Mai devreme sau mai tarziu, in viata celor mai multe femei, apare dorinta de a deveni mamici. Momentele in care te hotarasti si iti asumi rolul de viitoare mama pot fi incarcate de suspans si chiar neliniste.
Poti sa previi o parte din aceste stari, apeland la sfaturi care sa pregateasca corpul si mintea pentru a purta un copil timp de noua luni.
Iata ce poti sa faci ca sa te pregatesti pentru a fi mamica:
Curatenia devine o joaca
Aspiratoare verticale pentru o curatenie rapida si mai usoara
Imbunatateste-ti stilul alimentar inainte de sarcina
Alimentatia sanatoasa este esentiala atat in timpul sarcinii, cat si inainte de aceasta. Exista mitul conform caruia nu conteaza ce ai mancat pana in momentul in care ai aflat ca esti insarcinata. In realitate, alimentatia isi pune amprenta asupra corpului tau care poate sa nu mai fie un mediu asa prielnic pentru fat.
Unele studii arata ca femeile obeze au mai putine sanse sa ramana insarcinate si cele normoponderale care au o dieta nesanataoasa, bazata pe alimente prajite, dulci si cu putini nutrienti pot sa contribuie la sensibilizarea fatului la boli precum diabet sau chiar cancer.
Este recomandat sa iti schimbi alimentatia cat mai devreme posibil, nu indata ce ai aflat ca esti insarcinata. Opteaza pentru alimente bogate in fier precum spanacul, carnea rosie si alte legume verzi. Poti alege sa combini cereale neindulcite si neexpandate cu iaurturi pentru a obtine deserturi savuroase si mic dejunuri energizante. Nu uita nici de fructe si legume in stare proaspata pe care poti sa le combini indraznet in smoothie-uri sau slush-uri apetisante.
Fa sport inainte de a ramane gravida
De multa vreme se stie ca exercitiile fizice au multiple beneficii pentru sanatate. Este recomandat sa faci exercitii usoare, crescand durata si intensitatea pana la 50 de minute pana ce esti insarcinata. Fa acest lucru cu macar doua luni inainte ca sa ai suficient timp sa formezi un obicei.
Sportul te ajuta sa te simti increzatoare, sa ai o imunitate mai puternica si scade riscul hipertensiunii si diabetului gestational. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca poate sa reduca durerile de spate, sa iti mentina picioarele usoare si sa te ajute sa faci fata senzatiilor de greata si disconfort din primele saptamani de sarcina. Sportul te ajuta sa mentii o greutate echilibrata, ceea ce va face mai usoara revenirea la silueta dorita dupa nastere.
haine si incaltaminte copii
Ce alegi pentru copilul tau ?
Fa-ti analizele uzuale inainte de sarcina
Este recomandat sa iti faci analizele uzuale de sange. Un nivel al colesterolului modificat poate sa fie un factor de risc pentru sarcina. La fel de cunoscut este si faptul ca un nivel nepotrivit de fier in sange poate sa contribuie la senzatia de oboseala din timpul sarcinii. Analizele uzuale nu trebuie sa fie un motiv de teama, ci o oportunitate pentru ca tu sa schimbi unele aspecte in stilul de viata. Astfel, te asiguri ca ai o sarcina cat se poate de sanatoasa si confortabila.
Practica relaxarea cat mai des inainte sa ramai insarcinata
Un nivel ridicat de stres poate sa intarzie procesul de fertilizare, afectand hormonii din corpul tau. Totodata, se stie ca stresul afecteaza si dezvoltarea fatului, chiar de dinainte sa ramai insarcinata.
Atunci cand suntem tensionate, in corpul si creierul nostru sunt hormoni care ne uzeaza organele interne si ne consuma resursele ce ar putea fi folosite pentru hranirea fatului. Este recomadat sa practici tehnici de respiratie sau relaxare musculara bazate pe studii stiintifice. Nu e nevoie sa stai in posturi incomode sau sa rostesti afirmatii dubios de promitatoare. Trebuie sa practici respiratia echilibrata zilnic sau cat mai des posibil si sa iti imaginezi o serie de senzatii de caldura, lejeritate in muschii tai.
Sfaturile din acest articol nu substituie indicatiile de specialitate. Informatiile furnizate sunt bazate pe materiale stiintifice, insa nu pot fi generalizate la fiecare caz particular fara acordul medicilor sau persoanelor cu pregatire specifica.
(sursa foto: Verywell)
Friteuze cu aer cald
Pregateste mancare prajita mult mai sanatoasa