Lumanari parfumate, o baie calda cu spuma din belsug si un pahar cu vinul preferat. Suna ca o seara relaxanta ideala, nu-i asa?
Acest model deseori promovat nu este singura varianta pentru o seara relaxanta. Dimpotriva, daca vei aplica in mod mecanic tehnici de relaxare, fara sa le integrezi treptat, nu vei obtine efectul dorit. In plus, nu exista o reteta perfecta pentru a petrece o seara relaxanta. E important sa ai in vedere cateva sfaturi pentru o seara relaxanta cu tine insuti.
Invata o tehnica de relaxare
Studiile arata ca cele mai eficiente tehnici de relaxare sunt reglarea respiratiei si relaxarea musculara. Este esential sa le practici in mod regulat daca vrei sa vezi rezultate. Nu pleca urechea la sfaturile exagerate, ci cauta tehnici derivate din metode medicale ca si tehnici de relaxare. De exemplu, nu trebuie sa stai intr-o postura inconfortabila daca vrei sa practici cu succes respiratia abdominala, ci e suficient sa ai o postura comoda. Si este o conditie esentiala pentru relaxarea musculara.
Colectie ii traditionale
Tu la ce asortezi o ie?
La fel de bine poti miza pe tehnici de relaxare ce presupun alternarea tensionarii cu relaxarea. Ca sa fii sigura ca le alegi pe cele cu adevarat eficiente, documenteaza-te si verifica daca autorul are publicatii stiintifice si recomanda relaxarea musculara. Ca regula generala, nu exista vreo regula rigida pentru relaxarea musaculara, cu exceptia faptului ca ele sunt eficiente doar daca le practici regulat, in acelasi context intern si extern (liniste, aceeasi pozitie a corpului).
Apleaza la exercitiul fizic contra stresului
Nu mai este nimic nou sa stim cate ceva despre beneficiile sportului asupra sanatatii. Se pare ca este indicat sa practicam sport chiar si atunci cand nu avem cea mai buna dispozitie. De fapt, sportul este un remediu destul de bun pentru stari depresive. Sigur ca nu se pune problema sa ne bazam exclusiv pe el, dar ne poate ajuta sa ne relaxam. Unele studii au aratat ca tocmai senzatia de epuizare si fatigabilitate pe care o avem la scurt timp dupa incheierea exercitiului fizic ne ajuta sa sintetizam hormonul fericirii in creier (cunoscut drept “serotonina”).
Daca esti in pana de idei cu privire la ce fel de exercitii fizice sa faci ca sa te relaxezi, poti incepe prin a apela la cateva idei de antrenamente de fitness si aerobic la moda. Daca simti ca este prea obositor, alege sesiuni de antrenament tip interval, cunoscut drept HIIT sau “high intensity interval training”. Se pare ca este o metoda de slabire destul de eficienta.
Nu neglija beneficiile unui caine
Printre beneficiile unui caine se numara si imbunatatirea sanatatii cardiovasculare. Un studiu a aratat ca a avea un caine este asociat cu risc mai scazut de boli cardiace. Iar oamenii care au trecut prin experienta unui infarct, s-au recuperate mai bine daca au avut alaturi in caine.Nu e nevoie sa te gandesti doar la o seara relaxanta.
In plus, se pare ca atunci cand cainele tau te priveste in ochi, ai sanse sa te “topesti” pentru ca iti este stimulata productia de oxitocina, hormonal implicat in comportamente de afiliere. Nu mai sta pe ganduri si afla si alte motive pentru care e bine sa ai un caine.
Jucarii de exterior
Casute, tobogane, balansoare, spatii de joaca din lemn sau gonflabile
Ia in calcul relaxarea activa
Daca vrei sa te relaxezi, nu e nevoie sa iti imaginezi ca a sta tolanita ore intregi in pat o sa si fie relaxant. De fapt, s-ar putea sa iti prinda mai bine relaxarea activa. Si aceasta poate implica sport in sesiuni regulate, insa nu este obligatoriu sa fie asa.
Poti sa te relaxezi activ facand activitati casnice sau mergand pe jos pana la supermarket. Scopul este sa te mentii activa deoarece in miscare vei reduce dispozitia neplacuta. Relaxarea activa este orice forma de activitate de destindere care implica miscarea corpului.
(sursa foto: Shybiker)