Supa de oase este unul dintre cele mai vechi preparate culinare din lume. In istoria tuturor popoarelor exista asemenea retete preparate din vremea stramosilor care slujesc si ca aliment, dar si pe post de medicament. Nu este usor de preparat, dar ne aduce atatea beneficii nutritionale incat putem spune ca merita tot efortul.
In gospodariile traditionale din toate timpurile, animalele sacrificate pentru consum erau folosite in proportie de aproape 100%. Se consuma carnea, pielea era prelucrata pentru haine si accesorii interioare, iar oasele si cartilagiile erau preparate sub forma de supa. Nu a fost greu sa se constate cat de bine se simt oamenii dupa ce consuma acest preparat. Ca urmare, obiceiul a fost perpetuat si se practica si in prezent.
Regasim supa de oase in mai toate culturile, pe toate continentele. Se folosesc ca baza oasele de vita, pasare, porc, peste, miel, ied, peste si chiar cochiliile crustaceelor.
Electrocasnice pentru bucatarie
Tu cu ce vrei sa gatesti?
Ce beneficii are supa de oase
Un bol cu supa de oase are darul sa ne puna pe picioare dupa cea mai epuizanta perioada de munca, stres, raceli, nasteri sau dupa o convalescenta grea.
Explicatia sta in continutul ridicat de substante foarte benefice organismului, si in special sistemului osos. Intre acestea se numara: colagen (cu proteinele glicina si peptina), acid hialuronic, o substanta numita suflat de condroitina. Aceasta din urma este un ingredient sub forma de gel care mentine apa in tesuturi si, implicit, pastreaza intacta structura cartilajului.
Supa de oase ne mai ofera si un aport mare de minerale, intre care calciu, magneziu, fosfor, sulf, potasiu sau sodiu. Toate acestea in forme care sunt asimilate usor in corpul uman. Asa ce explica de ce simtim efectiv ca supa ne pune pe picioare, imediat dupa ce am consumat-o.
Esenta din oase, cu efecte binefacatoare
Una peste alta, acest preparat este un adevarat concentrat din oase, maduva si diverse cartilagii. Pe langa beneficiile aduse functionarii sistemului osos, acest preparat culinar are un extraordinar rol de imbunatatire a digestiei.
Amelioreaza simptomele gastritei, ulcerului, calmeaza starea numita “nervi la stomac” si atat de neplacutele simptome ale sindromului intestinului iritabil.
Friteuze cu aer cald
Pregateste mancare prajita mult mai sanatoasa
Cum se prepara zeama de oase
Pentru a pune in practica retea clasica de supa de oase, este nevoie, desigur, de o cantitate cat mai mare de oase de orice fel. Cele mai bune sunt cele cu maduva, dar si asa-numitele zgarciuci, gheare de pui cu piele cu tot, picioruse de porc cu copite si sorici, oase de peste cu capete sau altele asemenea. Cu siguranta nu arata prea apetisant, insa vor aduce un aport suficient de colagen in lichidul care va rezulta.
Se stivuiesc oasele intr-o oala cat mai mare, se acopera cu apa si se toarna o ceasca de otet deasupra. Puteti sa il inlocuiti cu zeama de la doua-trei lamai. Rostul acestui ingredient este de eliberare din oase a unor cantitati cat mai mari de minerale, intr-o forma cat mai asimilabila.
Oala se lasa o ora-doua in camara. Se pune la fiert la foc mediu, iar cand ajunge in punctul de fierbere focul se da la minimum. Se fierbe cateva ore bune, fara capac, dupa care se strecoara. Se lasa la rece. Dupa ce lichidul devine gelatina, curatati cu atentie stratul de grasime care s-a format deasupra.
Cum se foloseste zeama de oase la gatit
Zeama de oase se foloseste la prepararea de supe sau ciorbe (cu taitei, galuste sau legume) sau ca baza pentru alte mancaruri, asa cum procedeaza bucatarii din emisiunile culinare.
Lichidul obtinut rezista in frigider maximum o saptamana, iar la congelator isi mentine proprietatile timp de cateva luni. Il puteti organiza in pungi normale sau in cele speciale pentru cuburi de gheata. Topiti cate un cub-doua in sosuri, orez, tocanite sau in fripturi, pentru un plus de savoare si nutrienti.
Jucarii de exterior
Casute, tobogane, balansoare, spatii de joaca din lemn sau gonflabile
Supa limpede de oase, ca la restaurant
Daca doriti o supa de oase asemeni celor de la restaurantele cu pretentii, reteta este putin diferita. Este nevoie de oase de vita cu maduva si cartilagii, dar si de legume. Ne referim aici la morcovi, telina, patrunjel, pastarnac, ceapa si usturoi.
Se aleg radacini sanatoase care se decojesc si se spala si se aseaza intr-o tava incapatoare alaturi de oase. Capetele cu maduva se presara cu sare, ca sa nu “evadeze” mai tarziu in supa. De asemenea, presarati peste tot continutul tavii cateva lingurite de chimen macinat, plus sare si piper. Se da la cuptor la foc mediu pentru o ora.
Cum se limpezeste supa de oase
Continutul se toarna apoi intr-o oala cu apa rece si se fierbe la foc mediu. Daca fierbeti supa pe aragaz, va dura cam trei ore. In oala cu presiune nu va fi nevoie decat de o ora. La final se scot oasele si legumele, se strecoara printr-o sita foarte deasa si se da la rece. La fel ca in reteta precedenta, se curata stratul de grasime dupa ce lichidul s-a racit.
Pentru a obtine o supa clara, zeama se pune din nou la fiert, dupa ce ati adaugat doua albusuri batute cu un morcov ras. Dupa ce clocoteste o jumatate de ora, scoateti ghemul care se formeaza, iar supa va fi perfect limpede. Adaugati apoi taitei fierti in prealabil, raciti cu apa rece si strecurati. La final, presarati frunze de patrunjel tocate fin. Veti putea sa le serviti celor dragi o supa magnifica, reconfortanta si energizanta!
Friteuze cu aer cald
Pregateste mancare prajita mult mai sanatoasa
(sursa foto: Coombe Farm)