Obiceiuri benefice pentru un ficat sanatos

Un ficat sanatos – obiceiuri benefice

Sumar articol

Denumit uzina organismului, ficatul este un organ de care deseori uitam sa avem grija. In ciuda recomandarilor medicale, tindem sa nu acordam atentie alimentelor benefice ficatului si nici obiceiurilor bune care ne detoxifica ficatul.

Dupa sarbatori, parca ne simtim stomacul balonat si avem dificultati in digestie. Este, cel mai probabil, efectul alimentelor grase si al alcoolului. Ficatul are de suferit, facand fata cantitatii ridicate de glucoza pe care trebuie sa o stocheze, procesand dulciurile si delicatesele de Craciun.

In plus, nu e necesar doar sa ne detoxifiem ficatul atat de des cum se promoveaza. Acesta isi a face treaba normal atata vreme cat avem un stil de viata sanatos. Prin urmare, o modalitate prin care sa avem grija de sanatatea ficatului nostru este sa ii oferim conditiile necesare pentru a-si desfasura activitatea la nivel optim. De la odihna pana la sport si alimente sanatoase, iata cateva obiceiuri benefice pentru sanatatea ficatului.

Mananca multe legume crucifere pentru sanatatea ficatului

Printre cele mai bune alimente pentru ficat se numara legumele crucifere. Varza, conopida, bok choy si broccoli sunt alimente benefice pentru ficat. Aceste legume crucifere contin antioxidanti sub forma vitaminelor C si E.  Studiile au aratat ca antioxidantii iti protejeaza ficatul pe termen lung. Se pare ca antioxidantii previn carcinogeneza, adica initierea procesulu prin care cancerul incepe sa se formeze.

Ca sa aiba efect benefic, e de preferat sa consumi legume crucifere crude. Iti poti prepara o salata calda cu broccoli crud si paste integrale. Sau pur si simplu poti opta pentru a adauga varza rosie alaturi de micul dejun clasic. E vorba de mici schimbari care te ajuta sa te obisnuiesti sa mananci mai sanatos.

Mananca grasimi sanatoase ca sa iti protejezi ficatul

Damnate fara motive suficiente, grasimile sunt nutrienti care iti ajuta ficatul. Se pare ca grasimile sanatoase pe care le gasim in peste gras, nuci, seminte si uleiuri presate la rece au aceleasi beneficii ca si legumele cu antioxidanti. Bogate in vitamine liposolubile, aceste alimente te ajuta sa iti protejezi ficatul de stres oxidativ.

Alege sa consumi peste macar de doua ori pe saptamana. Cele mai bune sortimente sunt cele bogate in grasimi: somon, macrou si sardine. In ceea ce priveste nucile, ai duble beneficii, Acestea au si fibre si grasimi care imbunatatesc si tranzitul. Alege o portie de 20-40 grame de nuci in fiecare zi. Le poti adauga in iaurt sau consuma pur si simplu ca gustare.

Fa sport zilnic si mentine ficatul sanatos

Sportul te ajuta sa iti reglezi glicemia si sa scazi grasimea viscerala. Acesti doi factori sunt implicati in sanatatea ficatului. Grasimea viscerala, pe langa faptul ca este inestetica, favorizeaza anumite dereglari hormonale care ingreneaza functia ficatului si afecteaza metabolismul glucozei. In plus, se pare ca exercitiile cu greutati, adica cele care au ca scop cresterea masei musculare, fac mai usor transportul sangelui de la inima la ficat si invers. Drept consecinta, ficatul isi poate sustine functiile pe care le cunoastem in mod comun drept “detoxifiere” intr-o maniera optima.

Incaltaminte dama de sezon

Vrei incaltaminte ?

Recomandarea generala este de minimum doua ore de sport pe saptamana. Ca sa fii sigura ca te tii de treaba, fa sport zilnic. Efortul fizic este benefic in orice forma, insa daca il alege pe cel cardiovascular, adica exercitii cardio sau exercitii aerobice, ai mai multe beneficii. Exercitiile aerobice sunt cele care te scapa de grasimea viscerala mai repede.

Consuma cafea ca sa ai un ficat sanatos

Desi pare contraintuitiv, se pare ca a consuma cafea ne ajuta sa ne pastram ficatul sanatos. Alege cafea organica de buna calitate. Aceasta este bogata in antioxidanti care iti protejeaza ficatul. Cafeaua contine mai multi compusi anti-cancer cu actiune protectiva. Unele studii arata ca bautorii de cafea au sanse cu 25% mai reduse de ciroza hepatica. Asadar, bea cafea pentru un ficat sanatos.

Zaharul dauneaza ficatului, evita dulciurile

Mult mai nociv decat se credea, zaharul provoaca ravagii in organism. Cand vine vorba de ficatul nostru, zaharul favorizeaza depunerea de grasime si ingreuneaza functia ficatului. Multe recomandari vechi promovau diete cu putine grasimi, dar prea mult zahar. Valul dietelor low-fat a adus mai multe kilograme in plus si un ficat mai obosit decat diete sanatoase precum dieta mediteraneana.

Asadar, urmareste zaharul ascuns din iaurturi cu fructe si batoane cu cereale si evita aceste produse. Nu te lasa pacalita de alte denumiri precum fructoza sau glucoza naturala. Si acesta este tot un tip de zahar.

(sursa foto: Collective Evolution)

Incaltaminte dama de sezon

Vrei incaltaminte ?

Distribuie acum