Unul dintre cele mai naturale acte pe care o mama il poate desfasura pentru bebelusul ei este alaptatul. Reprezentat cu gingasie in arta si promovat cu tarie de organizatii non-guvernamentale pentru drepturile femeilor, alaptatul are numeroase beneficii pentru mama si copil.
Dezbatut in zilele noastre, subiectul alaptarii ramane, conform studiilor stiintifice, o practica de un real avantaj, atat pentru legatura emotionala dintre mama si bebelus, cat si pentru procese firesti ale sanatatii fizice.
Iata cateva motive pentru care sa spui “Da” alaptarii:
Bratari care te reprezinta
Alege bratara care vorbeste cel mai bine despre tine
Sustine imunitatea bebelusului
Studiile ne-au aratat inca de acum cateva decenii cat de importanta este alaptarea atunci cand vine vorba de imunitatea bebelusului. Se pare ca acest efect este prelungit de-a lungul vietii. Copiii alaptati natural sunt mai protejati de infectii respiratorii, alergii, otite si intoleranta la gluten.
Organismul bebelusului este destul de pregatit pentru mediul exterior, insa sistemul sau imunitar nu este suficient conturat. Prin alaptare, mama ii transmite substante anti-inflamatorii care reduc efectul virusurilor cu care intra in contact. In plus, o serie de anticorpi din laptele matern il ajuta pe copil sa dezvolte proprii anticorpi si sa lupte cu virusii si bacteriile.
Contribuie la sanatatea emotionala a bebelusului
Desi poate parea mai greu de crezut, alaptarea influenteaza si sanatatea emotionala a bebelusului. Prin acest act simplu, se creeaza o apropiere intre mama si copil, acesta fiind mangaiat si imbratisat. Multe studii, inclusiv pe animale, arata rolul esential al contactului fizic intre mama si pui. Copiii privati de acesta, sunt mult mai predispusi la probleme emotionale precum: anxietate, depresie si chiar dificultati in propriile relatii de cuplu.
Reduce riscul supraponderabilitatii
Alaptarea determina organismul mamei sa consume cu pana la 500 calorii ca sa produca laptele. Acest lucru este echivalentul a aproape 30 de minute de jogging. Sigur ca daca exista o supraalimentare, acest efect se pierde. Unul dintre motivele pentru care nu se recomanda diete in timpul alaptarii este acesta. Dar probabil cel mai important este acela ca organismul mamei are nevoie de cat mai putin stres (incluzand aici insuficiente calorii) ca sa mentina productia de lapte.
Pentru bebelus, alaptarea asigura portia potrivita de hrana, influentand semnificativ pragul de satietate al acestuia. Studiile arata ca bebelusii alaptati natural au sanse mai mici sa acumuleze kilograme in plus de-a lungul vietii.
Articole pentru baia ta
Transforma baia intr-un sanctuar de rafinament si relaxare
Imbunatateste dispozitia mamei
Numeroase studii au aratat ca mamele care nu alapteaza au rate mai ridicate de depresie post-partum. Intuitiv, mamele cu simptome depresive au mai multe sanse sa opreasca alaptarea, probabil din cauza lipsei de energie, placere si a tristetii ce caracterizeaza depresia.
Se pare ca alaptarea are un rol benefic la nivel hormonal, determinand secretia de oxitocina (cunoscuta drept “hormonul apropierii”). Acest hormon are rol protectiv, ajutand mamele sa fie ferite de simptome depresive.
In plus, actul alaptarii confera incredere in rolul de mama si in eficienta personala. Ce poate fi mai satisfacator decat sa iti dai seama ca hranesti propriul copil si ca il ajuti sa fie puternic si rezistent?
(sursa foto: Self)