Retete cu mere

Retete cu mere rapide

Sumar articol

Fiecare roman adora aceste retete cu mere inca de mic copil. Aroma si mireasma fermecata a prajiturii cu mere face parte din amintirile dragi ale copilariei multora dintre noi. Era un motiv pentru care asteptam cu nerabdare sa vina sfarsitul saptamanii, iar mirosul de scortisoara cu care era asezonata ne trezeste si acum nostalgii.

In prezent, merele se afla in capul listei cu alimente pe care nutritionistii le recomanda sa le consumam cat mai des, pentru o sanatate de fier. Sunt doar cateva motive pentru care merita sa experimentam mai multe retete cu mere.

Savoarea si beneficiile pe care le aduc merele in alimentatie sunt cunoscute si apreciate din cele mai vechi timpuri. Sunt delicioase, nu ingrasa, ba chiar ajuta la slabire si sunt eficiente pentru  ameliorarea unor probleme de sanatate.

Friteuze cu aer cald

Pregateste mancare prajita mult mai sanatoasa

Beneficiile consumului de mere

Merele contin in primul rand cantitati apreciabile de vitamine. Intre acestea se remarca vitamina C, vitaminele din gama B si vitamina A. Toate acestea ne ajuta sa avem un sistem imunitar puternic, o vedere clara, o piele tanara si ne dau energie si stare buna de spirit. De asemenea, consumul constat de mere mentine sistemul digestiv in buna stare de functionare si previne afectiunile cardiovasculare.

Un mar pe zi tine cariile deoparte, prin actiunea fizica a fructului asupra dintilor, dar si pentru ca marul are reale proprietati antibacteriene. Aceste fructe ne ajuta sa avem o concentrare buna si sa prevenim pierderea memoriei, cu bolile ireversibile aferente. In plus, merele sunt bune si pentru mentinerea functionalitatii sistemului osos.

Pe langa toate acestea, anumite studii atesta beneficiile consumului de mere in prevenirea si ameliorarea anumitor tipuri de cancer, dar si a infarctului si accidentelor cerebrale. Este vorba mai ales de cancerele de prostata si plamani, precum si de cancerul la ficat sau la san.

Ce poti face din mere

Merele sunt ingrediente foarte versatile si pretioase pentru pasionatii de bucatarie. Se pot consuma fara grija in stare cruda chiar si in cantitati mari. Pe langa ca nu ingrasa, compusii pe care ii contin pot fi extrem de eficienti in lupta cu kilogramele in plus. Daca te-ai intrebat ce poti face din mere, afla ca pot fi incluse in retete de supe, supe-creme si ciorbe, sosuri si garnituri. Merele pot fi si ingredient de baza intr-o multime de retete numai bune de preparat pentru desert.

Merele ne sunt foarte accesibile pentru ca sunt ieftine si se gasesc in stare foarte buna in magazine si piete pe tot parcursul anului. Mai mult, sunt usor de curatat si de taiat, modelat sau pasat, in functie de cerintele retetei.

Jucarii de exterior

Casute, tobogane, balansoare, spatii de joaca din lemn sau gonflabile

Un truc care are in prim plan acest fruct se recomanda pentru remedierea situatiilor in care ati “scapat” prea multa sare in mancare. Se pare ca, daca se adauga felii de mere in preparatul cu pricina, acesta are proprietatea de a absorbi sarea. Mancarea in cauza va deveni in acest fel din nou comestibila.

Retete cu mere de post

Daca familia dumneavoastra s-a plictisit de supele si ciorbele “clasice”, puteti sa ii suprindeti pe toti cu o supa crema de mere, lamaie si avocado. Face parte din categoria retetelor cu mere de post. Aveti nevoie pentru aceasta de doua fructe marisoare de avocado si patru mere cat mai verzi. In plus, 600 de grame de spanac, o lamaie si frunze verzi de busuioc, oregano sau menta. La toate acestea se adauga 600 de mililitri de apa.

Se pun in blender fructele curatate de samburi si coaja, taiate in cuburi. Puneti si spanacul, tocat grosier. Se stoarce sucul de lamaie peste acest amestec si se mixeaza totul timp de cateva minute, pana cand s-a omogenizat complet. Se toarna apa, se asezoneaza cu sare, si se mai mixeaza doua minute. Supa crema de mere, spanac si avocado se serveste rece sau foarte putin incalzita.

Garnitura din mere cu vin pentru friptura

O friptura mai consistenta, cu firisoare de grasime se cere “echilibrata” cu o garnitura usoara si astringenta. Fie ca planuiti sa gatiti o pulpa de porc, o vrabioara de vita, o gaina de casa sau o rata la cuptor, o garnitura din mere cu vin pentru friptura poate fi mereu cea mai inspirata garnitura. In timp ce carnea se rumeneste in cuptor (sau la gratar), spalati un kilogram de mere autohtone (de preferinta rosii) si curatati-le de cotor.

Taiati-le in doua, umpleti partea scobita cu unt si miere, acoperiti-le cu vin, presarati scortisoara, cuisoare, ienibahar si anason si puneti oala (cat mai intinsa) la foc iute. Daca nu va surade ideea unor pielite prin sos, puteti sa curatati si coaja in prealabil. Cand fiertura incepe sa fiarba, se reduce focul spre mediu si se mai lasa pe foc o jumatate de ora. Lichidul se va evapora, iar sosul ramas va fi un deliciu plin de arome. Garnitura se serveste fierbinte, alaturi de bucatile aburinde de friptura.

Totul pentru bucataria ta

Vrei sa gatesti ca un chef?

Retete cu mere rapide – inghetata cu mere si lamaie

Printre retetele cu mere rapide se gaseste si inghetata de casa de mere si lamaie. Acest desert este foarte usor de preparat si va fi un deliciu sanatos pentru toata familia. Cumparati un kilogram de mere foarte bine coapte, dulci si aromate, pe care le spalati si le curatati de coaja, codite si cotoare. Bucatile de mere se mixeaza in blender. Se stoarce peste pasta rezultata o lamaie intreaga, dupa care se mai amesteca 30 de secunde.

Continutul blenderului se toarna in formele dorite si se da la congelator. Puteti servi inghetata de mere si lamaie sub forma de globuri, cu cate un biscuit cu cacao deasupra. De asemenea, puteti pune pe masa acest desert in boluri de sticla sau portelan. Aranjati fructe uscate deasupra si un topping din caramel sau, mai sanatos, ulei de artar.

Distribuie acum