Obisnuim de multe ori sa ignoram vremea de afara, sa infruntam temperaturi extreme si apoi nu intelegem de ce organismul “clacheaza” atat de usor. Este si cazul insolatiei, afectiune extrem de neplacuta si periculoasa cu care ne putem confrunta in zilele de vara, aparent din bun senin. Cateva masuri de precautie ne pot ajuta sa o prevenim.
Dureri puternice de cap, oboseala, greata si senzatii de anxietate. Sunt primele semne pe care ni le da organismul ca am stat prea mult la soare. Daca nu actionam rapid, raul poate continua cu frisoane, crampe, convulsii si pierderi ale cunostintei care pot ajunge pana la coma. Este o afectiune care poate cauza chiar decesul.
Va prezentam cateva sfaturi cu ajutorul carora puteti evita insolatia in zilele caniculare.
Curatenia devine o joaca
Aspiratoare verticale pentru o curatenie rapida si mai usoara
Sa evitam supraincalzirea
Pana la acest scenariu horror putem sa intervenim pentru a preveni complet orice fel de simptom al insolatiei. Cauza problemelor este incalzirea excesiva a organismului, mai ales in zona creierului, plus pierderea rapida de apa si substante nutritive. Ca urmare, este foarte important sa evitam pe cat posibil expunerea indelungata la soare. Cel mai simplu ar fi sa nu iesim in aer liber decat dimineata si seara.
Programul cotidian nu prea ne permite asa ceva, deci trebuie sa recurgem la alte masuri. Daca, de pilda, avem de traversat strazi incinse, putem cauta sa trecem prin locuri cu umbra. Cand caldura incepe sa ne toropeasca, este indicat sa intram in zone racoroase, ganguri, statii de metrou sau magazine. Mai ales daca aici exista conditionat. 10 minute petrecute la temperaturi mai joase ne pot ajuta mult in aceste situatii.
In copilarie, bunicii nu ne lasau pe afara in vacanta de vara fara sa purtam palarie. Avem tendinta sa luam acum in ras vechea regula, insa este esentiala in prevenirea insolatiei. Clasicele palarii de paie sunt cele mai eficiente, in tendinte in acest moment, deci nu ezitati sa le purtati in fiecare zi caniculara. Se pot purta insa si sepcile cu cozoroc, palarioare si baticuri. In aceeasi ordine de idei, se recomanda haine si accesorii lejere, din materiale naturale, obligatoriu in culori deschise, pentru a nu atrage si mai mult “strangerea” caldurii in jurul corpului.
Hidratarea e sfanta!
Daca in mod normal se recomanda consumul a minimum doi litri de lichide in fiecare zi, in zilele toride cantitatea creste. Pentru a preveni deshidratarea si urmarile sale grave, specialistii spun ca ar trebui sa bem pana la patru litri zilnic. Zicala ca bautura cea mai buna este apa de izvor este perfect valabila si pe timp de canicula.
Este inutil, daca nu chiar daunator sa consumam cafea, alcool, sucuri dulci si acidulate. Acestea nu doar ca nu ajuta la hidratare, ci chiar contribuie la pierderea lichidelor. Apa plata este cea mai buna alegere in orice moment. O hidratare si mai eficienta se poate asigura prin consumul de fructe si legume. Pe langa apa, acestea ne asigura si nutrienti importanti pentru organism si ne ajuta sa avem o stare de spirit mai buna. AICI gasesti cateva retete delicioase de bauturi.
Alte recomandari indica evitarea efortului in aer liber in aceasta perioada si a mancarurilor grase. Expunerea la soare in vacanta trebuie sa se faca in mod treptat, obligatoriu dupa aplicarea cremei de protectie solara, cu evitarea orelor amiezii.
Daca observati simptome de insolatie la cineva din apropiere, duceti persoana la racoare, administrati-i lichide, aplicati comprese reci pe corp. Se recomanda apoi repaus prelungit la pat. Daca simptomele nu se amelioreaza sau daca se agraveaza, nu ezitati sa sunati la 112 pentru ajutor specializat.
(sursa foto: Ihry Insurance)