Fie ca le simtim ca de plumb dupa o zi plina sau suferim de afectiuni precum varice, picioarele grele ne afecteaza considerabil buna dispozitie. Statisticile trecute aratau ca pana la 50% dintre oameni sufera de simptome de tipul picioarelor grele, de obicei incepand cu varsta de 40 de ani.
In prezent, putem sa constatam ca ne confruntam cu astfel de probleme chiar mai devreme. De la durere pana la senzatia de umflare, acestea afecteaza un numar ridicat de oameni. Iar daca mare parte din sarcinile zilnice sunt statice, atunci simptomele se pot accentua. Specialistii ne recomanda sa apelam la cateva remedii utile impotriva acestei probleme. Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa reduci senzatia picioarelor “ca de plumb.”
Fa miscare in mod constant
In topul listei pentru reducerea si prevenirea picioarelor grele se afla miscarea. Cu toate acestea, multi oameni care fac miscare conform recomandarilor (adica de trei pana la cinci ori pe saptamana) constata ca, in ciuda acestui fapt, isi simt picioarele grele. Acest lucru se datoreaza nedistribuirii activitatii fizice pe tot parcursul zilei sau macar in perioadele critice pentru picioarele noastre. Ceea ce putem face este sa ne ridicam de pe scaun la fiecare 50-60 minute si sa facem cateva serii de exercitii pentru glezne si gambe.
Fashion Stiletto
Adauga un plus de incredere cu pantofii stilleto
Nu uita de masaj
Picioarele grele sunt o consecinta a incetinirii circulatiei periferice. Atunci cand petrecem prea mult timp in picioare sau pe scaun, gravitatia actioneaza asupra circulatiei. Vasele de sange se dilata intr-un efort de a conduce sangele inspre partea superioara a corpului. Cu ajutorul masajului putem stimula circulatia sangelui. Daca avem deja vase de sange fragile sau varice, e bine sa nu efectuam un masaj dur. Cu miscari blande dinspre glezna spre genunchi, putem masa circular si longitudinal picioarele. Pentru o senzatie de racoare sau lejeritate, e de preferat sa adaugam uleiuri speciale pentru masaj precum cel de menta, lavanda si chiparos. Acesta din urma este util si in stimularea circulatiei.
Apeleaza la antioxidanti
Se pare ca antioxidantii contribuie la intarirea peretilor vaselor de sange si la reducerea inflamatiei. Printre cei mai utili antioxidanti se afla vitamina E care imbunatateste circulatia si previne depunerea cheagurilor pe peretii vaselor de sange. Alimente bogate in vitamina E sunt: fructe oleaginoase precum: migdale, nuci, fistic, seminte, peste oceanic, spanac, avocado, masline si papaya. La fel de utile sunt alimentele bogate in vitamina C, acestea ajutand in procesul de refacere a pielii. Ne putem suplimenta dieta cu alimente precum: ardei rosu, citrice, broccoli, capsuni si ananas.
Controleaza factorii de mediu
La fel de importanti sunt si alti factori din mediu. De exemplu, temperatura prea ridicata contribuie la accentuarea senzatiei de picioare obosite. Astfel, este bine sa nu ne expunem la temperaturi ridicate si sa evitam baile fierbinti. Totodata, factorii mecanici pot ingreuna circulatia. Daca vom purta haine stranse si incomode, picioarele noastre vor fi si mai stranse. Este recomandat sa folosim ciorapi medicinali compresori daca suferim de varice. Pentru o alegere informata, medicul dermatolog ne poate indica ce tip de ciorapi ne sunt folositori.
(sursa foto: Net Doctor)