Mirajul vacantelor la munte: obiective de poveste din Romania

Mirajul vacantelor la munte: obiective de poveste din Romania

Sumar articol

Cand vine vorba de alegerea destinatiei pentru vacanta de vara, cei mai multi dintre noi aleg locuri insorite, scaldate de valurile marii, dar nu sunt putini cei care planuiesc trasee si distractii specifice muntelui. Pentru aceasta categorie de turisti, Romania are in zona Carpatilor cateva obiective turistice extraordinare.

Maretia unor piscuri montane, magia strabaterii pesterilor si a padurilor sau misterul dens pe care il simti in preajma cetatilor dacice sunt doar cateva dintre motivele alegerii unei destinatii de vara la munte. Chiar daca nu ofera servicii dupa ultimele standarde turistice, sau poate tocmai de aceea, multe locuri din Romania atrag an de an oaspeti si vizitatori din intreaga lume.

Maramures. Traditiile, casele si ospitalitatea maramuresenilor sunt vestite in toata lumea. Aici se poate vizita Cimitirul de la Sapanta, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistentei de la Sighet, casa memoriala a lui Eli Wiesel din acelasi oras sau manastirile clasate in Patrimoniul UNESCO: cea de la Barsana, cele de la Budesti, Desesti sau Ieud, Plopis, Poienile Izei sau Rogoz. Fiecare din aceste obiective ne poarta enigmatic prin episoade dramatice sau pline de viata ale istoriei si credintei romanesti, profund, ca intr-o intoarcere in timp.

Vacante in parcuri de distractie

Pentru vacante memorabile împreună cu familia

Manastirea Barsana
Manastirea Barsana (sursa foto:Bright Media)

Peisajele sunt mirifice si pot fi strabatute fie cu masina sau transportul local, fie cu bicicleta (sunt organizate trasee cicloturistice in diferite zone, cum ar fi “Valea Vaserului” sau cele care trec prin Breb, Hoteni, Mara si Ocna Sugatag).

Cazarea se poate face in pensiuni, hoteluri si chiar la manastiri. O experienta de neratat este calatoria cu Mocanita de pe Valea Vaserului de la Viseu de Sus. Este supranumita “ultima cale ferata forestiera din Carpati”, iar trenul cu abur strabate regulat linia renovata dupa ecartamentul proiectat si construit de austro-ungari, pe linia raului Vaser, pufaind de zor printre dealuri cu vai si brazi de o frumusete salbatica ireala.

Bran. Povesti cu regi si regine, printi si printese s-au scris aici si lumea nu le va uita niciodata, cel putin cata vreme va dainui castelul cu acelasi nume. A fost ridicat in 1212 de Cavalerii Ordinului Teuton, mai tarziu le-a apartinut sasilor, voievodatului transilvanean si apoi Reginei Maria, care a primit cheia castelului dupa Unire, ca semn de multumire pentru contributia adusa acestuia, iar arhitectul Casei Regale coordoneaza cativa ani ample lucrari de restaurare.

Memoriile reginei consemneaza episoade memorabile petrecute aici, si, ani mai tarziu, si Principesa Ileana, mostenitoarea obiectivului. Pot fi admirate si acum obiecte valoroase ale familiei regale. De numele obiectivului se leaga si o legenda care spune ca Vlad Dracul ar fi trecut pe aici, motiv suficient pentru ca fanii fenomenului sa vina in numar mare sa viziteze castelul. S-au creat astfel multe posibilitati de cazare, masa si vizitare a zonei.

Bran este si comuna cu cele mai multe pensiuni. De aici se pot face trasee de vizitare a Pietrii Craiului, a recent renovatei Cetati a Rosnovului, a muntilor Bucegi sau a pesterii Dambovicioara.

Vacante in parcuri de distractie

Pentru vacante memorabile împreună cu familia

Bucovina. Pentru publicul larg, aceasta parte a tarii este cunoscuta mai ales datorita manastirilor spectaculoase de la Voronet, Humor, Sucevita, Arbore sau Moldovita. Fiecare detine cate o culoare unica in lume si pastraza atmosfera arhaica a locurilor de rugaciune din strabuni.

Intre ele cadrul natural poate fi experimentat pe trasee turistice pe drumuri pitoresti, strajuite de brazi si capite de fan, asa incat muntii Calimani sau muntii Rodnei pot fi trabatuti pe indelete, pe jos sau calare. Un alt obiectiv demn de luat in vedere este Cetatea de Scaun a Sucevei, renovata in ultimii ani. Pe langa practicarea agroturismului, in zona se mai pot organiza activitati ca alpinismul, mountain biking-ul, tirul cu arcul, river rafting-ul ori echitatia.

Cetatile dacice de la Sarmizegetusa Regia, Piatra Rosie, Blidaru, Banita, Costesti si Capalna. Nu sunt amplasate la drumul mare, ba chiar dimpotriva, au fost construite pe culmi montane greu accesibile, dar asta nu poate decat sa le sporeasca farmecul si atractivitatea. Vechea capitala a Daciei, Sarmizegetusa Regia, este poate cea mai bine pusa in valoare de autoritati, cu drum asfaltat care duce pana la poarta obiectivului si personal care supravegheaza permanent zona.

Ca toate celelalte vestigii ale stramosilor nostri, cetatea nu a fost descoperita si studiata complet de catre arheologi, dar are un magnetism aparte. La fel si celelalte mentionate mai sus, cu mentiunea ca fiecare necesita destul de mult urcus pe jos. Privelistea finala merita tot efortul. Zidurile care au ramas pana astazi uimesc prin dimensiuni, prin trainicia lor si mai ales prin ingeniozitatea mesterilor care le-au conceput, iar peisajele in care troneaza iti taie respiratia de fiecare data.

cascada bigar
Cascada Bigar (sursa foto:Pinterest)
Distribuie acum