din lamaie si proprietatile miraculoase ale mierii, acest ingredient ii adauga limonadei efecte antiseptice, de reglare a digestiei si chiar energizante.
Limonada cu menta pentru un efect racoritor
Puteti aduce o nota de prospetime limonadei adaugand un manunchi de frunze proaspete de menta. Sunt de mare efect vizual, pentru constrastul minunat pe care verdele lor crud il face cu galbenul limonadei. In plus, frunzele maruntite au efect racoritor garantat, cu beneficii multiple pentru sistemul digestiv.
Colectie canapele
Vrei o canapea noua ?
In plus, aroma de menta stimuleaza puternic memoria si concentrarea. Pentru un aport sporit de aroma, inlocuiti lamaia cu varianta limoncello, cu o savoare mai acra si mai profunda.
O bautura versatila, limonada
Limonada este o bautura foarte versatila. Va puteti juca cu aromele si culorile ei, dupa dorinta. I se poate adauga cu mare succes felii de portocale, mar sau grapefruit. Poate deveni o bautura intens colorata cu un adaos de capsuni, pepene rosu, zmeura sau afine.
Este mai racoritoare daca ii puneti cuburi de gheata si se schimba radical daca ii adaugati o pasta obtinuta din turmeric proaspat sau piersici coapte date la blender. Regula care nu se schimba niciodata insa este prospetimea. Nu renuntati niciodata la fructe abia culese si nu o pastrati pentru prea multa vreme.