Toba este unul dintre preparatele care nu lipsesc niciodata de pe masa traditionala de Craciun. Inglobeaza texturi, arome si beneficii diferite si, daca este preparata ca la carte, este si un preparat de o savoare cu totul aparte. Chiar daca nu va numarati printre cei care mai au posibilitatea sa sacrifice un porc, puteti sa va preparati acasa acest preparat intr-un timp relativ scurt. Iata mai jos cateva trucuri pentru cea mai gustoasa toba de porc.
Desi pare un preparat de care cei care tin diete ar trebui sa se tina deoparte, in realitate toba poate aduce in alimentatie nutritiv valorosi. Faptul ca printre ingrediente se numara oase, piele, cartilagii aduce in componenta acestui produs o cantitate apreciabila de colagen, dar si vitamina D. Aceasta este vitala pentru functionarea organismului uman in ansamblu, iar aportul adus prin consumul de toba este cu atat mai important in timpul iernii.
Beneficii ale tobei
Pe langa aceasta, toba mai contine fier, siliciu, zinc, vitamina A sau vitamine din gama B. Fiecare organ inclus in reteta aduce un plus de nutrienti. Intre acestea, stimularea circulatiei sanguine si a digestiei, imbunatatirea memoriei, a imunitatii, prevenirea balonarii, constipatiei, precum si s asteniei sau starilor letargice. Foarte importanta este condimentarea cu dafin si usturoi. Pe langa aromele grozave pe care le confera tobei, foile de dafin au proprietati antispasmodice, expectorante, antispasmodice, dar si antifungice si antiinflamatorii. Usturoiul cu aroma sa picanta este antiviral, antifungic si antibacterian, ba chiar are si proprietati antibiotice, scade colesterolul si mentine tensiunea arteriala la nivel optim.
Totul pentru bucataria ta
Vrei sa gatesti ca un chef?
Cum se curata stomacul de porc pentru toba
Cele mai gustoase variante de toba sunt cele in care se pastreaza cat mai mult din retelele traditionale. Chiar daca pare tentant sa folosim o membrana artificiala sau un vas in locul stomacului pentru pastrarea ingredientelor, tot varianta naturala este mai buna. Ca sa scapati de gustul care poate sa fie respingator pentru multe persoane, rezervati-va mai mult timp pentru curatarea stomacului. Luati-va manusi de menaj si frecati bine ambele parti ale stomacului cu sare grunjoasa. Lasati-l apoi cateva ore in apa cu otet. Si mai simplu ar fi sa cumparati un stomac gata curatat, de la supermarket sau de la o macelarie.
Cum se prepara toba
Pentru o toba mai savuroasa si dietetica, improvizati si adaptati reteta dupa gustul si nevoile celor care o vor consuma. Daca va plac, de pilda, mai degraba bucatile de limba decat cele de grasime, renuntati la a doua categorie. Limba se taie in cuburi de marime potrivita. La fel si rinichii si ficatul, precum si inima de porc. Cantitatile depind de preferinte.
Adaugati la toate acestea si o bucata zdravana de pulpa de porc. Daca este si afumata, toba va fi cu atat mai gustoasa. Alegeti gelatina naturala, adaugand o jumatate de cap de porc, sorici, urechi de porc si picioruse afumate. Toate acestea se pun la fiert intr-o oala mare cu apa rece. Cand sunt bine patrunse, se adauga organele, plus condimente pentru toba: piper, foi de dafin, ienibahar si cuisoare.
Dupa cateva ore, cand totul este bine fiert, continutul se strecoara, iar partea solida se lasa la racit in balcon. Cand organele ajung la o temperatura suportabila, se curata limba de pielita alba si taie totul in cuburi mici. Se amesteca, se adauga sare si piper, plus doua capatani de usturoi maruntit. Continutul se toarna in stomacul de porc, iar acesta se coase la final la deschizaturi.
Se pune intr-un spatiu racoros si se lasa peste noapte sa se aplatizeze sub o greutate de cateva kilograme. Poate fi, de pilda, o piatra bine spalata. Toba se pune apoi la afumat, alaturi de alte mezeluri specifice.
Jucarii de exterior
Casute, tobogane, balansoare, spatii de joaca din lemn sau gonflabile
Cum se serveste toba
Toba nu este un produs care se consuma prospat, imediat dupa ce a fost gatit. Este nevoie sa stea o vreme la rece, la uscat, si chiar la afumat. La final va avea o tenta galbuie si o consistenta complet solida. Se serveste ca aperitiv, in felii subtiri, presarate cu boia dulce sau iute. Se invecineaza bine pe un platou alaturi de felii de carnati afumati, leber, sorici, jumari si sunca uscata. Alaturi, puneti boluri cu muraturi homemade. Pot fi castraveciori in otet sau saramura, gogonele, conopida, ardei umpluti cu varza sau, salata de sfecla cu hrean, sau, mai simplu, muraturi asortate. Ca bautura, totul se completeaza cu un tuica fiarta, cu zahar ars si chimen, servita in paharele mici.