Iubim supa crema de legume si adoram garniturile cremoase, insa ritmul ametitor al vietii moderne nu ne da ragaz sa stam sa le gatim pe toate ca la carte. Mancarurile sub forma de supa crema, aparute relativ recent si la noi, reunesc calitatile ambelor forme, ba chiar le aduc savoare si beneficii noi.
Se gatesc rapid, sunt versatile si ne lasa fantezia sa se desfasoare in voie. La final, rezulta preparate noi mai bune si mai sanatoase decat cele de la care ne-am inspirat. Supele crema au la baza cateva reguli simple. Va prezentam cateva retete de supa crema de legume, usor si rapid de facut.
Cum se face supa crema
Pentru obtinerea unei supe creme se folosesc obligatoriu legume si fructe proaspete care se fierb pana ajung la o consistenta foarte moale. Ne putem folosi de recipiente inovative, cum sunt, de pilda, oalele sub presiune, pentru a scurta mare parte din timpul necesar fierberii.
Totul pentru bucataria ta
Vrei sa gatesti ca un chef?
Produsele rezultate se paseaza temeinic pana ajung la o consistenta de pasta moale. Din nou putem apela la tehnologie, mai exact la blenderele care vor face aceasta treaba in cateva clipe.
Se adauga in acest moment ingrediente emoliente cum ar fi smantana, uleiul de masline, sucul de lamaie sau galbenusuri de ou. Tot acum se presara si condimentele. Un mare avantaj al unei supelor crema este ca pot fi consumate si de bebelusi.
Supa crema de cartofi cu usturoi
Seamana cu un piure, dar are o textura mai placuta si o aroma de-a dreptul irezistibila.
- Cartofii pot fi curatati si fierti, ca la piure, sau, ca sa fie mai buni, se coc in coptor.
- Miezul bine patruns se pune in blender.
- Cateii de usturoi in cantitatea dorita se curata, se fierb 3-4 minute si se adauga peste cartofi, se pune sare si piper, dupa gust.
- Se adauga supa de legume, smantana lichida si se porneste blenderul.
Va rezulta o supa crema delicioasa, dulce si fina, cu o aroma placuta de usturoi. Se poate servi intr-un bol cu doua-trei frunze de menta sau, dupa dorinta, cu crutoane.
Supa crema de conopida cu nucsoara si chimen
Aroma unica a conopidei poate fi potentata la maximum cu o reteta de supa crema de conopida, cu nucsoara si chimen.
Totul pentru bucataria ta
Vrei sa gatesti ca un chef?
- Se alege o conopida de marime potrivita, se imparte in buchetele si se fierbe cateva minute.
- Bucatetele se pun apoi intr-o tigaie incapatoare, alaturi de o ceapa taiata marunt si putin ulei.
- Se adauga o cana de supa de pui si se lasa la foc mic, cu un capac deasupra, nu mai mult de 10 minute.
- Continutul se toarna in blender, se adauga o jumatate de cana de smantana, plus sare si piper.
Crema rezultata se toarna din nou in tigaie si se lasa sa clocoteasca vreo cateva minute. Se presara praf de chimen si nucsoara, se amesteca bine, dupa care poate fi servita. Este buna si in varianta fara condimente.
Supa crema de dovleac cu ghimbir
Arata ca in reclame si va va ajuta sa preparati o masa cu care ii veti uimi pe toti. Supa crema de dovleac cu ghimbir este o reteta care reuneste in jur de un kilogram de dovleac bine copt, cativa morcovi subtiri, un cartof mare si o bucata de ghimbir care sa nu depaseasca doua grame.
- Se curata toate de coaja.
- Morcovii si dovleacul se taie in cuburi si se amesteca intr-o tigaie cu putin ulei sau unt pana devin putin moi.
- Se adauga ghimbirul ras.
- Totul se toarna intr-o cratita cu apa clocotita (sau supa de gaina) si se fierb 45 de minute.
- Se adauga sare si piper, se pune totul in blender si se amesteca pana la consistenta dorita.
- Se toarna inapoi in cratita si se incalzeste pana ajunge la punctul de fierbere, dupa care se opreste.
Se serveste in boluri cu frunze aromate praspete, seminte prajite ori crutoane.
Supa crema de ciuperci
Delicioase, sanatoase si nutritive, ciupercile sunt un super aliment indragit de toata lumea. Supa crema de ciuperci este ideala si pentru vegetarieni, aceasta fiind bogata in proteine si nutrienti. Pentru aceasta ai nevoie de ciuperci, supa de legume, un cartof, smantana, lapte, o ceapa, putin unt, patrunje, sare, piper si cimbru.
- Se taie ceapa si usturoiul marunt, se calesc intr-o cratita in care s-a incins untul.
- Se adauga ciupercile taiate marunt si se lasa cateva minute.
- Se pune supa de legume peste ele si cartoful taiat cubulete.
- Se condimenteaza dupa gust si se lasa la fiert 30 minute la foc mediu.
- Laptele se poate adauga inainte de a fi luata oala de pe foc.
- Supa se va pune in blender impreuna cu smantana.
- La finals e adauga verdeata tocata marunt.
Veganii pot inlocui produsele de origine animala cu smantana vegetala, iar in loc de unt se poate folosi ulei de masline. Gustul va fi la fel de bogat.
Totul pentru bucataria ta
Vrei sa gatesti ca un chef?
Supa crema de broccoli
Cu o textura catifelata si fina, supa de broccoli se prepara foarte usor. Aceasta este una din cele mai indragite supe creme, inclusiv de catre cei mici. La aceasta supa, pe langa broccoli, se folosesc morcovi, ceapa, cartofi, ardei gras, sare si piper.
- Legumele curatate si taiae se pun la fiert.
- Dupa circa 20 minute se aduga sare.
- Se lasa la fiert aproximativ 30 minute pana se inmoaie bine.
- Pasam legumele la blender si adaugam treptat peste ele supa in care au fiert.
- La final adaugam sare si piper dupa gust.
Se serveste cu crutoane de paine, iar la final se poate pisa in ea un catel de usturoi.
Supa crema de linte
Sanatoasa si bogata in proteine, supa crema de linte este usoara, sanatoasa si are un gust cu adevarat delicios. Pentru aceasta ai nevoie de linte, morcovi, ceapa, boia,, pulpa de rosii, ardei iute si condimentele clasice, sare si piper.
- Morcovii curatati si dati prin razatoare se pun la fiert 15 minute.
- Se adauga ceapa taiata marunt si rosiile.
- Dupa alte 15 minute se adauga lintea si ardeiul iute.
- Condimentam cu boia, sare si piper.
- Dupa ce sunt fierte legumele, se paseaza cu ajutorul unui blender.
Se poate servi cu menta si crutoane de paine. Aceasta are un gust asemanator cu cel al supei crema de dovleac si este extrem de satioasa.
Supa crema de rosii
Una din cele mai simple retete de supa crema este supa crema de rosii. Aceasta este un preparat usor si delicios, foarte indicat a fi consumat in diete. Ai nevoie de rosii, ceapa, telina, usturoi, coaja de parmezan, busuioc, sare si piper.
- Tocam ceapa, telina si usturoiul marunt.
- Punem legumele tocate intr-o oala unde incingem putin ulei de masline.
- Adaugam rosiile si busuiocul proaspat.
- Punem la fiert impreuna cu coaja de parmezan si acoperim oala.
- Lasam la fiert circa 30 minute si adaugam sare si piper dupa gust.
O servim cu crutoane de paine prajita. Aceasta supa este ideala a fi servita la pranz si are un gust foarte aromat.