Pestele este unul dintre alimentele cele mai controversate. Multe persoane il considera delicios, in timp ce altii nu ii suporta gustul si mirosul. Si efectele consumarii pestelui asupra organismului are efecte duale. Pe de o parte este sanatos, hipocaloric si ne aduce in alimentatie foarte multi nutrienti benefici. Pe de alta parte, trebuie sa avem grija la anumite categorii de peste, deoarece pot declansa diferite reactii, de la alergii pana la intoxicatii. Ce pesti ar trebui sa eviti si de ce, vei afla in cele de mai jos.
Faimosul slogan “nici o masa fara peste” este parca mai actual ca niciodata. Nutritionistii recomanda sa il includem cat de des in meniul nostru, iar motivele sunt vaste. Desi vorbim de carne, pestele nu ne aduce nici pe departe una port caloric atat de ridicat. Dimpotriva, poate fi consumat fara grija de multe categorii de persoane care tin dieta. Acest tip de carne contine vitamine din gama B si magneziu, iar asta inseamna reducerea stresului si a starilor depresive.
Cum influenteaza sanatatea acizii grasi din peste
Specii ca somnul, sardinele, tonul, macroul sau pastravul sunt “campioane” in privinta aportului de acizi grasi Omega 3 adus in alimentatie.
Produse pentru epilat
Vrei sa ai picioare fine la atingere?
Beneficiile tin de sporirea memoriei, concentrarii si a altor functii ale creierului. Este unul dintre motivele pentru care se spune ca viitoarele mamici care includ pestele in alimentatie in timpul sarcinii vor avea copii foarte inteligenti.
In plus, previne aparitia temutului Alzheimer. De asemenea, acizii Omega 3 ajuta la reducerea colesterolului rau, atat de nociv pentru inima si artere. Pielea devine vizibil intinerita dupa ce ai introdus pestele in meniul curent. Acizii grasi din peste mai au ca efect ameliorarea durerilor osoase si articulare, dar si a unor boli autoimune.
Cum recunosti pestele alterat
Primii pesti pe care trebuie sa ii evitati cu orice pret sunt cei alterati. Consumul lor poate duce la intoxicatii grave, asa ca nu riscati.
Nu ezitati sa ii verificati bine inainte de cumparare sau preparare. Renuntati din start la pestele care are un miros dezagreabil, cu iz de amoniac sau daca are o culoare dubioasa – cenusie, galbuie sau chiar maro, ca sa nu mai vorbim de verde. Verificati daca branhiile sunt de un rosu aprins, fara mazga pe ele si daca ochii sunt limpezi, fara sa fi inceput sa se afunde in orbite.
Atat pielea, cat si solzii trebuie sa aiba o consistenta ferma, fara sa fie lipicioase. Daca un singur indiciu nu e in regula, cautati alt peste sau renuntati la ideea de a-l cumpara.
Colectie noua Smartwatch
Tu pe care il alegi ?
Cum evitam alterarea pestelui congelat
Pentru evitarea alterarii pestelui dupa ce l-am cumparat, gatiti-l imediat si temeinic, pentru distrugerea eventualelor microorganisme nocive.
Daca e congelat, tineti-l in continuare la rece sau gatiti-l cat de repede. Acest tip de peste isi va pierde repede prospetimea si savoarea, asa ca e bine sa fie consumat cat de repede.
Ce este alergia la peste si cum se manifesta
Anumite tipuri de pesti pot sa declanseze alergii alimentare severe. Intre acestia se afla somonul, tonul, codul sau anghila. Cei care au asa ceva vor incepe sa aiba probleme la o ora dupa ce au consumat asa ceva.
Cele mai frecvente simptome sunt mancarimile la nivelul pielii, aparitia de iritatii si bubite umplute cu lichid, greata, voma si probleme cu respiratia. Daca nu se intervine medical, pot aparea reactii anafilactice si chiar decesul. Se poate intampla ca reactiile alergice sa apara la simpla atingere a pestilor respectivi sau chiar la respirarea aburilor din timpul gatirii lor.
Cei care au acest tip de alergie sunt sfatuiti sa evite consumul de peste de orice fel, dar si de fructe de mare si chiar pui de balta. Se pot face analize de laborator pentru stabilirea acestor alergii. Diagnosticarea impune foarte multa atentie la produsele consumate, pentru tot restul vietii.
Colectie produse make-up
Ce produse iti lipsesc din trusa de machiaj ?
Pesti care pot sa contina mercur
Un alt risc la care ne expunem atunci cand mancam peste este cel al intoxicatiei cu mercur. Acesta este un element din ce in ce mai prezent in mari si oceane, mai ales din cauza poluarii.
Femeile insarcinate sunt foarte expuse la pericolele pe care le presupune ingerarea acestui metal. O data instalata, intoxicatia cu mercur se manifesta cu tremuraturi, probleme cu memoria, dureri de cap, voma, diaree, dificultati ale vederii si auzului. De asemenea, respiratia devine anevoioasa.
Pentru a evita aceste necazuri, renuntati la carnea de rechin, peste spada, macroul regal si asa-numitul peste tilefish. Acesta din urma le este contraindicat complet femeilor insarcinate. De asemenea, tonul alb, rosu si tonul bluefin. In locul acestori specii de peste, se recomanda sa alegeti hering, macrou, sardine, pastrav, somonul din Pacific sau conservele de ansoa.
Ce pesti sa evitam de la supermarket
Exista specii foarte populare la noi, cum ar merlucius si pangasius, care nu sunt recomandate.
Gene false profesionale
Vrei sa ai o privire atragatoare?
Desi arata relativ bine, sunt usor de gatit, apreciati ca “pesti fara oase”, acestia nu contin prea mult Omega 3, dar au mult mercur. In plus, nu sunt atat de gustosi precum alte specii.
Specialistii recomanda sa nu cumparam niciodata Pangasius, deoarece acesta provine in mare parte din Mekong, un fluviu din Vietnam celebru pentru gradul sau mare de poluare. Nici somnul nu este de cumparat, in cazul in care nu provine din Romania. Motivul ar fi ca acest peste este „umflat” cu hormoni, iar asta nu e de dorit in alimentatie.
Pericolele din pestii exotici
Alte categorii de peste pe care e bine sa le evitati sunt cei exotici, adevarate atractii turistice in tari indepartate cum ar fi Thailanda. Arata suprinzator si indeamna la aventuri culinare, insa pot contine germeni si chiar paraziti extrem de periculosi. La asta se adauga faptul ca sunt pastrati si gatiti in conditii foarte precare. O masa in asemenea locuri va poate afecta sanatatea pe termen lung si chiar va poate pune viata in pericol, asa ca e mai sigur sa nu experimentati.