Pana nu de mult, prezenta covoarelor in casa era un simbol al bunastarii, chiar al opulentei, asa ca nu era casa fara multe covoare, de preferinta “persane”, in toate incaperile si pentru orice ocazie. Intretinerea covoarelor presupune insa multa munca si timp, asa ca in prezent nu mai sunt atat de apreciate. Totusi, covoarele ne aduc mult confort. Daca urmam cateva reguli simple, intretinerea lor nu va mai fi atat de epuizanta.
Detergenti BIO – vezi AICI
Un covor in camera poate fi pata de culoare care defineste stilul mobilierului si al decoratiunilor alese pentru spatiul respectiv. In acelasi timp, daca nu e intretinut corect, acesta se poate transforma intr-un adevarat depozit de praf si acarieni.
Colectie ii traditionale
Tu la ce asortezi o ie?
Aspirator cu filtrare prin apa – vezi AICI gama completa
Pe langa impresia neplacuta pe care o poate crea un covor cu pete de murdarie, aceasta neglijenta ne poate pune sanatatea in pericol. Regulile de baza sunt, de fapt, cele de bun simt. Nu se intra cu incaltamintea de exterior in camera. Nu se arunca lucruri pe jos si se curata imediat orice pata accidentala. Nu vom trece mobila peste covor, nu il vom trage brusc si nu il vom indoi.
Va prezentam cateva sfaturi pentru intretinerea covoarelor din locuinta dumneavoastra.
La ce sa fim atenti cand cumparam un covor
Atunci cand cumparam un covor ar trebui in primul rand sa ne informam despre felul in care poate sa fie intretinut. In ce masura poate fi aspirat, ce tip de spalari suporta si cat de dese.
Chiar daca aveti in vedere un model foarte frumos, este inutil daca nu poate fi intretinut. In functie de regulile din instructiuni, il vom aspira cat se poate de des. Vom avea grija sa curatam temeinic fiecare portiune de covor, dar si spatiul din jur. Aspiratoarele cu apa sunt cele mai recomandate. Curata mai eficient decat cele clasice si nu irita caile respiratorii, lucru indicat mai ales pentru alergici si astmatici.
Gene false profesionale
Vrei sa ai o privire atragatoare?
Curatarea periodica a covoarelor
Chiar daca nu suntem prea incantati sa avem in casa materiale sintetice, acestea sunt mult mai usor de intretinut decat cele naturale. In cazul acestora, este suficient sa le aspiram o data pe saptamana si sa le curatam usor cu o carpa daca se murdaresc. De asemenea, putem sa le ducem mai rar la centre unde sunt spalate profesional.
Covoarele din lana sau alte materiale naturale se cer tratate cu foarte multa grija si duse mai des la curatatorii specializate. Daca am pastrat covoare persane vechi, este bine sa le curatam periodic cu aspiratorul. Le vom sterge din cand in cand cu o carpa inmuiata in otet. De asemenea, acestea se duc la specialisti in curatare cel putin anual.
Curatati petele de pe covor cu substante speciale
Chiar daca va sunt recomandate cu caldura de mame, vecine si matusi, vechile reguli de curatare a covoarelor nu mai sunt actuale.
Producatorii spun, de pilda, ca baterea covoarelor le afecteaza calitatea, asa ca mai bine inlocuim procedura cu aspirarea. Chiar daca internetul e plin de sfaturi “traditionale” de curatare a oricaror pete, cel mai bine este sa avem mereu la indemana un produs profesional creat pentru asta. Vom evita efectele adverse ale substantelor folosite din batrani, iar covorul isi va pastra textura si culorile.
Nu in ultimul rand, este bine sa pastram la indemana eticheta produsului, pentru a afla exact cum se procedeaza in diverse situatii.
Oferte vacante exotice
Tu ce destinatie exotica preferi?