Trucuri care te ajuta sa te lasi de fumat

Trucuri care te ajuta sa te lasi de fumat

Sumar articol

Prinde bine langa cafeaua de dimineata sau la cocktailul de la petrecerea de vineri seara. Este vorba despre tigara care pare sa se potriveasca aproape oricarui context social.

Viciul preferat in ultimele trei decenii a devenit fumatul si acest lucru ne costa mai mult ca oricand, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectele financiare. De exemplu, in Romania, aproximativ 29,5% din populatie este dependenta de tutun. Ceea ce inseamna ca una din trei persoane pe care le cunoastem fumeaza. Poate una dintre acele persoane suntem chiar noi sau partenerul de cuplu. Si de cate ori nu ne-am surprins spunandu-ne “De maine arunc tigarile!”.

Adictia de tutun este atat o problema de vointa, cat si de schimburi chimice la nivelul creierului. De aceea principalul sfat este apelul la un specialist, la un psiholog in colaborare cu un medic. Alaturi de aceasta recomandare de baza, putem sa mai apelam si la alte sfaturi utile si trucuri care sa ne ajute sa ne lasam de fumat:

  • Elimina declansatorii poftei

In afara de dependenta chimica, ceea ce ne intretine dorinta de a fuma o reprezinta orice din mediul inconjurator care ne duce cu gandul la tigara si la beneficiile derivate din aceasta.

De exemplu, mirosul de tigara din haine sau masuta la care obisnuiam sa ne asezam sa fumam sunt elemente asociate cu pofta. In mod automat, ne vine sa ne aprindem o tigara cand ne asezam la masa sau cand turnam cafeaua in ceasca. Totodata, parca discutia cu cea mai buna prietena pe care abia ce apucam sa o vedem  sambata seara se potriveste la fix cu o tigara. Cheia este sa aranjam acele obiecte sau intalniri cu persoanele care erau asociate cu fumatul intr-un mod care sa rupa acest lant vicios. De exemplu, putem sa bem cafeaua in alta camera, nu in bucatarie sau sa ne vedem cu prietena cea mai buna intr-o locatie in care nu se permite fumatul.

  • Inlocuieste tigarile

Una dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac persoanele dornice sa renunte la tutun este ca nu inlocuiesc tigarile cu ceva potrivit. Creierul nostru foloseste nicotina ca sa se relaxeze, astfel tigara devine o recompensa. Cei mai multi oameni apeleaza la mancat pentru ca au nevoie de ceva care sa le aduca beneficiile pierdute in urma renuntarii la tutun. Putem insa sa apelam si la metode mai putin daunatoare siluetei si sanatatii: bomboane mentolate, ceaiuri aromate, guma de mestecat sau siropuri naturale. Preveniti ingrasarea de dupa fumat apeland la sfaturile specialistilor AICI .

Nu e nevoie sa fim atat de asprii cu noi cand vrem sa ne lasam de fumat. Oricat de banal pare, este un adevarat efort pentru creier sa se priveze de placerea tutunului si ne vom face mai mult rau daca nu o inlocuim cu ceva mai sanatos.

  • Frecventeaza medii potrivite

Se stie, atat din studii, cat si din propria experianta ca anturajul influenteaza procesul fumatului. Serilor  de vineri in care obisnuiam sa fumam una-doua tigari alaturi de prieteni li s-au adaugat pauzele de pranz cu colegii in care ne delectam cu o tigara. E usor de observat ca si fumatul se supune celebrei vorbe din popor “Cu schiopul impreuna de vei locui, te-nveti si tu a schiopata.”  Ne vom invata sa fumam daca frecventam grupuri sau activitati care ne imping direct sau indirect inspre aceasta activitate. Nu inseamna ca trebuie sa ne inchidem in casa si sa refuzam orice invitatie a prietenilor fumatori. Tot ce trebuie sa facem este sa ii directionam inspre locuri in care nu se fumeaza sau macar se fumeaza mai rar.

Scaune pentru living

Transforma livingul intr-o oaza de confort si eleganta

Iata ca a ne lasa de fumat nu este un act imposibil, insa avem nevoie de strategii istete si de informare potrivita.

Cheia succesului nu o reprezinta doar vointa, ci si modificarea obiceiurilor si a mediului in asa fel incat sa ne ajutam singuri sa ne putem abtine.

(sursa foto: Quit Smoking Community)

Distribuie acum