Metode de a scapa de umezeala si mucegaiul din casa

Metode de a scapa de umezeala si mucegaiul din casa

Sumar articol

Aerul umed si igrasia sunt probleme care se manifesta in foarte multe case si apartamente, mai ales in sezonul rece. Amplasarea in soluri umede, cu ziduri spre nord si hidroizolarea ineficienta a cladirilor sunt doar cateva dintre cauzele fenomenului. Cum in multe cazuri nu prea putem sa le inlaturam, nu ne ramane decat sa limitam pe cat posibil efectele.

Ne dam seama ca avem infiltratii de apa in constructia locuintei atunci cand observam pe pereti niste pete si linii care se tot extind. De cele mai multe ori, fenomenul este vizibil mai ales in zonele in care se imbina diferite suprafete. Mai precis, la colturile incaperii, in partea de sus, in zona tavanului, sau de jos, aproape de podea. Alteori apar cercuri si forme asemanatoare unor harti in cele mai neasteptate locuri.

Cum apare igrasia

Umezeala favorizeaza dezvoltarea de mucegai si ciuperci, iar asta duce si la aparitia unor mirosuri grele in incaperile afectate. Toate acestea sunt accelerate de cativa factori, cum ar fi lipsa luminii sau a aerului proaspat care sa ventileze in mod constant toate spatiile.

Incaltaminte dama de sezon

Vrei incaltaminte ?

Sunt mai expuse incaperi cum ar fi baia, bucataria, camara, camerele amplasate spre nord-vest, cele de la demisol sau subsol. Asta ca sa nu mai vorbim de locuintele mai vechi care nu au la baza un strat protector din ciment, asa numita sapa.

Cum afecteaza igrasia locuinta

Igrasia este inestetica, mirosurile pe care le degaja sunt dezagreabile. Pe langa aceasta, mucegaiul care se dezvolta in mediul umed distruge si materialele in care se imbiba.

Grinzile, usile sau podeaua din lemn putrezesc. Nici placile din rigips, tencuiala sau vopselele nu scapa fara sa fie “roase” de igrasie. De asemenea, tevile sau alte dispozitive din metal intalnite in cale de apa din pereti risca sa fie afectate grav, prin ruginire sau oxidare.

Cum afecteaza mucegaiul organismul uman

Si mai nociv decat aspectul estetic sau avarierea unor parti din constructie sunt efectele devastatoare pe care igrasia le poate avea asupra organismului. Faptul ca respiram aer incarcat cu spori de mucegai are ca urmare in primul rand aparitia unor afectiuni respiratorii. Acestea se manifesta cu iritatii ale cailor nazale, usturimi, dureri in gat sau la nivelul pieptului.

Toate acestea ii afecteaza si mai acut pe cei care sufera de alergii sau astm. Exista chiar si o alergie la mucegai. Pe termen lung, mucegaiul afecteaza pielea, ochii, sistemul digestiv si poate duce si la insomnii, sete excesiva, letargie sau tulburari de concentrare.

Colectie produse make-up

Ce produse iti lipsesc din trusa de machiaj ?

Exista studii care atesta ca mucegaiul din locuinte este o cauza a aparitiei astmului la copii.

Masuri de prevenire a igrasiei

Preventiv, este bine sa aerisim temeinic si periodic toate incaperile. Chiar daca afara este frig. Deschideti larg usile si ferestrele si lasati curentii sa “vanture” casa timp de cateva minute. Inchideti apoi totul si fixati centrala pe temperatura dorita. Repetati totul zilnic in camerele locuite macar o data la doua-trei zile pentru restul incaperilor.

Aerisiti baia dupa fiecare dus. Folositi constant hota la bucatarie. Pe langa ca scapati de mirosul de mancare, acest dispozitiv aduce si avantajul evacuarii aburilor din bucatarie. Ca urmare, vor scadea sansele aparitiei igrasiei.

Verificati constant starea podului, mansardei, pivnitei si asigurati-va ca aveti instalatii in perfecta stare de functionare. Nu treceti cu vederea nici portiunile prin care poate sa treaca apa de ploaie. Uscati rufele, pe cat posibil, in alt spatiu decat cel in care dormiti. Ideal ar fi ca uscatorul sa stea in balcon, intr-un loc bine aeristit.

Cum se alege un dezumidificator

Folositi dezumidificatoare pentru curatarea atmosferei de umezeala. Cea mai simpla solutie este amplasarea prin casa a unor saculeti cu sare care absorb apa din aer. Puteti achizitiona dezumidificatoare pe baza de clorura de calciu. Acestea sunt fie solide, fie in saculeti si se aseaza peste un gratar, sub care au o cuva in care se va scurge apa absorbita din atmosfera. Lichidul se evacueaza periodic, cu mare grija sa ajunga direct in canalizare.

Fashion Stiletto

Adauga un plus de incredere cu pantofii stilleto

Daca situatia este mai grava, achizitionati un dezumidificator profesional. Acesta poate fi setat pentru pastrarea aerului in limitele dorite. Se va declansa daca umezeala din aer atinge un anumit nivel si o va extrage pana la atingerea parametrilor doriti. Unele varianta au cuva si se opresc din functionare atunci cand aceasta se umple. Altele pot fi racordate la reteaua de canalizare si pot sa evacueze cantitati mari de umezeala.

Si mai puternice sunt cele folosite de specialisti, pe santiere. Acestea pot fi inchiriate si au capacitatea de a evacua zeci de litri de apa in timp scurt. Sunt folosite in constructii, pentru uscarea peretilor dupa renovari, a sapei izolatoare sau pentru evacuarea apei dupa inundatii.

Cum inlaturam petele de mucegai

Chemati un specialist la primele pete care apar pe pereti. Acesta poate stabili cauza fenomenului si va va recomanda ce masuri se pot lua. Daca, de pilda, sunt scurgeri de la o teava veche, schimbati-o cat de repede. Pulverizati substante speciale antimucegai peste toate petele pe care le observati pe pereti, tavan sau instalatii sanitare. Respectati toate indicatiile. De obicei, acestea contin foarte mult clor, asa ca se impune echipament de protectie, aerisire temeinica si grija sa nu intre in contact cu alte substante chimice.

Solutie antimucegai fara chimicale

Daca doriti sa apelati la o solutie mai ecologica, pulverizati pe zona afectata un amestec de apa cu otet alb si putin ulei esential de arbore de ceai. Dupa cateva ore, se inlatura totul cu o carpa. Se repeta la nevoie. Nu este indicat sa aplicati procedura in casa unde locuieste o femeie insarcinata sau copii de varste fragede.

Haine pentru copii

Concepute cu dragoste pentru micutii tai

(sursa foto: Zillow)

Distribuie acum