Pietrele semipretioase au o frumusete ireala, ca si cum ar fi aduse din niste povesti fantastice, din alta lume. Au culori, straluciri si texturi speciale, uneori stranii, care aduc personalitate bijuteriilor in care sunt montate. Mai mult decat atat, fiecare piatra semipretioasa pare a avea anumite “puteri” (indicatii terapeutice) capabile sa imbunatateasca anumite afectiuni si sa ne influenteze starea de spirit.
La categoria pietre pretioase intra diamantul, smaraldul, rubinul ori safirul. Semipretioasele se incadreaza in grupa de minerale imediat urmatoare. Intre acestea se numara o multime de pietre. Cele mai cunoscute ar fi chihlimbarul, topazul, ametistul, piatra lunii, ochi de tigru, acvamarin, agata, azurit, alabastru si multe altele. Unele au origine minerala, iar altele s-au format din timpuri stravechi din materie organica.
Cum depistam pietrele semipretioase false
Chiar daca nu sunt atat de valoroase ca nestematele, pietrele semipretioase sunt si ele imitate si vandute la pretul celor veritabile. Putem sa reducem riscul de a fi pacaliti daca suntem atenti la cateva detalii. De pilda, la greutatea lor.
Vacante in parcuri de distractie
Pentru vacante memorabile împreună cu familia
Semipretioasele au o greutate mai mare decat falsurile, realizate cel mai adesea din plastic. De asemenea, temperatura lor ne poate da de gandit. Pietrele veritabile sunt reci, pentru ca se adapteaza mai greu la mediul in care sunt expuse. Copiile vor fi cele mai calde, la nivelul temperaturii din camera.
De asemenea, o piatra din natura nu va semana perfect cu alta, asa ca nu veti gasi, de pilda, o bratara cu boabe perfect identice. Daca ati gasit asa ceva, sunt multe sanse ca bijuteria sa fi fost facuta din plastic.
Trucuri de probare a pietrelor naturale pretioase
Exista si pietre semipretioase care se realizeaza industrial, cum ar fi perlele, chihlimbarul, piatra lunii sau coralul.
In mod normal, informatia ar trebui sa se regaseasca usor la vanzare. Altfel, se pot experimenta diverse metode specifice. Acetona, de pilda, poate duce la topirea colorantului chimic, dezvaluind daca piatra este falsa. De asemenea, frecarea unei panze de un chihlimbar adevarat ar trebui sa produca un miros de rasina.
Pentru ca sunt putine posibilitati sa facem teste in magazine sau la targuri, puteti lua in considerare, de pilda, preturile cu care se vand bijuteriile in cauza. Ca la orice produs, sunt sanse ca o bijuterile mai scumpa sa fie veritabila daca va costa mai mult.
Friteuze cu aer cald
Pregateste mancare prajita mult mai sanatoasa
Pietrele albastre protejeaza gatul
Daca va plac nuantele intense de albastru, puteti alege pietre ca turcoazul, lapislazuli sau acvamarinul. Se potrivesc minunat cu argintul, ba chiar si cu arama sau cupru. Intensifica privirea in cazul ochilor albastri, verzi sau caprui-cafeniu si contrasteaza minunat cu nuantele calde ale parului blond, aramiu sau roscat.
Arata foarte bine, de asemenea, atunci cand avem pielea bronzata. Despre acest tip de pietre se spune ca ajuta la calmarea inflamatiilor si a afectiunilor gatului si cailor respiratorii.
Turcoazul stimuleaza creativitatea
Turcoazul natural este albastru foarte deschis, cu tenta puternica de verde. Se spune ca ajuta mult la meditatie si concentrare, ba chiar ca ar declansa capacitatile organismului de autovindecare.
Are un rol de protectie fata de intentii rele, boala si alte necazuri. Exista si legende care spun ca un turcoaz isi poate schimba culoarea daca cel care il poarta este in pericol sa pateasca ceva. De asemenea, purtarea acestei pietre ar avea avantajul stimularii creativitatii si a inspiratiei.
Ametistul, piatra ratiunii
Ametistul este o piatra usor transparenta, in nuante de violet. In vechime a fost considerata piatra pretioasa. Se credea atunci ca poate anihila viciile, fie ca ar fi vorba de alcool, fie atractia fata de jocurile de noroc, fie de pasiuni erotice. Ulterior, a fost considerata o piatra a echilibrului si energiilor pozitive.
Saletele pentru toata familia
Daca somnul este important pentru tine, avem ce ai nevoie
De asemenea, se mai spune ca ar fi un talisman care ne apara de rele daca il purtam mereu. Stimuleaza inteligenta, deciziile rationale si poate calma organismul in caz de suprasolicitare. Ametistul ar mai avea beneficii ca absorbirea durerilor si echilibrarea glicemiei.
Chihlimbar alunga oboseala si poluarea electromagnetica
Chihlimbarul este o rasina straveche, in care uneori putem gasi resturi de plante si animale care au trait in urma cu milioane de ani. Se potriveste in bijuteriile de argint sau aur alb si este considerata a fi o piatra magica. Purtarea ei ne protejeaza de infectii, echilibreaza circulatia si alunga atat efectele stresului, cat si ale oboselii, depresiei sau poluarii electromagnetice. Este utilizat in terapiile de calmare a reumatismului si a afectiunilor nervoase.